Co się dzieje z rododendronami?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
guliwer19
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 wrz 2012, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co się dzieje z rododendronami?

Post »

Witam wszystkich forumowiczów. Jest to mój pierwszy post. Mam problem z moimi rododendronami, Liście mają brązowe plamy a te na dole rośliny są żółte, brązowe i suche. Drugi rododendron z wierzchu wygląda ok ale robią mu się brązowe łodygi i tak samo liście na dole są żółte. W związku z tym moje pytanie czy jest to normalne u tych roślin czy też jest to objaw jakiejś choroby albo złej pielęgnacji. Jakie są przyczyny takiego wyglądu i co zrobić żeby kwiaty powróciły do dobrej formy?
Dodam że były sadzone w kwietniu tego roku, ziemia jest raczej gliniasta ale przy sadzeniu wykopałem wielkie dziury i w każdą z nich wsypałem po 2 duże worki kwaśnej ziemi. Podlewane są z odżywką do rododendronów co 2 tygodnie i kilka razy w tygodniu samą woda.
Proszę bardzo o wskazówki i porady oraz co to za dolegliwość i jak zwalczyć tą chorobę?
Dołączam zdjęcie liści z w/w roślin.
Pozdrawiam,
Krzysiek.

Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Co się dzieje z rododendronami?

Post »

Te plamy to od nadmiernej wilgoci i nieodpowiedniej gleby, ale nie chodzi tu o odczyn, tylko rodzaj.Różaneczniki wymagają wilgotnych, ale przepuszczalnych gleb.Gleby gliniaste mają z reguły słabo przepuszczalne podglebie i nic nie pomoże wysypanie lżejszej ziemi, bo szkodliwy nadmiar wilgoci zatrzymuje się na tej nieprzepuszczalnej warstwie i w efekcie roślina jest posadzona jakby w donicy bez odpływu :roll: A ty jeszcze może zbyt solidnie podlewałeś :? Na glebach gliniastych trzeba rododendrony sadzić na podwyższonych rabatach, najlepiej jeszcze zdrenowanych.
Ja też mam glinę i nie sadzę żadnych roślin wymagających przepuszczalnych gleb, wybieram rośliny odpowiednie do rodzaju gleby, to najlepsze wyjście :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”