Przemrozona agawa

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
matka polka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 mar 2012, o 23:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Przemrozona agawa

Post »

Witam,

mam wielki problem bo wystawilam na zewnatrz moje 3 piekne agawy. Wyjechalam na kilka dni, po moim powrocie widze, ze padly im liscie :( chyba je przemrozilam w nocy niestety mrozy byly chyba dosc duze (-8) . Wstawilam je do wiatrolapu ale sok z nich cieknie, czy da sie je uratowa???

Blagam o pomoc!!!
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przemrozona agawa

Post »

Być może się da uratować aczkolwiek jeśli stały przy takim mrozie to może być to też wątpliwe, pokaż je. :wink:
matka polka
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

pierwsze zdjecie z wczoraj, drugie zrobione dzisiaj.
Obrazek

Obrazek

Mam przeczucie, ze niewiele bedzie sie dalo zrobic. Pol nocy przez nie nie moglam spac ;/
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Historia pewnej agawy :

Obrazek Obrazek Obrazek

porównaj jak wyglądała na zdjęciu 1 i jak na 3 , na pierwszym to zgniłek który nie dawał żadnych szans na odrodzenie , nie wiem jak bedzie z Twoimi ale nie spiesz sie z wyrzucaniem , wszystko zależy jak stożek wzrostu o przeżył , na pewno są gdzieś w donicy odnóżki tej agawy , byc może trzeba bedzie zacząć od początku
matka polka
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Pewnie ze nie będę sie spieszyc z wyrzucaniem. Ale obawiam sie ze ciezko jej bedzie, z lisci bradzo duzo soku wycieko :( teraz liscie ma bardzo elastyczne. Chyba czas pokaza czy uda sie jej przezyc. Ale jeśli to mozliwe to chcialabym jej jakos pomoc sie wykurowac. Podlalam ja troche, nie wiem co wiecej mozna zrobic. Czekam na porady, no i zobaczymy....

Male agawy mam, bo odnogi regularnie odcinalam ale zeby osiagnely takie rozmiary to znow lata będę musiala czekac :(
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Broń Boże nie podlewać w takim stanie ;:14 , teraz to tylko wpierw do pomieszczenia w którym zimowała , a później najlepiej w temp mieszkaniowej i czekać :!: .Liście pewnie sczernieją , nie będę ukrywał że wyglądają tragicznie i wielkich szans nie ma.
Opisz jak to się skonczyło , bo sam jestem ciekaw czy przezyją :?:
matka polka
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ok. Zatem cale szczescie ze niewiele wczoraj podlalam :oops: a kusilo mnie dzisiaj troche je podlac.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”