Jutro dostaję rosiczkę powiedzcie mi o niej więcej :)

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Mdak999
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 sie 2012, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Jutro dostaję rosiczkę powiedzcie mi o niej więcej :)

Post »

Czy można ją podlewać deszczówką?
Czy może stać na wschodnim parapecie?
Ile powinna mieć stopni?

To będzie rosiczka alba i cepensis...

Bardzo was proszę o odpowiedzi :wit
Mdak999
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 sie 2012, o 20:06
Kontakt:

Pytanie o ziemię dla rosiczki.

Post »

Kupiłem sadzonki rośiczek w transporcie ziemia sięprzesypała na jedną stronę ale mam w domu ziema uniwersalna zmieszana z torfem stabilizującym pH może być coś takiego żeby dosypać trochę tej ziemi?
Awatar użytkownika
IroniaLosu87
100p
100p
Od: 14 lis 2011, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jutro dostaję rosiczkę powiedzcie mi o niej więcej :)

Post »

:wit może ten link będzie pomocny :) :arrow: http://bio.binertia.com/owadozer/rosiczkazw.html
adam1008
100p
100p
Od: 13 cze 2012, o 21:31

Post »

podejrzewam że można by trzymać rośiczke na dworzu, kwestia jest jedna. Deszcz który by na nią leciał, rozcieńczałby soki trawienne . Do tego w donniczce to moze i wiatr zawiać i po sprawie. Można wystawiać na kilka godzin itd , ale wydaje mi sie że jest to dość niebezpieczne
rose who grew from concrete
Awatar użytkownika
foorfooq
200p
200p
Od: 20 paź 2011, o 22:37

Post »

No tak bo rosiczki na torfowisku nie mokną :) Pewnie jak widzą, ze deszcz się zbliża wyciągają swoje małe parasoleczki i się osłaniają. A jak im za zimno i za mocno wieje to zwiewają do domu :)
adam1008
100p
100p
Od: 13 cze 2012, o 21:31

Post »

No tak bo rosną im doniczki i najczęściej rosną na wysokościach. Doniczki wychodzą tylko z wilgotnego podłoża bo z suchego doniczka nie chce rosnąć :) Jeśli chcesz wyrzucać kase w błoto to kładź na parapetach na dworzu, ja tam szanuje każdą zarobioną złotówke. Jakbyś zauważył pisze że niebezpieczny jest wiatr, a skupiasz sie na ironii o deszczu. Przecież to wiadome że sztuczne środowisko niesie z sobą sporo niebezpieczeństwa. I ja bazując na doświadczeniu wiem że rosiczka jest dość trudna w utrzymaniu. A przy ostatnich nawałnicach jakie były w PL życzę foorfooq powodzenia :) i wydawanie bezsensownie kasy i wtedy zobaczymy czy Twoja rosiczka nie rozbije sie spadając z okna :) ale przecież twoje rosiczki są przystosowane jak Bear Grylls :twisted: mają macki i są z gumy i jak upadną to odbiją sie z powrotem na okno :wink:
rose who grew from concrete
kawownik
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 mar 2012, o 14:48

Post »

Ja na balkon wynosiłem swoje rosiczki tylko w pogodne, ciepłe i upalne dni. Na noc oczywiście zabierałem je do domu; jeśli masz kilka sztuk to chyba nie będzie problem z podobnym rozwiązaniem. Słoneczko dobrze im zrobi, a i trochę jedzonka same złapią.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”