Dracena -problem

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jola D
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 mar 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Dracena -problem

Post »

Witajcie:)
Szukam pomocy . Mam roczną,młodziutką dracenę.Coś od początku marnie rosła,więc ją przesadziłam( we wrześniu).Zimę ledwie zniosła, straciła dużo liści.A teraz zauważyłam ,że jej liście dostały plam.A co gorsze zauważyłam biały nalot na niektórych liściach- tak jakby je posypał okruszkami soli.Te "okuszki" schodzą pod palcem,ale po ich usunięciu liść jest w plamach.I odpada:(
Tak samo podstawa łodygi ,tuż przy ziemi jest "osolona".Też schodzi to pod palcami.
Czy to jakis rodzaj pasozyta? Czym to sie zwalcza?
Chciałabym ją uratować. Pomóżcie.

Jola
Awatar użytkownika
oShibby
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 lut 2012, o 18:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dracena -problem

Post »

To i ja się dołączę. Swoją dracenę (marginatę) kupiłem jakiś miesiąc temu. Od samego początku widziałem takie białe plamki i także po skrobnięciu ich pozostawała taka wyżółkła plama na liściu. Zignorowałem to, gdyż sądziłem, że to normalne. Ale nie wiem jak jest naprawdę.

Przesadziłem, podlałem i tak jak ją mam to - na początku była ładna, a z teraz z każdym dniem marnieje w oczach.
Wczoraj postanowiłem zmieszać tę ziemię (do juk i dracen) razem z piaskiem, bo naczytałem się, że może mieć "za ciężko".
Nie wiem co dalej, liście usychają, jedna "odnoga" już jakby umarła to wczoraj ją uciąłem. Coś czuje, że z czasem będą same patyki.
_______
oShibby
Awatar użytkownika
Jola D
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

No właśnie- moja też marnieje w oczach:( Jest coraz cieńsza i chudsza.
Jej to odpadają zielone liście( jeszcze nie uschnięte).Mają tylko te plamki.
Czy jest tu ktoś ,kto mógłby udzielić jakiejś rady?

Postaram się wkleić jej zdjęcie.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oboje zamieście zdjęcia i opis warunków uprawy. :wink:
Awatar użytkownika
Jola D
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zdjęcia są sprzed miesiąca.Teraz dracena wygląda jeszcze gorzej...
Łysieje i zrzuca liście. Jeśli ją podleję ( raz na 10 dni) to po podlaniu zrzuca całymi wiązkami...
Czy jest szansa na ratunek?
Wydaje mi się ,że ona ma jakąś chorobę:(

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Jola D
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Hej:)
Czy jest tu ktoś ,kto może pomóc? :roll:
Awatar użytkownika
IroniaLosu87
100p
100p
Od: 14 lis 2011, o 12:58

Post »

:wit Mi się biały nalot z pleśnią kojarzy,a odpadające liście z przelaniem. A jeśli ten biały nalot wygląda jak wata to wełnowce :shock: . Ale "mogiem" :wink: się mylić.
Awatar użytkownika
Jola D
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

To nie jest pleśń. Na pewno.To jest suche,tak jakby ktoś posypał liście np.czymś podobnym do kminku( tylko to jest białe:).Po ściągnięciu-starciu pozostaje uszkodzony liść( z plamami).
Chyba na własne ryzyko kupię cokolwiek w sklepie i spróbuję spryskać. Nie czekam dłużej- bo jest tego coraz więcej. Kwiat umiera.
Awatar użytkownika
IroniaLosu87
100p
100p
Od: 14 lis 2011, o 12:58

Post »

Może zapytaj u ogrodnika/w kwiaciarni co to za paskudztwo :shock: . Ja raz powędrowałam do ogrodnika z całym kwiatkiem :wink: (dobrze,że mały był :lol: ),bo nie miałam bladego pojęcia co się z nim stało. Trzymam kciuki za akcje ratowniczą ;:215
moniisss
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 maja 2012, o 16:32

Post »

Jako, że jestem alergikiem nie posiadam w swoim pokoju roślin w ziemi, a moje draceny, które są ok 2-3 lata w wodzie po kolei żółkną. Nie liście, tylko łodyga i nie od dołu tylko na środku. Nie przestawiałam ich już ponad rok. Niestety to się rozprzestrzenia i w konsekwencji wszystko gnije. Chciałabym się dowiedzieć, czy da się jakoś je uratować? Proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”