Adam!adam1008 pisze:zastanwiają mnie jaką funkcje mają te czerwono zielone liście? bo chlorofil na pewno nie jest czerwony?? ma odstraszać zwierzęta :P?
dzięki dzięki stąd pytam bo jestem laikiem i moge tylko cośtam poherezjowaćraflezja pisze:Adam!adam1008 pisze:zastanwiają mnie jaką funkcje mają te czerwono zielone liście? bo chlorofil na pewno nie jest czerwony?? ma odstraszać zwierzęta :P?
W trudnych dla rośliny warunkach (np. zbytnie nasłonecznienie, promienie UV, chłód) bardzo często ujawniają się antocyjany. Jest to barwnik roślinny o kolorze czerwonym, zwykle maskowany przez chlorofil. Znajdujemy go w kwiatach, owocach ale także w liściach.
Antocyjany w roślinie pełnią m. innymi funkcje ochronne.
ale jej się krzywda w żadnym stopni nie dzieje, wręcz przeciwnie przyczaiła się już do tak silnego promieniowania i to promieniowania pod odpowiednim kątem, przestawianie na okna o orientacji zachodniej mogłoby jedynie zaszkodzić, mniej pomóc. Uważam, że roślina jest silna i bardzo ładny ma kolor zarówno kwiatów jak i liści.boja53 pisze:no tak, to by się zgadzało z tym kolorem,bo stoi na oknie południowym,więc będzie lepiej,jak przestawię bo na zachodnie.