Rododendron po zimie

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Rododendron po zimie

Post »

Obrazek

Uploaded with ImageShack.usPo zimie mój rododendron wygląda nieciekawie. Chciałabym zasięgnąć porady, czy to tylko uszkodzenia mrozowe , czy jakaś choroba. W ubiegłym roku po zimie wyglądał podobnie, ale przeżył.
Brzoskwinia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 maja 2012, o 18:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rododendron po zimie

Post »

Twoje zdjęcie się nie otwiera, w każdym razie nic nie widać. Mój rhododendron wygladał beznadziejnie - mały, suchy i brązowe liście. Przesadziłam w inne miejsce, koło iglaków i ruszył aż miło patrzeć! Piękne młode zielone listki i w ciągu tygodnia podrósł o 30%. Tylko podlewam, czekam i obserwuję, w ostateczności jakąś chemię zastosuję. Nie wiem jakie masz możliwości, ale kombinuj, szkoda krzaczka.
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo dziękuję za zainteresowanie i poradę. :D Już go wyleczyłam,bo w programie Rok w ogrodzie omawiali temat dot. przemarzniętych rododendronów. Wyjaśnili, że po uszkodzeniach mrozowych rododendrony szybko łapią grzyba ,należy więc zastosować oprysk. Pomogło, ma nowe listki , usunęłam więc zdjęcie.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
emac
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 maja 2012, o 12:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

oj, ja już dwóch się pozbyłam przy objawach jak wyżej - proszę uściślij czym je opryskujesz, żeby je ratować?
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak zalecali w programie, usunęłam wszystkie chore liście /należy je spalić, lub wyrzucić poza terenem ogrodu/. Spryskałam BRAVO 500 SC. Była poprawa, ale należy oprysk powtarzać, bo choroby grzybowe tak łatwo nie dają za wygraną. Wszystko dokładnie masz w programie Rok w ogrodzie. Wpisz w Google Rok w ogrodzie , program z dnia 28.04.2012. Wszystko dokładnie omówione przez Pana ze Skierniewic, podane jest też kilka innych preparatów anty grzybowych , może któryś masz.
Powodzenia
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A no bo tak się postępuje,nie każdy rh przerznięty musi wylądować na śmietniku historii,obrywa się wszystkie chore liście ,czasem nawet wypada na to,że wszystkie i pryska od grzyba.Z tego co ja się orientuje to w sezonie ten oprysk należy wykonać 3 a nawet 4 razy zależy od odmiany i warunków pogodowych.Nowsze odmiany i tzw,, parówka '' czyli mokro i ciepło wtedy mamy choroby grzybowe.
Rh szybko się odbuduje.Liści co prawda brak i wygląda koszmarnie,ale liscie raz dwa rosną i jak pisała delsoperma ich wzrost jest zadziwiający.Nici z kwiatów w tym sezonie,ale roślina będzie żyć ,ładnie się odbuduje,nadgoni straty i w przyszłym sezonie mamy piękną roślinę i potrafi byc na przyszły rok obsypana kwieciem. :wit
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”