Polanka wśród wrzosów

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
kachat
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Polanka wśród wrzosów

Post »

Wymyśliłam sobie niewielką polankę otoczoną wrzosami wśród sosen. Nie chce robic tam standardowego trawnika, koszenie trawy nie wchodzi w grę. Mozecie doradzic jakies niskie rosliny (trawy..?), ktorymi moge obsadzic te polankę? Chcialabym sobie na niej pikniki robic, wiec fajnie jakby byla dosc miękka i wygodna ;) oraz aby dobrze współgrała z wrzosami ktore chce posadzic wokół niej. Aha, klimat podlaski, czyli zimny, glega sucha i piaszczysta, dominuje półcien (bo sosny wokół). będę wdzieczna za wszelkie rady :)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Polanka wśród wrzosów

Post »

Chcesz robić piknik na trawie,której nie chcesz kosić,która ma nie być trawnikiem?
Czyli na ozdobnej,posadzonej z sadzonek?

Przychodzi mi na myśl jedynie kostrzewa i to kostrzewa w odmianach....
zielonej i sinej - może to być ciekawe rozwiązanie ...

Niezależnie od tego czy wykorzystasz moją sugestię,proszę pochwal się jak już urządzisz tę polankę :wink:
kachat
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 17:49

Post »

Witaj KaRo :) Na polance chcę posadzic jakies trawy raczej z tych ozdobnych, bo standardowego trawnika nie chcę za nic, kosiarką tam nie dojadę ;) Myślalam o jakiejś mietlicy, ale teraz widzę, że wspomniane przez ciebie kostrzewy to rzeczywiscie może byc super pomysl, nie wiedzialam że tyle ich jest. Tylko sina do tej pory rzucila mi sie w oczy, a teraz widzę, ze ich tam cale mnostwo ;:oj

To moze ktos doradzi jakąś odmiane niską, długowieczną (abym nie musiala co np. dwa lata kęp odnawiać...), znoszącą dobrze suszę, piasek i półcień, oraz o kolorze najlepiej zielonym, no w każdym razie aby blizej jej do zielonego niz niebieskiego było :) Czytałam, ze standardowa Festuca glauca to raczej roslina krótkotrwała, a o innych pojęcia nie mam, wiec wszelkie rady mile widziane :)
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Tylko pamietaj że kostrzewy tworzą kępy więc raczej trzeba zapomnieć o płaskim jak stół trawniku i przygotować się na solidne muldy ;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”