wymiana trawnika

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
kwaqrti
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 kwie 2012, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

wymiana trawnika

Post »

Na początku witam wszystkich i proszę o pomoc.
Mam założony trawnik od 2 lat, zrobiony przez ogrodnika. Trawa zakupiona przeze mnie w markecie Leroy ponoć sportowa o nazwie Balterio. Trawa jest tragiczna więc zakupiłem nową Barenbruga i chciałbym ją "podmienić" jak najmniejszymi kosztami. Aktualny trawnik nie zawiera chwastów, podłoże wyrównane.
Nie chciałbym dosiewać i mieszać starej z nową. Myślałem raczej o spryskaniu trawy roundupem i zasianiu nowej. Czy to da pożądany efekt. Jakie czynności wykonać żeby nie zmarnować tej nowej trawy. Czy da się to wykonać bez przekopywania ziemi. Kiedy siać po spryskaniu roundupem. Jakie inne czynności wykonać.
pozdr.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: wymiana trawnika

Post »

Czy stosujesz herbicydy? jeśli tak to jest między innymi wynik niewlaściwej pielegnacji trawnika.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
kwaqrti
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 kwie 2012, o 20:14

Post »

Stosowałem tylko raz Mniszka i tylko punktowo i nie wszędzie. Stan trawnika to brak odpowiedniej wiedzy z mojej strony i słaba jakość trawy. Ale w dalszym ciągu nie wiem jak pozbyć się tej trawy.
pozdr.
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Post »

Sprawdź maila.
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dobrze wygrabić, napowietrzyć i uzupełnić nową trawa. Ja bym wysiał i lekko przysypał to podłożem jakimś. Ten sposób wydaje mi sie najbardziej ekonomiczny.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”