Kwiatki doniczkowe do ciemnego pokoju

Rośliny doniczkowe
alex90
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 paź 2012, o 20:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Kwiatki doniczkowe do ciemnego pokoju

Post »

Witam
Potrzebuję rady odnośnie do kwiatków doniczkowych.
Studiuje sobie juz od dwóch tygodni a dalej nie kupiłam żadnych kwiatków do pokoju. Zmieniłam pokój i nie mogę sie ogarnąć.
Mieszkam w kamienicy od północnej strony. Mieszkanie jest dość wysokie - ok 3 metry.

Potrzebuję kwiatka na dużą szafę która na 2 metry. Chyba że macie pomysł na cos innego bo irytuje mnie ta wolna przestrzeń tam.
Na komodę 1,2 metra.
Ewentualnie na szafę która ma 1,5 metra i stoi obok tej dużej.
Może coś na wąski parapet, ale nie więcej niż dwa kwiatki.
i mysle jeszcze o kwiatku na podłodze między łóżkiem biurkiem i ścianą.
(kwiatki tam gdzie X)
rozrysowałam w paincie jak wszystko wygląda. Ah jaka ja zdolna :P
nad biurkiem i wolna przestrzenią obok łóżka na ścianie będe miała plakat. na ten moment podoba mi sie ten Nie reklamujemy stron komercyjnych i chyba bardziej większy niz mniejszy, ale jeszcze ogólnie szukam (nie moge nic wbijac w ściany stąd pomysł na plakat). na przeciwległej ścianie mam obraz ale zamienie go na antyrame ze zdjęciami.

Uf rozpisałam sie.
Mam nadzieję że mi pomożecie, prosze
Obrazek
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiatki doniczkowe do ciemnego pokoju

Post »

Ja bym dała na szafę zielistkę zieloną albo Epipremnum aureum. Na komodę Zamiokulkas albo Sansevieria. Ewentualnie skrzydłokwiat lub paprocie (choć nie wszystkie). U mnie w cieniu radzi sobie także Aglaonema, Anturium i niektóre draceny.
bezzia
50p
50p
Od: 10 wrz 2012, o 11:20

Post »

U mnie od strony północnej dobrze sobie radzą dwie różne draceny, peperomia,bluszcz oraz cissus. Na szafę cisuss będzie super-teraz w biedronce są cisussy z zeszłego tygodnia po 4,5-6zl (w zależności od sklepu) 3 sadzonki w doniczce. Dokupiłam więc cisussa z obecnej oferty biedronki ,dosadziłam do przerzedzonego "domownika", ładnie zagęściło się w doniczce i zakochałam się na nowo w cisussie ;:167
betti
50p
50p
Od: 18 lis 2011, o 16:42

Post »

U mnie w pokoju północnym ładnie rosła paproć o karbowanych liściach. Rozrosła się tak że była moją chlubą :) Zielistka traciła jasne paski w pokoju północnym, musiałam ją przenieść do południowego.
Oczywiście świetnie sobie radzi też sansewieria i zamiokulkas.
Nieźle rośnie też wilczomlecz.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

A u mnie cały północny parapet jest zastawiony kwitnącymi fiołkami afrykańskimi(saintpaulia).
Waleria
Awatar użytkownika
Agnisia31
1000p
1000p
Od: 2 paź 2012, o 20:16

Post »

:wit Witam :wit

Mam podobny problem z kwiatami, które za bardzo nie potrzebują światła. 8-)
Moje okna wychodzą albo na stronę wschodnią, albo zachodnią tak więc ;:3 zagląda tu raczej sporadycznie. Zaopatrzyłam się, a raczej mój pokój w kalateę, ziomiokolusa. Trzyktorki zielone i fioletowe stoją sobie na segmencie i świetnie dają sobie tam radę. Mam też aglaonemenę, monstrę dziurawą mała odmiana. Generalnie to nie mam już pomysłów na inne ładne kwiatki. Reszta potrzebuje troszkę, ale zawsze trochę światełka.
Chciałabym sobie kupić anturium, ale boje się, że mi zmarnieje. :cry: :cry:
Chętnie skorzystam z porad, propozycji pozostałych forumowiczów tegoż działu.

Pozdrawiam serdecznie :wit ;:7
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Hmm, jesteś pewna tych swoich stron, gdzie masz okna? Bo u mnie na wsch wystawie to i kaktusy uprawiam. Słońca mam 6h na dobę, a to już całkiem dużo. A na zach dopiero teraz słońce nie dociera, ale latem masa roślin tam się u mnie praży. Właściwie na takich parapetach możesz trzymać prawie każdą roślinę.
Awatar użytkownika
Agnisia31
1000p
1000p

Post »

Jestem pewna, ze to wschód i zachód. Zapomniałam dodać, że mieszkam na I piętrze w wieżowcu, a przy bloku posadzone są drzewa, które niestety zasłaniają nam dostęp do ;:3 ;:3 :cry:
Awatar użytkownika
nikka55
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 13:29

Post »

U mnie przy oknie północnym świetnie rosły i kwitły hoje. Posadzone były w doniczkach zawieszonych na karniszu. Rosły tak intensywnie, że pędy wrastały w oczka firany.
To było w starej kamienicy, mieszkanie bardzo wysokie, bez grzejników pod parapetami.
Pozdrawiam - nikka
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

U mnie w pokoju od strony północnej rośnie pięknie sobie: skrzydłokwiat, anturium, filodendrony, phalenopsisy, hoje, vanilia, aglaonemy, maranty :wit Jak zerkniesz do mnie do wątku to zobaczysz co od północy rośnie, kwitnie .Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krokusik164
200p
200p
Od: 18 paź 2012, o 22:33

Post »

a może calathea? :) jest przepiękna! i mało wymagająca :)
Dzień dobry. Arleta. Moje zielone łobuzy.
"Tylko kwiaty dzielą się swoim zapachem ze wszystkimi. . . i z dobrymi, i ze złymi. Ludzie nie. . . mogliby się rozchorować..." Stefan Pacek
Awatar użytkownika
Agnisia31
1000p
1000p

Post »

Owszem potwierdzam, Calathea dobra jest do pomieszczenia, gdzie nie ma za dużo ;:3 .Sama mam więc pomysł z ta roślinką sprawdzony. :tan
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

Z roślin kwitnących na takich oknach dadzą sobie radę niecierpki balsamina,skrętniki,fiołki alpejskie,syningie. :wit
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Calathee wolą mieć więcej światła i dużżżżo słonka, ale aglaonemy kwitną tez w cieniu;).
Awatar użytkownika
Agnisia31
1000p
1000p

Post »

Mam dwie odmiany kalatei i obie stoją w drugim końcu pokoju gdzie słońce dociera raczej sporadycznie, a jednak miewają się dobrze. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”