Płyn Helliga i pH gleby problem.
Płyn Helliga i pH gleby problem.
Pomóżcie proszę kupiłem ten kwasomierz glebowy z płynem helliga i tą płytką ale nijak nie moge zbadać gleby. Co dam go na glebe robi sie czarny i koloru sprawdzić nie można:( Jak tym badać aby uzyskać wynik?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Płyn Helliga i pH gleby problem.
Może ten wątek Ci pomoże
- Płyn heliga - jak sprawdzić pH
- Miernik pH
Są też inne wątki,skorzystaj z wyszukiwarki
- Płyn heliga - jak sprawdzić pH
- Miernik pH
Są też inne wątki,skorzystaj z wyszukiwarki
Czytałem już wszystkie wątki jakie znalazłem na ten temat na forum. A czy jest możliwe aby sprzedawali oszukany torf kwaśny 3,5-4,5 który ma ok 5.5 tak naprawdę?
http://www.wokas.pl/produkty.php?lang=p ... a=12&id=19
czy używał ktoś tego torfu?
http://www.wokas.pl/produkty.php?lang=p ... a=12&id=19
czy używał ktoś tego torfu?
A czytałeś instrukcję pomiaru, bo coś mi się wydaje że do ziemi dodaje się wodę, a dopiero później kilka kropel płynu.
-
- 200p
- Od: 5 kwie 2012, o 01:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie, ziemię należy zwilżać płynem, tak żeby było do trochę w nadmiarze.
Może odczynnik jest przeterminowany i/lub stracił swoje właściwości?
Może odczynnik jest przeterminowany i/lub stracił swoje właściwości?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 kwie 2012, o 11:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie też się pojawił jakiś problem z pomiarem ,gdzie nie sprawdzę to na czerwono pokazuje ,a to nie możliwe .
Więc chyba płyn był źle przechowywany :]
Więc chyba płyn był źle przechowywany :]
Ja też podpisuje się pod tym pytaniem. Robię chyba wszystko jak należy:tompatrz pisze:Pomóżcie proszę kupiłem ten kwasomierz glebowy z płynem helliga i tą płytką ale nijak nie moge zbadać gleby. Co dam go na glebe robi sie czarny i koloru sprawdzić nie można:( Jak tym badać aby uzyskać wynik?
- wkraplam płyn do ziemi wsypanej do zagłębienia w płytce, płyn jest czerwony, to natychmiast po wkropleniu jego nadmiar w rowku robi się brunatno-czerwony.
- czekam jakiś czas i ten nadmiar płynu robi się buro-brudny, nijak mający się do żadnego z kolorów wzorcowych na płytce.
- czekam 10 minut i kolor płynu jest już tak nijaki, że zaczynam próbę od nowa.
Zużyłam cały płyn i wmawiam sobie, że mam odczyn gleby obojętny, przecież nie był ani czerwony ani zielony

Czy ma ktoś może doświadczenie, jaki "na oko" może być odczyn pH kompostu, takiego powstałego z trawy i ziemi wyrywanej wraz z chwastami?
Pozdrawiam
Weronika
Badam tym płynem różności które są na pewno kwaśne, np ocet, czy gnojowice z trawy to zmienia się prawidłowo na kolor kwąśny czerwony. Więc płyn chyba dobry. Nie podobno aby mnie tak oszukali na torfie 3,5-4,5...
- agniesska76
- 50p
- Od: 9 lip 2012, o 13:33
- agniesska76
- 50p
- Od: 9 lip 2012, o 13:33
A ja mam płyn w kolorze pomarańczowym, zazwyczaj czytałam o kolorze zielonym stąd moje pytanie. Zrobiłam testy i wydaje się, że działa jak należy więc założyłam, że jest dobry. Dziękuję za odpowiedz.
Pozdrawiam Aga