Co się dzieje z moimi sosnami

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
ola247
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 wrz 2012, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Co się dzieje z moimi sosnami

Post »

Drodzy forumowicze od niedawna coś zaczęło się dziać z moimi sosnami i nie mam pojęcia co im dolega podobne objawy zauważyłam również na sosnach u sąsiadów. Pomóżcie bo nie wiem co to może być i jak z tym walczyć. Obrazek Obrazek Obrazek
Blondas
100p
100p
Od: 15 cze 2010, o 12:24

Re: Co się dzieje z moimi sosnami

Post »

ogólnie jest teraz pora zmieniania igieł albo osutek. Ale potrzebne są do oceny zbliżenia gałązek oraz nawet poszczególnych igieł.
kachat
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 17:49

Post »

To i ja sie podłączę pod temat. Moje sosny zaczęły masowo schnąć jakoś na przełomie wiosny i lata. Tracily igły, ktore schly jakby najpierw do połowy - połowa igły byla żółta, połowa zielona. Część mniejszych sosen uschła całkowicie. Niedawno przyjrzałam się igłom, i na większości coś jest. Widać zwykle ciemniejsze, prawie czarne malutkie kropki, plamki na tych już zżółknietych częsciach igiel. Na jednej igle znalazłam mikroskopine zielone robaczki (podbne do mszyc, ale to chyba nie to). Na innej znalazłam jakby domki, takie dzbanuszki suche, z otwartym wylotem u góry... Podejrzewalismy hubę korzeniową, ze wykańcza nam drzewa (tereny porolne, sosny mają ok. 8-13 lat), ale sosny nadal żyją, wypuściły przed latem nowe igły, tylko stare wszystkie odpadły (jeszcze przed wypuszczeniem nowych w wiekszosci, wyobrazcie sobie jak to wygladalo, niemal calkowicie żółte całe drzewa). Planuję jutro wziąć igły i gałązki do centrum ogrodniczego, moze cos poradzą (aha, rododendrony posadzone miesiąc temu też zachorowały na coś, podejrzewam dwie odmiany fytoftorozy :(, ale nie wiem czy ma to znaczenie..). Ratujcie :(
ola247
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 wrz 2012, o 13:42

Post »

Oto zdjęcia igieł z sosnami jest coraz gorzej a nie są to małe okazy bo myślę że mają około 70 lat w związku z czym nawet nie wiem jak trzeba będzie je opryskać. Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”