Wyrównanie podłoża pod istniejącym trawnikiem

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
iCON
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 maja 2012, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Wyrównanie podłoża pod istniejącym trawnikiem

Post »

Witam.

Mam pewien problem. Mam dość młody (roczny) trawnik wokół domu. W ubiegłym roku ziemia została odchwaszczona, przekopana, pozbawiona kamieni, wyrówanana i zwałowana wałem o wadze około 40 kg. Ziemia to iły gliniaste, więc dość zwięzła. Podczas siania i wschodu nasion wyglądało to ładnie, podłoże gładkie jak stół. Teraz cały teren zrobił się lekko wyboisty. Jak kosiłem trawnik w ubiegłym roku, kosiarka szła gładko jak po asfalcie :) Teraz chodzi jak po starej kostce brukowej. Nie wiem, czy powodem jest fakt, że nie odczekałem kilku miesięcy aż ziemia porządnie się uleży, czy może mój trawnik jest za młody i w miejscach bardziej gęstych darni jest wyżej a pomiędzy nimi są dolinki, czy może mam zbyt gliniastą ziemię? Tak czy inaczej jest jak jest i moje pytanie brzmi czy jest coś, co mogę zrobić co skutecznie spowoduje wyrównanie podłożna i trawnik znowu będzie równiutki ?

pozdrawiam
Marcin
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07

Re: Wyrównanie podłoża pod istniejącym trawnikiem

Post »

Takie zjawisko występuje prawie zawsze na glebie gliniastej.
Receptą jest silne piaskowanie, ma to dwa zadania:

- napowietrzy i ułatwi dostęp składników odżywczych dla trawy

- powstanie dylatacja naturalna i zapobiegnie spiętrzeniu się zmarzniętej ziem,
przez co masz pofalowaną powierzchnię.

Po wykonaniu piaskowania, należy uwałować trawnik.
Piaskowanie rozpoczynasz od wykonania aeracji głębokiej.
Awatar użytkownika
iCON
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 maja 2012, o 20:22

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Czyli moje podejrzenia słusznie krążyły wokół aeracji i piaskowania. Zabiegi zatem planuję wykonać wiosną 2013 roku z uwagi na fakt, że tej wiosny dosiewałem jeszcze w kilku miejscach, których nie mogłem obsiać w ubiegłym roku. Czy zna ktoś godną polecenia firmę, która może w okolicach Krakowa wykonać profesjonalną aerację + piaskowanie? Wiem, że jest google (używam intensywnie) i znalazłem trochę firm w mojej okolicy ale pytam o taką, z którą ktoś z forumowiczów miał do czynienia i jest zadowolony z ich usług (nie chcę strzelać w ciemno a potem przeżywać frustracji patrząc codziennie na mój trawnik).
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07

Post »

Chyba złamię regulamin forum.
Moja znakomita konkurencja z Krakowa Mr. Green Grass tel. 889 900 900
Wykona Tobie analizę gleby, jakości trawnika, powie co zrobić to wszytko za Free
Usługę wycenią indywidualnie pod Twój trawnik jeśli będzie ci odpowiadała.

Stosuję te same praktyki na terenie Dolnegośląska i Mazowsza i na terenie Niemiec - Brandenburgia

Co do aeracji można ją wykonywać przez cały rok niema reżimu czasowego co to tego zabiegu.
W żaden sposób nie niszczy on trawnika, a w znacznej mierze ułatwia wegetację.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”