Co to za cytrus? I co z nim zrobić

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
matsta19
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 sie 2012, o 13:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co to za cytrus? I co z nim zrobić

Post »

Witam! Kupiłem w biedronce jakąś "LIMONELLE". Nie wiem co to takiego ale jakiś cytrus. Była skręcona w taką spiralkę więc żeby się nie męczyła rozplatałem druciki i troche ją naprostowałem ale dalej jest zakręcona a przecież to chyba drzewko a nie jakaś hoja że można wykręcąć.. Co z tym zrobić?
http://imageshack.us/photo/my-images/96/pb140066.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/651/pb140067z.jpg/
Awatar użytkownika
Gethar
200p
200p
Od: 10 lis 2012, o 19:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Co to za cytrus? I co z nim zrobić

Post »

Witam
Też kupiłem w biedronce tego cytrusa tylko calamondyne.:) Pierwsze co to też ją uwolniłem, przesadziłem do większej doniczki bo ta jest strasznie mała, a korzenie przerośnięte:( Odrutowałem roślinkę i wbiłem bambusowy kij na którym się na razie trzyma :)
Obrazek
matsta19
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 sie 2012, o 13:55

Post »

tak więc co mam zrobić z tą roślinką? naprostować już się jej nie da bo już troszke zdrewniała...
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Może prowadź ją do wiosny. Niech się zadomowi.
Natomiast w lutym/marcu, gdy wiosna będzie blisko możesz przyciąć na odpowiedniej wysokości i potem prowadzić w formie, jaka Ci najbardziej odpowiada.
mietek41
50p
50p
Od: 23 paź 2011, o 10:12

Post »

matsta19 pisze:tak więc co mam zrobić z tą roślinką? naprostować już się jej nie da bo już troszke zdrewniała...
Witaj.Rok temu nabyłem tak samo związaną cytrynę.Rozwiązałem delikatnie porozginałem gałązki i zostawiłem do wiosny.Ladnie się rozkrzewiła ma 4 cytryny.Na razie nic nie podcinałem delikatnie tylko,planuję na wiosnę poskracać trochę młode długie pędy oraz wyciąc stare gałązki które zauwarzyłem i tak usychają.więc cierpliwości latem nawoż nawozem do cytrusów oraz pilnuj zasadowość ziemi.ja co3-4miesiące dosypuję sproszkowanej kredy szkolnej aby odkwasić ziemię.Powodzenia
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Zaraz, zaraz. Bo ja tutaj czegoś nie rozumiem.
Ziemia dla cytrusów powinna być lekko kwaśna, czyli tak około pH=5,5-6. Jeśli wzrośnie pH, to roślina nie przyswoi potrzebnych składników.
Więc nie wiem, po co ta kreda? No, chyba, że Mietek sadzisz swoje rośliny w podłożu do rododendronów. :D
Awatar użytkownika
Gethar
200p
200p
Od: 10 lis 2012, o 19:48

Post »

Nie lepiej teraz delikatnie ja prostować?? Po co czekać do wiosny jak roślina będzie przez ten czas drewnieć i będzie coraz trudniej ją prowadzić:( Sama też nie powróci to "pionu" jak była już długo zwinięta :( Pewnie wyjdzie, ze się nie znam :))
mietek41
50p
50p
Od: 23 paź 2011, o 10:12

Post »

raflezja pisze:Zaraz, zaraz. Bo ja tutaj czegoś nie rozumiem.
Ziemia dla cytrusów powinna być lekko kwaśna, czyli tak około pH=5,5-6. Jeśli wzrośnie pH, to roślina nie przyswoi potrzebnych składników.
Więc nie wiem, po co ta kreda? No, chyba, że Mietek sadzisz swoje rośliny w podłożu do rododendronów. :D
Witaj.Ztego co ja wyczytałem to cytryna potrzebuje ziemi oboję tnej do lekko zasadowej-ph7-8.Zaobserwowałem że gdy ziemia się zakwasi to roślina zwalnia przyrosty oraz traci liście,pH ziemi ok.5-6.Gdy odkwaszę ziemię kredą cytryna po kilku dniach reaguje ładnymi przyrostami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”