Welwiczja przedziwna (Welwitschia mirabilis)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Welwiczja przedziwna (Welwitschia mirabilis)

Post »

Nie znalazłem na forum żadnych informacji na temat welwiczji.Czy ktoś z was hodował ją w domu??Bardzo podoba mi się ta roślina i chciałbym ją mieć w domu.Są jakieś szanse?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Welwiczja przedziwna (Welwitschia mirabilis)

Post »

Musisz zdobyć nasiona i spróbować je wysiać. Roślina jest ekstremalnie trudna w uprawie i bardzo wolno rośnie. Przez pierwsze kilkanaście lat będziesz miał dwa małe listki powoli rosnące z delikatnego korzenia, czyli brak jakiejkolwiek dekoracyjności. Czasem można kupić kilkuletnie siewki. Po nie trzeba jeździć do Czech i szukać tego materiału na giełdach w Chrudimiu i Dvor Kralove.
O ile dobrze pamiętam to Ogród Botaniczny w Poznaniu ma kilka (2?) kwitnących sztuk i prowadzi jakieś badania na ich temat. Kiedy byłem w ogrodzie 2 lata temu mogłem te roślinki sobie obejrzeć. Rosną w ogrzewanej szklarni i są dodatkowo w ciągu dnia doświetlane. Jednak kontaktów do osób z osób z ogrodu nie mam a i tak pewnie żadnego materiału nie udałoby się stamtąd wyciągnąć.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja właśnie 2 lata temu jak byłem w botaniku w poznaniu odwiedziłem szklarnię i tam 1 raz w życiu zobaczyłem welwiczję.Oprowadzała mnie miła starsza pani która opowiadała że niedawno udało im się uzyskać kilka sadzonek z nasion.Siewki były bardzo malutkie.Z tego co wiem 1 miała zostać wystawiona na sprzedaż ale czy tak się stało to nie wiem.
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Znam jednego człowieka z Lublina, który próbował to wysiewać kilka razy i z tego co wiem to nic mu z tego nie wyszło.
Dodam tylko że najbliższym 'krewnym' jest nasza sosna i że jest to roslina dwupienna.
Resztę już Tomek napisał.
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”