tajemnicze kulki na winorośli

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
kubaroman
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 lis 2010, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

tajemnicze kulki na winorośli

Post »

Poodkrywałem winorośle przysypane ziemią na zimę ,i zauważyłem na nich poprzyczepiane takie pomarańczowe, spłaszczone kulki w skupiskach po kilkanaście ,kilkadziesiąt sztuk. Wielkości od1 do 2 mm , po przekrojeniu białe. Boje sie żeby nie "zjadło "mi to coś korzeni, skoro środowiskiem tego czegoś jest ziemia Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Roman
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: tajemnicze kulki na winorośli

Post »

Też sie z tym spotkałem, ale jakoś nie przejmowałem sie. Wygląda mi to na jaja jakiegos owada. Takie cos pojawia sie na pedach przykrytych ziemią, albo gałeziami itp. Potrzebna pomoc entomologa :)
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Spodziewałem się jakiegoś tarcznika, ale to rzeczywiście chyba są korzonki przybyszowe...
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
kubaroman
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 lis 2010, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Korzonki to nie sa na 100 %, nie wiem czyt o nie jest jakiś grzyb. Na słońcu sciemniało i odpada, nie wiem tylko czy na korzeniach nie siedzi, chyba bee musiał wykopac któregoś krzaka dla zaspokojenia ciekawości :)
Pozdrawiam Roman
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”