Witam
Czy ktoś z was produkował rozsade w doniczkach torfowych ?Macie jakieś doświadczenia? Na pewnym forum spotkałem się z opinią że na doniczkach po wysadzeniu do gruntu pojawia sie grzybnia co negatywnie wpływa na rośliny?
Mnie sie zdarza czasami stosowac doniczki torfowe i uważam ,że nie są złe.
Stosuję je ,gdy mam mało nasion lub gdy rosliny maja słaby system korzeniowy i żle sie przesadzają.
Takie roślinki najpierw podpędzam w domu ,a potem w odpowiednim terminie wsadzam w ogrodzie z całymi doniczkami. Te doniczki są juz najczęsciej nieco rozłożone pod wpływem podlewania.
Szczerze Ci powiem ,że nie pamiętam czy mi się coś robiło - a więc ,albo nie zauważyłam ,albo niczego nie było. Zwrócę uwagę w tym roku.
Rośliny w tych doniczkach wsadzone w ogrodzie rosły jednak normalnie...
Tą doniczkę przed użyciem trzeba koniecznie zanurzyć w wodzie na kilka minut. Wtedy rośnie i nadaje się do użycia czyli wysiewu nasionka. Pokazują ją w programie "Maja w ogrodzie" czy coś takiego na TVN Meteo.
Ja korzystam z doniczek pęczniejących,
tylko przed wysadzeniem sadzonek do gruntu
zrywam otaczającą je siateczkę bo niestety kiepsko sie rozkładają i utrudniają roślince rozrost.
Torfowe odpadają ,nim sadzonka urośnie one już są do niczego
Timka pisze:
Torfowe odpadają ,nim sadzonka urośnie one już są do niczego
Tu bym sie nie zgodził.
Zrobilem sadzonke tzw. drzewka szczęscia (grubosz sie chyba nazywa) i juz pół roku ją trzymam w takiej doniczce (nie mialem czasu przesadzic) i sie ładnie trzyma
od dawna stosuje doniczki torfowe i jestem z nich zadowolony.
A bób sieję w rureczki z kartonu po papierze toaletowym dobra wysokość i też łatwo się rozkłada w ziemi
Sam pomysł nie jest mój, zobaczyłem w jakimś angielskim filmie o ogradach wypraktykowałem i się sprawdził.
Nemo 56 zbieram przez zime te rurki po papirze t. i teraz ok 20 marca sadzę po 1 nasionku do takiej rurki napełnionej ziemią i ustawiam w skrzyneczce przez okres kiełkowania i wzrostu "rurka" namięknie tak ,że jak sadzę na miejsce stałe szybko się rozkłada w ziemi.Jaki plus? rurka jest wysoka i bób mając korzeń palowy ma idealne warunki.