zdobyczny

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
boja53
100p
100p
Od: 28 maja 2012, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

zdobyczny

Post »

witam! kiedyś "zdobyłam" :oops: szczepkę kwiatka ,rósł mi bardzo ładnie(pukam w niemalowane drewno) i w tym roku zakwitł,tylko nie wiem jak on się nazywa,może ktoś wie o nim coś więcej niż ja?

Obrazek
" To możliwość spełniania marzeń sprawia,że życie jest takie fascynujące"
Paulo Coelho
Awatar użytkownika
nuta23
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2010, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: zdobyczny

Post »

To chyba jakieś Kalanchoe sądząc po kwiatach ale głowy za to nie dam.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
Awatar użytkownika
IroniaLosu87
100p
100p
Od: 14 lis 2011, o 12:58

Post »

:wit kalanchoe,kalnachoe :D ,ale wybarwionych na czerwono listków jeszcze nie widziałam ;:oj . To sukulent,więc ostrożnie z podlewaniem (podlewać wtedy,gdy ziemia wyraźnie przeschnie). Latem powinna stać w miejscu osłoniętym od bezpośredniego nasłonecznienia w godzinach południowych,zimą z kolei kalanchoe potrzebuje więcej światła :) . W razie jakiś watpliwości pytać :wink: lub użyć wyszukiwarki :) ,pozdrawiam :uszy
adam1008
100p
100p
Od: 13 cze 2012, o 21:31

Post »

zastanwiają mnie jaką funkcje mają te czerwono zielone liście? bo chlorofil na pewno nie jest czerwony?? ma odstraszać zwierzęta :P?
rose who grew from concrete
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Wiele gruboszowatych wybarwia liście i łodygi na czerwono/bordowo na słońcu. Po trwałym przestawieniu w cień lub półcień, ich barwa na powrót staje się zielona.
Awatar użytkownika
IroniaLosu87
100p
100p
Od: 14 lis 2011, o 12:58

Post »

Sokolico dziękuje za doinformowanie mnie :D , to prawda,że człowiek się całe życie uczy, a, jak mawiała moja babunia, głupi umiera :lol:
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

adam1008 pisze:zastanwiają mnie jaką funkcje mają te czerwono zielone liście? bo chlorofil na pewno nie jest czerwony?? ma odstraszać zwierzęta :P?
Adam!
W trudnych dla rośliny warunkach (np. zbytnie nasłonecznienie, promienie UV, chłód) bardzo często ujawniają się antocyjany. Jest to barwnik roślinny o kolorze czerwonym, zwykle maskowany przez chlorofil. Znajdujemy go w kwiatach, owocach ale także w liściach.
Antocyjany w roślinie pełnią m. innymi funkcje ochronne.
adam1008
100p
100p
Od: 13 cze 2012, o 21:31

Post »

raflezja pisze:
adam1008 pisze:zastanwiają mnie jaką funkcje mają te czerwono zielone liście? bo chlorofil na pewno nie jest czerwony?? ma odstraszać zwierzęta :P?
Adam!
W trudnych dla rośliny warunkach (np. zbytnie nasłonecznienie, promienie UV, chłód) bardzo często ujawniają się antocyjany. Jest to barwnik roślinny o kolorze czerwonym, zwykle maskowany przez chlorofil. Znajdujemy go w kwiatach, owocach ale także w liściach.
Antocyjany w roślinie pełnią m. innymi funkcje ochronne.
dzięki dzięki stąd pytam bo jestem laikiem i moge tylko cośtam poherezjować :)
rose who grew from concrete
Awatar użytkownika
boja53
100p
100p

Post »

no tak, to by się zgadzało z tym kolorem,bo stoi na oknie południowym,więc będzie lepiej,jak przestawię bo na zachodnie.
Paulo Coelho
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Kontakt:

Post »

boja53 pisze:no tak, to by się zgadzało z tym kolorem,bo stoi na oknie południowym,więc będzie lepiej,jak przestawię bo na zachodnie.
ale jej się krzywda w żadnym stopni nie dzieje, wręcz przeciwnie przyczaiła się już do tak silnego promieniowania i to promieniowania pod odpowiednim kątem, przestawianie na okna o orientacji zachodniej mogłoby jedynie zaszkodzić, mniej pomóc. Uważam, że roślina jest silna i bardzo ładny ma kolor zarówno kwiatów jak i liści.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
boja53
100p
100p

Post »

właściwie ,też sądziłam, że jej tam dobrze na południowym oknie,bo rośnie ładnie i wygląda zdrowo,jakby jej było żle , to by wyglądała inaczej.Więc wraca z powrotem na swój parapet.
Paulo Coelho
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”