Regeneracja trawnika
Regeneracja trawnika
Mam zamiar przeprowadzić regenerację trawnika. Najpierw chcę powyrywać chwasty, później skosić trawę, przeprowadzić aerację i dosiać nasion regeneracyjnych. Trawnik jest rzadki w wielu miejscach i nie wiem, jak załatwić sprawę z dosiewem. Nasiona po rozsypaniu powinno się przysypać ziemią, tak? Ale wtedy przysypię też istniejące już źdźbła. I tu właśnie moje pytanie: jak przeprowadzić dosiew na takim trawniku?
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Regeneracja trawnika
Załatw sobie ręczny kultywator. Możesz taki sobie kupić np. na Allegro za około 60zł kupisz 20cm.
Wzruszasz glebę tam gdzie masz dosiać nasiona.
Wysiewasz nasiona.
Ponownie przelatujesz po tym kultywatorem.
Temat dosiewu masz zamknięty.
Możesz także to dokonać za pomocą metalowych grabi.
Wzruszasz glebę tam gdzie masz dosiać nasiona.
Wysiewasz nasiona.
Ponownie przelatujesz po tym kultywatorem.
Temat dosiewu masz zamknięty.
Możesz także to dokonać za pomocą metalowych grabi.
Czyli nie bać się grabienia zwykłymi grabiami i zniszczenia przy tym istniejących źdźbeł? No i czy w takim wypadku ma sens aeracja tej samej ziemi?
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Aeracja ma sens bo napowietrzysz cały trawnik.
Oczywiście grab tam gdzie są "gołe" place gleby, a nie w darni.
Trawy nie uszkodzisz, a jak nawet lekko uszkodzisz kilka źdźbeł trawy to nic się nie stanie, ponieważ najważniejszy jest system korzeniowy, z którego trawa wyrasta.
Śmiało łap grabki i do pracy, a dosiewam na starych trawnikach przy użyciu kultywatora ręcznego efekty bardzo dobre.
Możesz jeszcze jak chcesz nasiona traw zasypać ziemią jeśli chcesz np poprzez skrzynkę plastikową przessiać ją możesz.
Oczywiście grab tam gdzie są "gołe" place gleby, a nie w darni.
Trawy nie uszkodzisz, a jak nawet lekko uszkodzisz kilka źdźbeł trawy to nic się nie stanie, ponieważ najważniejszy jest system korzeniowy, z którego trawa wyrasta.
Śmiało łap grabki i do pracy, a dosiewam na starych trawnikach przy użyciu kultywatora ręcznego efekty bardzo dobre.
Możesz jeszcze jak chcesz nasiona traw zasypać ziemią jeśli chcesz np poprzez skrzynkę plastikową przessiać ją możesz.