Problem w uprawie jodły kaukaskiej w szkółce

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
mariano1703
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 lut 2011, o 13:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Problem w uprawie jodły kaukaskiej w szkółce

Post »

Witam
czy ktoś może mi poradzić co się stało z małą plantacją jodły kaukaskiej . 2 lata temu kupiłem 1200 sadzonek . Po roku były lekkie przyrosty , ale wiadomo nie jakieś znaczące. W tym roku jak zawsze opryskałem na dwuliścienne do 15 kwietnia. Jodły w maju znów zaczeły przyrastac i nagle tak jakby wszystkie uschły . W większości sa zielo e oznaki. Nie wiem czy mógł im zaszkodzić mróz który wystąpił w maju kiedy juz wypuściły nowe przyrosty ? Co teraz robić ? Bardzo proszę o pomoc .

Postaram się dzisiaj lub najpóźniej jutro dodać zdjęcia
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Re: szkółka jodły kaukaskiej - proszę o pomoc

Post »

Herbicyd na dwuliścienne? Iglaste go baaardzo nie lubią.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
borsuk57
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 cze 2012, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przede wszystkim jaki zastosowałeś preparat? Herbicydy stosuje się na roślinę zieloną do 5-6 liścia . Na zdjęciach nie widać skutków zastosowanego herbicydu .Wygląda na to że uszkodziłeś młode odrosty sadzonek , pewnie będą osłabione ale przy sprzyjających warunkach atmosferycznych plantacja powinna przeżyć.
mariano1703
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 lut 2011, o 13:57

Post »

zastosowałem
http://www.sklepogrodnik.pl/golf-plus-540-sl-50ml.html

dzwoniłem i pytałem kilku sprzedawców . Każdy przekonywał, że nie podziała negatywnie na drzewka.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Sprzedawców :lol:
Masz opis producenta:
,,Zabieg wykonywać w dzień bezwietrzny (ewentualnie podczas słabego wiatru), aby nie stwarzać
możliwości znoszenia cieczy użytkowej na sąsiednie rośliny uprawne i wykonującego
zabieg opryskiwania. Rośliny rosnące w pobliżu zabezpieczyć folia plastikową. Po
wyschnięciu cieczy folię złożyć górną stroną do środka, aby podczas kolejnego jej użycia czystą
(tj. nie opryskaną środkiem) stroną nakładać na zabezpieczane rośliny. Unikać nakładania się
cieczy użytkowej na powierzchnię już opryskaną.''

,,Podczas opryskiwania w pobliżu drzew i krzewów nie dopuścić do znoszenia cieczy
użytkowej (szczególnie na liście i niezdrewniałą korę), z uwagi na prawdopodobieństwo
ich uszkodzenia. Ograniczyć do minimum możliwość zetknięcia się cieczy użytkowej
środka z odkrytą powierzchnią gleby, zwłaszcza pod koronami drzew.''
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Takie uszkodzenia ma w tym moja stara jodła koreańska- jakaś niewydolność korzenia i się końcówki na słońcu upiekły.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”