Czy lody to trucizna??
- Karolina__
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3039
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Czy lody to trucizna??
źródło: http://www.fakt.pl/Producenci-lodow-sto ... 650,1.html
"(...) Zamawiając loda bananowego, wierzysz, że będą w nim kawałeczki tych owoców. A w waniliowym pokruszona laska wanilii. W orzechowym cząsteczki orzechów włoskich... Nic bardziej mylnego! Może w cukierniach, gdzie bardzo drogie lody robi się ręcznie, coś takiego się zdarza.
Stare przepisy mówią, że naturalny lód powinien składać się z niekonserwowanego mleka i śmietany, cukru i naturalnych składników nadających mu smak, zapach i kolor. Ale niektórzy producenci od tej receptury uciekają niczym diabeł przed święconą wodą.
Powód: takie lody nie nadają się do długiego przechowywania, a i cena ich wytworzenia jest zbyt wysoka.
To dlatego lody faszeruje się chemią. Dlatego lody waniliowe robi się nie z wanilii, tylko piperonalu ? środka, którego używa się także do tępienia wszy. Lista chemikaliów używanych do produkcji współczesnych lodów jest bardzo długa. A i tak, nieuczciwi producenci wciąż omijają przepisy i stosują niedozwoloną chemię jak np. E-127, czyli czerwony barwnik, który może skutkować nowotworem tarczycy.
? Zgodnie z polskimi przepisami, producent lodów nie ma obowiązku zamieszczania na opakowaniu nazw wszystkich dodatków użytych do produkcji lodów. Na opakowaniu nie przeczytamy więc m.in. o zastosowaniu propanu, butanu, octanu etylu, etanolu, dwutlenku węgla, acetonu, podtlenku azotu i wielu innych ? mówi Ewelina Suska z poznańskiego Sanepidu
Jak więc kupić dobrego loda? Warto wybierać małe lodziarnie, a nie tylko kierować się niską ceną. Te, które znamy od dziecka, gdzie jedli nasi rodzice. W Polsce wciąż działają małe zakłady, które produkcję opierają o dawne, sprawdzone receptury.
Zobacz, jakie substancje udają lodowe smaki:
1. Aldehyd C-17 ? W przemyśle stosowany jest do produkcji gumy i barwników. Nadaje smak wiśniowy
2. Piperonal ? Stosowany w przemyśle perfumeryjnym i jako środek do zwalczania wszy. Nadaje smak waniliowy
3. Octan etylu ? Jest używany do czyszczenia skór, lodom nadaje smak ananasowy
4. Aldehyd masłowy ? Używany jest do produkcji klejów kauczukowych, lodom nadaje smak orzechowy
5. Octan anylu ? Lodom nadaje smak bananowy, używany jest jako rozpuszczalnik farb olejnych
6. Octan benzylu ? Używany jest jako rozpuszczalnik azotanów, lodom nadaje smak truskawkowy
7. Aldehyd C-18 ? Używany jest do produkcji detergentów, lodom nadaje smak czekoladowy
Co więcej, znalazłam na Wikipedii, iż "Estrów octanowych i maślanowych nie używa się już od kilkudziesięciu lat jako związków zapachowych w przemyśle spożywczym i kosmetycznym, gdyż prawie wszystkie one posiadają mniejsze bądź większe własności rakotwórcze. Ponadto, w kontakcie z organizmem (wilgocią) rozkładają się one z utworzeniem kwasu octowego lub masłowego, z których oba mają nieprzyjemny zapach i są toksyczne. Obecnie olbrzymia większość związków zapachowych stosowanych w przemyśle to rozmaite alkohole, aldehydy i ketony."
Najlepiej aby się jakiś chemik wypowiedział, co o tym sądzi....
"(...) Zamawiając loda bananowego, wierzysz, że będą w nim kawałeczki tych owoców. A w waniliowym pokruszona laska wanilii. W orzechowym cząsteczki orzechów włoskich... Nic bardziej mylnego! Może w cukierniach, gdzie bardzo drogie lody robi się ręcznie, coś takiego się zdarza.
Stare przepisy mówią, że naturalny lód powinien składać się z niekonserwowanego mleka i śmietany, cukru i naturalnych składników nadających mu smak, zapach i kolor. Ale niektórzy producenci od tej receptury uciekają niczym diabeł przed święconą wodą.
Powód: takie lody nie nadają się do długiego przechowywania, a i cena ich wytworzenia jest zbyt wysoka.
To dlatego lody faszeruje się chemią. Dlatego lody waniliowe robi się nie z wanilii, tylko piperonalu ? środka, którego używa się także do tępienia wszy. Lista chemikaliów używanych do produkcji współczesnych lodów jest bardzo długa. A i tak, nieuczciwi producenci wciąż omijają przepisy i stosują niedozwoloną chemię jak np. E-127, czyli czerwony barwnik, który może skutkować nowotworem tarczycy.
? Zgodnie z polskimi przepisami, producent lodów nie ma obowiązku zamieszczania na opakowaniu nazw wszystkich dodatków użytych do produkcji lodów. Na opakowaniu nie przeczytamy więc m.in. o zastosowaniu propanu, butanu, octanu etylu, etanolu, dwutlenku węgla, acetonu, podtlenku azotu i wielu innych ? mówi Ewelina Suska z poznańskiego Sanepidu
Jak więc kupić dobrego loda? Warto wybierać małe lodziarnie, a nie tylko kierować się niską ceną. Te, które znamy od dziecka, gdzie jedli nasi rodzice. W Polsce wciąż działają małe zakłady, które produkcję opierają o dawne, sprawdzone receptury.
Zobacz, jakie substancje udają lodowe smaki:
1. Aldehyd C-17 ? W przemyśle stosowany jest do produkcji gumy i barwników. Nadaje smak wiśniowy
2. Piperonal ? Stosowany w przemyśle perfumeryjnym i jako środek do zwalczania wszy. Nadaje smak waniliowy
3. Octan etylu ? Jest używany do czyszczenia skór, lodom nadaje smak ananasowy
4. Aldehyd masłowy ? Używany jest do produkcji klejów kauczukowych, lodom nadaje smak orzechowy
5. Octan anylu ? Lodom nadaje smak bananowy, używany jest jako rozpuszczalnik farb olejnych
6. Octan benzylu ? Używany jest jako rozpuszczalnik azotanów, lodom nadaje smak truskawkowy
7. Aldehyd C-18 ? Używany jest do produkcji detergentów, lodom nadaje smak czekoladowy
Co więcej, znalazłam na Wikipedii, iż "Estrów octanowych i maślanowych nie używa się już od kilkudziesięciu lat jako związków zapachowych w przemyśle spożywczym i kosmetycznym, gdyż prawie wszystkie one posiadają mniejsze bądź większe własności rakotwórcze. Ponadto, w kontakcie z organizmem (wilgocią) rozkładają się one z utworzeniem kwasu octowego lub masłowego, z których oba mają nieprzyjemny zapach i są toksyczne. Obecnie olbrzymia większość związków zapachowych stosowanych w przemyśle to rozmaite alkohole, aldehydy i ketony."
Najlepiej aby się jakiś chemik wypowiedział, co o tym sądzi....
Re: Czy lody to trucizna??
No to ja jako chemik i były pracownik fabryki lodów się wypowiem.
Ten akurat tekst to typowa afera wymyślona przez dziennikarza (czyli coś arcytypowego dla gazety fakt), bez sprawdzenia jakichkolwiek informacji. A artykuły takie można rozpoznać po tym, że przytoczona jest masa nazw związków chemicznych (niekiedy nawet takie które nie istnieją) o których dziennikarz wie tyle ile napisali w wikipedii.
Zacząć należy od tego, że w większości lodów 50% opakowania to powietrze (w lodach z lodziarni robionych na miejscu może to być minimum 30-40%), i nie ma co doszukiwać się oszustwa bo gdyby lody były mniej spienione były by twarde (jak zamrożona woda).
A do samej masy lodowej idą w przypadku lodów mlecznych: woda, mleko w proszku, śmietana (też za zwyczaj w proszku), cukier (lub syrop glokozowo-fruktozowy czy w przypadku lodów dietetycznych- słodziki), tłuszcz (masło lub np. olej palmowy) emulgator i niekiedy zagęszczacze np. mączka chleba świętojańskiego- to jest podstawa do której dodaje się aromaty.
Aromaty stosowane obecnie to tzw. identyczne z naturalnymi, ich produkcja wygląda tak, że np. bierze się truskawkę, analizuje zawartość substancji nadających jej smak oraz ich stosunek w owocu, następnie miesza się (najczęściej syntetyczne) substancje które naturalnie nadają smak truskawce w takim samym stosunku w jakim znajdują się one w owocach. Oprócz nich dodaje się purée owocowe (np. bananowe, truskawkowe (pozbawione pestek które potem w razie konieczności dodawane są do masy przed samym napełnianiem pudełek) lub/i zagęszczone soki owocowe.
Do lodów śmietankowych dodaje się aromatu, dokładnie takiego jaki kupujemy do aromatyzowania ciast tylko, że ten który mamy w sklepach jest rozcieńczony olejem lub alkoholem. Podobnie z lodami waniliowymi. W przypadku lodów waniliowych z kawałkami wanilii dodawane są praktycznie neutralne smakowo mielone laski wanilii które są produktem ubocznym przy produkcji aromatu waniliowego. W przypadku lodów czekoladowych oczywiście dodaje się prawdziwego kakao.
Większość lodów zawiera jeszcze barwniki ale też są to najczęściej barwniki naturalne- karoten lub ekstrakt z tajemniczej czarnej marchwi.
Oprócz lodów mlecznych są jeszcze sorbety, do nich bazą jest woda, cukier i stabilizator, do nich dochodzą aromaty i barwniki. Są one jeszcze bardziej spienione- mają do 70% powietrza.
Warto też wiedzieć, że lody nie zawierają konserwantów.
co do artykułu:
"Zamawiając loda bananowego, wierzysz, że będą w nim kawałeczki tych owoców."
Nieprawda, lodów bananowych nie da się zrobić bez dodatku bananów.
O tych wypisanych dalej substancjach nie będę się rozpisywał. Ale mogli jeszcze dodać punkt 8: monotlenek diwodoru (czyli po naszemu woda)- może być przyczyną poważnych poparzeń, przyspiesza korozję i rdzewienie wielu metali, może spowodować awarię urządzeń elektrycznych, zabija corocznie nieprzeliczone tysiące ludzi- jest głównym składnikiem masy lodowej.
Ten akurat tekst to typowa afera wymyślona przez dziennikarza (czyli coś arcytypowego dla gazety fakt), bez sprawdzenia jakichkolwiek informacji. A artykuły takie można rozpoznać po tym, że przytoczona jest masa nazw związków chemicznych (niekiedy nawet takie które nie istnieją) o których dziennikarz wie tyle ile napisali w wikipedii.
Zacząć należy od tego, że w większości lodów 50% opakowania to powietrze (w lodach z lodziarni robionych na miejscu może to być minimum 30-40%), i nie ma co doszukiwać się oszustwa bo gdyby lody były mniej spienione były by twarde (jak zamrożona woda).
A do samej masy lodowej idą w przypadku lodów mlecznych: woda, mleko w proszku, śmietana (też za zwyczaj w proszku), cukier (lub syrop glokozowo-fruktozowy czy w przypadku lodów dietetycznych- słodziki), tłuszcz (masło lub np. olej palmowy) emulgator i niekiedy zagęszczacze np. mączka chleba świętojańskiego- to jest podstawa do której dodaje się aromaty.
Aromaty stosowane obecnie to tzw. identyczne z naturalnymi, ich produkcja wygląda tak, że np. bierze się truskawkę, analizuje zawartość substancji nadających jej smak oraz ich stosunek w owocu, następnie miesza się (najczęściej syntetyczne) substancje które naturalnie nadają smak truskawce w takim samym stosunku w jakim znajdują się one w owocach. Oprócz nich dodaje się purée owocowe (np. bananowe, truskawkowe (pozbawione pestek które potem w razie konieczności dodawane są do masy przed samym napełnianiem pudełek) lub/i zagęszczone soki owocowe.
Do lodów śmietankowych dodaje się aromatu, dokładnie takiego jaki kupujemy do aromatyzowania ciast tylko, że ten który mamy w sklepach jest rozcieńczony olejem lub alkoholem. Podobnie z lodami waniliowymi. W przypadku lodów waniliowych z kawałkami wanilii dodawane są praktycznie neutralne smakowo mielone laski wanilii które są produktem ubocznym przy produkcji aromatu waniliowego. W przypadku lodów czekoladowych oczywiście dodaje się prawdziwego kakao.
Większość lodów zawiera jeszcze barwniki ale też są to najczęściej barwniki naturalne- karoten lub ekstrakt z tajemniczej czarnej marchwi.
Oprócz lodów mlecznych są jeszcze sorbety, do nich bazą jest woda, cukier i stabilizator, do nich dochodzą aromaty i barwniki. Są one jeszcze bardziej spienione- mają do 70% powietrza.
Warto też wiedzieć, że lody nie zawierają konserwantów.
co do artykułu:
"Zamawiając loda bananowego, wierzysz, że będą w nim kawałeczki tych owoców."
Nieprawda, lodów bananowych nie da się zrobić bez dodatku bananów.
Jeśli są sprzedawane jako lody z kawałkami wanilii, to te czarne cząsteczki to prawdziwa wanilia.A w waniliowym pokruszona laska wanilii.
O sztucznych orzechach jeszcze nie słyszałem.W orzechowym cząsteczki orzechów włoskich
Oni nie mogą sobie pozwolić na takie przekręty. Poza tym erytrozyny (E127) nie da się kupić, a nawet jak się komuś uda, są inne, tańsze czerwone barwniki- a przecież przyczyną robienia przekrętów jest chęć zaoszczędzenia.stosują niedozwoloną chemię jak np. E-127
Chyba do ogrzewania szatni dla pracowników...o zastosowaniu propanu, butanu
Absolutnie nie bo ester by zhydrolizował i nadał lodom smak octu.octanu etylu
Owszem, robione są lody z dodatkiem alkoholu. Ale jakby się na wódkę powiedziało etanol to już też dla niektórych groźnie brzmi...etanolu
Dwutlenek węgla jest przecież stałym składnikiem powietrza. A w lodach mlecznych jest niepożądany gdyż może spowodować ścięcie zawartego w nich białka.dwutlenku węgla
Chyba, że w redakcji Faktu jedzą lody o smaku zmywacza do paznokci.acetonu
To gaz rozweselający. Teoretycznie mógłby być stosowany do spieniania lodów ale użycie do tego powietrza jest dużo tańsze. Poza tym, podtlenek ulotniłby się z opakowania jeszcze przed opuszczeniem fabryki lodów.podtlenku azotu
O tych wypisanych dalej substancjach nie będę się rozpisywał. Ale mogli jeszcze dodać punkt 8: monotlenek diwodoru (czyli po naszemu woda)- może być przyczyną poważnych poparzeń, przyspiesza korozję i rdzewienie wielu metali, może spowodować awarię urządzeń elektrycznych, zabija corocznie nieprzeliczone tysiące ludzi- jest głównym składnikiem masy lodowej.
- Karolina__
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3039
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Czy lody to trucizna??
Dziękuję Ci Rayy za fachową, obszerną odpowiedź
Oczywiście, media często szukają tzw. sensacji ale jak tu nie być przewrażliwionym w obecnych czasach?
To ja skorzystam z okazji i zapytam Ciebie o kilka substancji
Znalazłam w składzie lodów: acetylowany adypinian diskorbinowy, ksantan oraz emulgator polirycynooleinian poliglicerolu - co to takiego?
Dla żądnych wiedzy polecam odcinek "Wiem co jem" o lodach: http://tvnplayer.pl/programy-online/wie ... ,2587.html
Właśnie oglądam


To ja skorzystam z okazji i zapytam Ciebie o kilka substancji

Dla żądnych wiedzy polecam odcinek "Wiem co jem" o lodach: http://tvnplayer.pl/programy-online/wie ... ,2587.html

Właśnie oglądam

Re: Czy lody to trucizna??
Adypinian to skrobia modyfikowana- zagęstnik, który w organizmie ulega przemianom do substancji nieszkodliwych, ksantan to też zagęstnik otrzymywany przy pomocy odpowiedniego szczepu bakterii, w organizmie rozkłada się do cukrów oraz kwasu glukuronowy który akurat ma właściwości detoksykacyjne, w wątrobie łączy się z toksynami i ułatwia ich wydalanie z organizmu z moczem.
Polirycynoleinian poliglicerolu- jeden z wielu używanych jako emulgator ester kwasu tłuszczowego i gliceryny czyli po prostu tłuszcz.
Ale trzeba uważać tak jak wszędzie, nie kupować tych lodów najtańszych, nieznanych marek. Bo większe firmy nie mogą sobie pozwolić na jakieś oszustwa gdyż mogą stracić klientów.
Polirycynoleinian poliglicerolu- jeden z wielu używanych jako emulgator ester kwasu tłuszczowego i gliceryny czyli po prostu tłuszcz.
Ale trzeba uważać tak jak wszędzie, nie kupować tych lodów najtańszych, nieznanych marek. Bo większe firmy nie mogą sobie pozwolić na jakieś oszustwa gdyż mogą stracić klientów.
- Karolina__
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3039
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Czy lody to trucizna??
Dziękuję ślicznie za odpowiedź 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 31
- Od: 29 lip 2012, o 17:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czy lody to trucizna??
Wrzuciłam parę łyżek tej trucizny do kawki ;) Pychota:) Tak, jak w radzieckim dowcipie o 'zgniłym zachodzie' - 'charaszo pagniwajet, charaszo' 
