Sprzęt do cięcia drzew (tu owocowych)

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
fajeczka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 mar 2012, o 11:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Sprzęt do cięcia drzew (tu owocowych)

Post »

Witam.
Największym zadaniem wiosną na posiadanej od jesieni działce jest dość solidne przycięcie drzew owocowych. Jedną jabłoń już przyciąłem. Jeszcze została jedna, sprawiająca dużo kłopotu - do niej potrzebna drabina chyba 3 metrowa a nie standardowa działkowa.
Ale posiadając inne drzewa, i mając świadomość, że takie prace się powtórzą zamierzam kupić piłę łańcuchową.

No ze względu na koszty i moje finanse - raczej jestem zmuszony do kupna elektrycznej. Ale niezależnie od tego, czy wybrałbym elektryczną czy wygodniejszą spalinową, jakie marki byście polecili? Chciałbym zmieścić się w 400-500zł Im mniej tym lepiej, żona już nieźle zainwestowała w cebule, nasiona.......itd
Awatar użytkownika
roots23
500p
500p
Od: 23 sie 2010, o 16:01

Re: Sprzęt do cięcia drzew (tu owocowych)

Post »

Bosha polecam z czystym sumieniem-mamy go już trochę i jest niezawodny
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata :)
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z elektrycznych makity też są dobre, mam 7 lat, kupi już za 500 zł.Za dobrą spalinową już ponad tysiaka trzeba dać.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
MarcinBrz
200p
200p
Od: 19 lis 2010, o 15:36

Post »

Przewód elektryczny i wirujący łańcuch? Niezbyt wygodne. Tylko sprzęt spalinowy. Poleciłbym Ci firmę NAC. Mam trochę ich sprzętu, zero problemów. Kłopotliwa jest waga - 6 czy 7 kg to sporo. Jednak nie tak dawno "podpaliłem się" na leciutką pilarkę Graphite 58G941. Wydaje się w sam raz do sadu. Niestety, priorytety mi się zmieniły, więc jej nie kupiłem ;)
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
komtur II
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 mar 2012, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam - do okazjonalnego przycinania drzew owocowych a także do amatorskiego cięcia drewna na ognisko czy do kominka,będzie dobra każda pilarka elektryczna średniej klasy np KINZO dostępna w OBI ok 250 PLN. Natomiast bardzo ważna jest jakość łańcucha tnącego i na tym już nie można oszczędzać.polecam łańcuchy Husqvarna z linii Profi lub oryginalne Oregon kupione od sprawdzonego dostawcy ( na rynku jest dużo podróbek Oregona ). Jeżeli możesz zaiwestować więcej to z czystym sumieniem polecam METABO , użytkuję taką od 11 lat bezproblemowo i tnę nią wszystko nawet suche bale olchowe o średnicy 50 cm.Natomiast z pilarek spalinowych polecam Husqvarnę nawet używaną. To sprzęt najwyższej klasy co można zobaczyć w Skandynawii lub Kanadzie,gdzie w lasach praktycznie nie używa się sprzętu innych firm.Poza tym Husqvarna wymyśliła pilarkę łańcuchową.
fajeczka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 mar 2012, o 11:13

Post »

Dzięki. Niestety zrezygnowałem na razie z zakupu. Koszty. Wolę zaczekać z pół roku i kupić coś właśnie spalinowego, a porządna to jednak wydatek. Ale dzięki, przynajmniej wiem które marki jakie mają opinie.
Awatar użytkownika
kefas g
200p
200p
Od: 23 maja 2011, o 17:16

Post »

Ja polecam Makitę, elektryczna wystarczy. Zaletą jest mała masa, szczególnie przy dłuższej pracy i na drabinie,w miarę cicha. Poprzednio miałem Stigę, ale się zużyła, była cięższa i głośniejsza. Na allegro 405 zł model UC3520A, łańcuch 35cm w zupełności wystarczy. Obrazek
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie w rodzinie jest Husqvarna już chyba z 10 lat i nie było z nią żadnego problemu no może poza wadą fabryczną zbiornika paliwa. Model jaki posiadam to 340 nadaje się do wycinania drzew cięcia gałęzi. Może troszkę mało mocy ma jak się tnie grobe drzewo ok 40cm ale to tylko moje osobiste odczucie. Wchodzić z nią na drabinę to może z deka za ciężka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”