Jak odmłodzić bergenie?
-
pawel10
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 25 mar 2012, o 11:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak odmłodzić bergenie?
mam w ogrodzie bergenie duża kępa ok 2 metry średnica rośnie w cieniu ok 15 lat niestety w środku co roku pojawia się dużo suchych liści i tworzą się puste miejsca jak temu zapobiec i dlaczego liście schną

- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: jak odmłodzić bergenie
Dlaczego?Bo taka jej uroda, ale nie jest to powód by tworzyły się puste miejsca w kępie
Każdej wiosny należy oczyścić rośliny z zaschniętych liści,podsypać kompostu lub choćby nawozu z przewagą azotu i roślina wytwarza nowe ,które pięknie zagęszczają kępę w jakiej rośnie.
Czy możesz pokaż zdjęcie swojej ? Zastanawiają mnie te puste miejsca...może ma zbyt sucho...
Każdej wiosny należy oczyścić rośliny z zaschniętych liści,podsypać kompostu lub choćby nawozu z przewagą azotu i roślina wytwarza nowe ,które pięknie zagęszczają kępę w jakiej rośnie.
Czy możesz pokaż zdjęcie swojej ? Zastanawiają mnie te puste miejsca...może ma zbyt sucho...
- Aisyrk
- 1000p

- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak odmłodzić bergenie?
Moje bergenie po każdej zimie mają dużo do połowy uschniętych liści - myślę, że to efekt przemarznięcia. Na jesieni chyba okryję je czymś, ale boję się, aby nie połamały się pod śniegiem.
Może u Ciebie te puste miejsca to skutek mrozu.
Może u Ciebie te puste miejsca to skutek mrozu.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
-
dawidbanan
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jak odmłodzić bergenie?
Moje bergenie rosną w cieniu na piasku.
Nie przemarzają w ogóle. Pięknie rosną - mają wielkie liście. Niestety nie kwitną - wina podłoża.
Dla mnie jednak one są bardziej dekoracyjne z liści.
Nie przemarzają w ogóle. Pięknie rosną - mają wielkie liście. Niestety nie kwitną - wina podłoża.
Dla mnie jednak one są bardziej dekoracyjne z liści.