Problem z kwiatami ogrodowymi

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Pablito1997
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 sie 2012, o 15:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Problem z kwiatami ogrodowymi

Post »

Witam! Mam, a właściwie miałem w tym roku problem z kilkoma kwiatami. Mianowicie, rosły sobie w domu na parapecie, wysiane wcześniej. Skończyły się przymrozki, więc nadszedł czas wysadzania roślinek do ogrodu. I tu zaczął się mój problem! :(
Wsadziłem 3 rodzaje szałwii, a one zamiast się rozrastać, po kilku dniach zakwitły! A były malutkie! Czy ktoś potrafi mi to wyjaśnić, czy to wina ziemi, dodam, że ich nie pikowałem.
Wsadziłem następnie przypołudniki, nagietki i... stało się z nimi to samo, co z szałwią... Po prostu te kwiaty się nie rozrastały, nie rozkrzewiały tylko od razu kwitły!!! Straszne :cry:
Ale gdy wsadziłem astry, bądź wysokie aksamitki, rozrosły się one ładnie i kwitną pięknie...:)
Czy może mi ktoś wyjaśnić tą sytuację???, bo ja nie rozumiem takiego zachowania roślinek... ;:174
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Problem z kwiatami ogrodowymi

Post »

Szałwie jednoroczne należy pikować, by pobudzić system korzeniowy do rozrostu i tym samym krzewienia rośliny.
Przypołudniki i nagietki należą do roślin, które wysiewa się bezpośrednio do gruntu i zapewniając im odpowiednio dużo miejsca i słońca powinny się krzewić.Poza tym nie lubią przesadzania i samosiewki są silniejsze.
Astry i aksamitki uprawia się z rozsady i dlatego Ci rosną i kwitną jak należy.
Trzeba przestrzegać zaleceń podanych na opakowaniu, jak jest napisane, że wymagają pikowania, to trzeba to zrobić.Jak jest napisane, że do kuwety, albo później bezpośrednio do gruntu, to lepiej być cierpliwym i wysiać do gruntu, albo do ogrodowego foliaka. Rośliny zawsze będą silniejsze niż wysiane w domowych, parapetowych warunkach.Co innego szklarniowych, które są o niebo lepsze od domowych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”