Opryski wiosenne drzewek owocowych
Opryski brzoskwini a opady deszczu.
Co robic kiedy ciagle pada i siapi, siąpi i pada a mi juz sie kwiaty brzoskwini różowieja i zaczynaja sie juz otwierac..Opryskiwac w czasie opadow przed nimi czy zaraz kiedy choc na moment przestaje siapic.. W wiekszosci przypadkow to nie ulewa tylko takie ..jak to mowie siapienie.
Prosze o rade jak i czym teraz opryskiwac ... ANTOŚ
Prosze o rade jak i czym teraz opryskiwac ... ANTOŚ
Serdeczne Dzięki za pilna odpowiedz...No to mi Pan dal BOBU...Czy to znaczy , ze w tym roku owoce brzoskwinie moge miec z przyslowiowej glowy...czy moge jeszcze teraz jakos ja ratowac i jeszcze opryskac...Na stronie domowej przeczytalem o kedzierzawosci lisci brzoskwini taka oto tresc " cyt...
Chorobę zwalczamy jednym z fungicydów takich jak Carpene 65 WP Sylit 65 WP, Efuzin 500 SC.
Drodzy działkowcy nie prześpijcie okresu oprysków ! W zamian drzewo obsypie Was pysznymi owocami...koniec cytatu...tylko nie podano w jakich terminach i ile razy..Czy moge prosic o PILNA odpowiedz..bo pogoda mi sie poprawia na ew. opryski ...Z gory serdecznie Dzięki
Chorobę zwalczamy jednym z fungicydów takich jak Carpene 65 WP Sylit 65 WP, Efuzin 500 SC.
Drodzy działkowcy nie prześpijcie okresu oprysków ! W zamian drzewo obsypie Was pysznymi owocami...koniec cytatu...tylko nie podano w jakich terminach i ile razy..Czy moge prosic o PILNA odpowiedz..bo pogoda mi sie poprawia na ew. opryski ...Z gory serdecznie Dzięki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Teraz na oprysk za późno. Przeczytaj temat: "nektarynka, brzoskwinia". oraz http://ogrodowy.republika.pl/pliki/chorsad.html
Polecam wszystkim temat: "Komunikaty PIORiN o zagrożeniu ..."
Polecam wszystkim temat: "Komunikaty PIORiN o zagrożeniu ..."
Pozdrawiam Andrzej.
Opryski wiosenne drzewek owocowych
Mam około 20-25 drzewek i krzewów owocowych. Jabłonie, grusze, brzoskwinie, czereśnie, śliwy, borówki amerykańskie, agrest, porzeczka ... chyba wszystko wymieniłem. Sadzone były niedawno, w latach 2009-2011.
I teraz moja prośba. Chcę je profilaktycznie opryskać jakimiś specyfikami. Posiadam miedzian, topsin i score. Przeczytałem trochę wątków i doszedłem do wniosku, że teraz najlepiej spryskać wszystko dokładnie miedzianem. Czy zgadzacie się ze mną?
Od jutra zapowiadają piękną pogodę (12-18C), po weekendzie ponoć trochę deszczu. Zaplanowałem jutro po południu pobiegać z opryskiwaczem.
W zeszłym roku moje młode drzewka nieco chorowały, chcę o nie w tym roku zadbać.
I teraz moja prośba. Chcę je profilaktycznie opryskać jakimiś specyfikami. Posiadam miedzian, topsin i score. Przeczytałem trochę wątków i doszedłem do wniosku, że teraz najlepiej spryskać wszystko dokładnie miedzianem. Czy zgadzacie się ze mną?
Od jutra zapowiadają piękną pogodę (12-18C), po weekendzie ponoć trochę deszczu. Zaplanowałem jutro po południu pobiegać z opryskiwaczem.
W zeszłym roku moje młode drzewka nieco chorowały, chcę o nie w tym roku zadbać.
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
Re: Opryski wiosenne drzewek owocowych
Miedzian lepszy jest na jesień, gruszę, jabłoń, brzoskwinię, wiśnie i czereśnie raczej można, reszty wymienionych za bardzo nie ma sensu. Dobrze popatrz na dawki, praktycznie wszędzie idą inne, w szczególności na brzoskwinie.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
http://www.rgabrysz.konin.lm.pl/ochrona.html
http://ogrody-talarczyk.pl/terminarz/owocowe_1.html
To powinno pomóc
Ja stosuję miedzian wiosną na jabłoń, gruszę, wiśnie i czereśnie. Agrestów i porzeczki nie pryskam wcale.
http://ogrody-talarczyk.pl/terminarz/owocowe_1.html
To powinno pomóc

Pozdrawiam, Maciek.
Suppa dzięki za linki, szczególnie pod tym drugim znalazłem zwięźle opisane nazwy oprysków wraz z terminami stosowania.
- mr25ur
tu też znalazłem ciekawy link http://www.ochronasadu.pl/
- Gryfica
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 mar 2012, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wczoraj rozmawiałam z panem ze szkółki, gdzie planuję kupić drzewka. I przypadkiem wyszedł temat aktualnych oprysków.Powiedział, że teraz wszystkie drzewka pryska sylitem, chociaż uważa, że miedzian jest bardziej proekologiczny. Ponoć miedzian tylko zapobiega, a sylit zapobiega i leczy. No ale ja drzewka dopiero planuję posadzić:)
- mr25ur
Tylko że miedzian to miedź, odkłada się z czasem w glebie, co za dużo to nie zdrowo, nie bez przyczyny jest tyle tańszy od sylitu.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A syllit to dodyna, stary środek, patogeny już się uodparniają...
Ma działanie systemiczne, więc bywa skuteczniejszy od środków powierzchniowych. Dodyna jest właściwie przeznaczona na zainfekowane już liście, przy parchu przykładowo. Akurat w przypadku prewencji to bez znaczenia. Np gdy chodzi o zniszczenie zarodników zanim liście wyrosną. Do tego Miedzian równie dobry.
Zważywszy że miedź działa też na bakterie (nie mamy na nie nic innego przy drzewkach) to nawet tylko jakieś tam zabezpieczenie przed rakiem bakteryjnym jest cenne. Grzyb typu parch, kędzierzawka - drzewa nie zabije... Dodatkowo miedzian stosuje się do zapobiegania rozwojowi rozmaitych chorób kory i drewna, nawet zarazy ogniowej. Przydatna rzecz. Oczywiście nie lać tego konewką
Niemniej miedziowe preparaty są przeznaczone do upraw ekologicznych. Syllit - nie słyszałem
Co się cen tyczy - cena wynika z marketingu. Reklama coraz to nowszych i wspanialszych trutek też. Na tradycyjnym nie zarobi.

Ma działanie systemiczne, więc bywa skuteczniejszy od środków powierzchniowych. Dodyna jest właściwie przeznaczona na zainfekowane już liście, przy parchu przykładowo. Akurat w przypadku prewencji to bez znaczenia. Np gdy chodzi o zniszczenie zarodników zanim liście wyrosną. Do tego Miedzian równie dobry.
Zważywszy że miedź działa też na bakterie (nie mamy na nie nic innego przy drzewkach) to nawet tylko jakieś tam zabezpieczenie przed rakiem bakteryjnym jest cenne. Grzyb typu parch, kędzierzawka - drzewa nie zabije... Dodatkowo miedzian stosuje się do zapobiegania rozwojowi rozmaitych chorób kory i drewna, nawet zarazy ogniowej. Przydatna rzecz. Oczywiście nie lać tego konewką

Niemniej miedziowe preparaty są przeznaczone do upraw ekologicznych. Syllit - nie słyszałem

Co się cen tyczy - cena wynika z marketingu. Reklama coraz to nowszych i wspanialszych trutek też. Na tradycyjnym nie zarobi.

- mr25ur
A gdzieś zasłyszałem że liście zaatakowane kędzierzawką, potrafią tak wysuszyć brzoskwinkę, że ta uschnie na śmierć