składniki:
1kg piersi kurczaka
ok. 500 g pieczarek
sól
świeżo zmielony pieprz
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
tarta bułka
tłuszcz do smażenia
Pierś z kurczaka umyć i pokroić na małe kawałki.
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wszystko razem wymieszać, wbić jajka, dodać mąkę doprawić solą i pieprzem.
Formować małe kotleciki i obtaczać je w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Kotleciki można podawać z sosem pieczarkowym
-- 28 maja 2012, o 14:01 --
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Składniki:
1 op. makaronu cannelloni
FARSZ
ok.1 kg mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej)
przyprawa do mięsa mielonego
czosnek - 3 ząbki
sół
pieprz
bazylia
ser żółty do posypania na wierzch
SOS POMIDOROWY
ok.1/2 L wody
kostka rosołowa drobiowa
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
kilka łyżek przecieru pomidorowego
bazylia
sół
pieprz
Przygotowanie:
Mięso zmielić.Podsmażyć na patelni,dodać przyprawę do mięsa mielonego,czosnek,sól,pieprz,bazylię.Gotowym farszem nafaszerować makaron i układać w naczyniu żaroodpornym.
Przygotować sos: zagotować wodę z kostką rosołową drobiową,dodać koncentrat,przecier pomidorowy,bazylię.Doprawić solą i pieprzem.Sos można zagęścić mąką,jeżeli chcemy uzyskać bardziej gęsty.
Zalać sosem makaron.Na wierzch posypać starty ser.Piec w piekarniku,w przykrytym naczyniu 30-40 min. w temp.150 st.