suchy rododendron

Różaneczniki (rhododendrony), azalie, wrzosy i inne kwaśnolubne
ODPOWIEDZ
ania2560
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 mar 2012, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

suchy rododendron

Post »

Witam rok temu posadziłam rododendron ładnie zakwitł potem przekwitł i znowu wyrosły pączki na zimę obłożyłam ziemię korą i podwójną otuliną go zakręciłam wcześniej dobrze go podlałam a teraz jak zrobiło się już ciepło odkryłam go ale on jest cały suchy i pączki i liści suche oraz skręcone pomóżcie co mogę zrobić żeby mu pomóc.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: suchy rododendron

Post »

ania2560 piszę w ciemno, bo ani nie pokazałaś zdjęcia, ani nie napisałaś jaka to odmiana, jak i w co sadziłaś...
Podejrzewam, że wyschnięta jest bryła korzeniowa. Jeśli jeszcze ma coś zywego to wyjmij go teraz z ziemi, jeśli bryła korzeniowa jest w kształcie doniczki (takiej jak wsadzałaś po zakupie) to włóż go do wiadra z wodą na jakieś pół godziny, aż porządnie się nawodni. Potem posadź go ponownie. Pod koniec kwietnia trzeba będzie zrobić porządek z korzeniami, jeśli oczywiście moje podejrzenia są słuszne

A w tzw międzyczasie poczytaj bo naprawdę warto http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=21683
superewa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 mar 2012, o 17:05

Post »

Warto zapewnic roslinie cieniowanie, zima przy intensywnym sloncu jest wysoka transpiracja a zmarznieta gleba nie pozwala na pobranie odpowiedniej ilosci wody, co powoduje zasychanie.
ziemia_120
100p
100p
Od: 19 mar 2012, o 22:31

Post »

Witam,
"podbijam wątek" - co to znaczy "cieniowanie"? Będę wdzięczna za informacje, jak najlepiej zabezpieczyć rododendron na zimę. wiem, że do zimy jeszcze daleko, ale dzisiaj kupiłam w Biedronce taki fajny RH, że wolę wiedzieć już dzisiaj co zrobić żeby go nie stracić.
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam!
ziemia_120
Pozdrawiam!
Gosia ziemia_120
Ogród Wschodzącego Słońca
x-xm-a

Post »

Ma jakąś nazwę :D ?
Tu na zdjęciach pokazane jest cieniowanie http://www.rhodogarden.com/talvisuojaus/sld008.html
Marcin33
ZBANOWANY
Od: 7 mar 2012, o 08:55

Post »

Moniko, na tych fotkach, to raczej jest pokazane zabezpieczanie na zimę, przed osuszającymi mroźnymi wiatrami. Cieniowanie, jest raczej na takiej zasadzie stosowane , że okrywamy całą roślinę, w celu zmniejszenia natężenia promieni słonecznych. Ma ono za zadanie rozproszenie promieni słonecznych.Przynajmniej takie jest moje zdanie.
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Aniu, odbił Ci rododendron? Ja mam podobny problem. Raczej za sucho nie miał. Obawiam się, że go przelałam na przedwiośniu.
Rósł w grubej i dużej doniczce plastikowej, miejscu zacisznym. Był opatulony folią babelkową (doniczka) i agrowłókniną. Zaraz po zimie jeszcze jakoś wyglądał - nawet miał zielone listki. Teraz zgubił liście a te małe pączki na wierzchołkach zupełnie się zasuszyły. Co mu jest?
Pozniej wkleję zdjęcia.
x-xm-a

Post »

Varjostusverkko = siatka cieniująca
i taka rolę ma spełniać
Marcin33 a jak ci słońce przeszkadza to się owijasz parasolem?

Magdallena wyjmij z doniczki i popatrz czy korzenie nie są suche. Możesz próbować ratować wrzucając do wiadra z wodą.. chyba że nie przetrzymał zimy i padł.
Marcin33
ZBANOWANY
Od: 7 mar 2012, o 08:55

Post »

Jako zabezpieczenie donicy dobrze się sprawdza stary poczciwy styropian ;) Robi się tzw korytko z otartą górą. Następnie 3 -4 cm warstwa kory a na wierzch Rh parawan z agrowłókniny. Co jakiś czas trzeba sprawdzać wilgotność podłoża w doniczce. Bo wiadomo, to nie gleba, że utrzymuje ją dobrze ;)

Magdaleno pokaż fotkę ;)

Moniko, a jaką osłonę przed promieniami słonecznymi daje Ci niby to "cieniówka", jaką pokazałaś na fotkach, skoro góra jest odkryta ;) Wtedy to raczej potęguje się działania słońca na Rh, nie uważasz ?;)
Cieniówka ma za zadanie osłonić z góry , tak jak to się stosuje np., przy uprawie host na otwartych terenach ;P
monika pisze:Marcin33 a jak ci słońce przeszkadza to się owijasz parasolem?
Ustawiam go nad sobą, a nie po bokach ;) Tak bym tylko spotęgował działania promieni słonecznych :P
ania2560
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 mar 2012, o 09:18

suchy rododendron

Post »

Magdaleno ja wykopałam go z ziemi włożyłam do wody na prawie godzinę potem znowu go posadziłam w to samo miejsce czyli ogromną oponę podlałam go i poobcinałam suche patyczki zostawiłam tylko te co chociaż troszkę widać było że jest w nich jakieś życie a po jakimś czasie i tak go wyjęłam bo mąż pytał ogrodniczym i stwierdzili że go zaparzyłam i kupił mi drugiego. SZKODA MI GO WYRZUCAĆ WIĘC POSADZIŁAM GO JESZCZE DO GRUNTU MOŻE COŚ Z NIEGO BĘDZIE POZDRAWIAM.
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Kochani, mój podopieczny wygląda tak i potrzebuje Waszej pomocy:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

To malutki RH, zimowany w duzej donicy na balkonie. Jak mogę mu pomóc? ;:16
Awatar użytkownika
alina206
50p
50p
Od: 17 cze 2010, o 09:22

Post »

Wydaje mi się, że po prostu przemarzł. Albo miał za sucho, albo był za słabo okryty.
To jednak doniczka i z każdej strony chwyta mróz ;:131
Pozdrawiam :)
Zapraszam do obejrzenia mojej wizytówki :) Alina206-moje 2,5ara
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Najlepsze cieniowanie jest wtedy gdy Rh . rośnie prawie w cieniu ale to w lato. Na zimę najlepiej postawić go w drewnianej skrzyni i otulić liścimi oraz włókniną , jednak i w zimę gdy jest dodatnia temperatura wysycha , więc trzeba polewać , Znajoma dodaje hydrożel i nawet ładnie jej przezimowały na balkonie , ładniej jak moje w ogrodzie ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
ziemia_120
100p
100p
Od: 19 mar 2012, o 22:31

Post »

Witam,
oto mój suchy - i nie wiem czy żywy - rododendron. Otrzymaliśmy w zeszłym roku wczesną wiosną w doniczce, za późno wsadzony do ziemi, obwiany na maksa zimny wiatrem, tracił powoli liście i został całkiem łysy.
Na zimę nie był zabezpieczony, ale rósł/zimował w zacisznym miejscu.
Aż wstyd mi go pokazywać... Wiem, że jego stan w 99% wynika z mojego lekceważenia, ale w zeszłym roku z powodów rodzinnych nie byłam w stanie zająć się ogrodem / roślinami.
Czy uważacie, że on jeszcze żyje? Jak to można sprawdzić? czy poobcinać go jakoś? Szkoda mi go strasznie i chciałabym go uratować.
Proszę o rady.
ziemia_120

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam!
Gosia ziemia_120
Ogród Wschodzącego Słońca
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rhododendrony i azalie”