Prośba o pomysly na mały skalniak

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
MarcinBrz
200p
200p
Od: 19 lis 2010, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Prośba o pomysly na mały skalniak

Post »

Na wiosnę chciałbym zrobić sobie coś "skalniakopodobnego" ;)
Na początek obraz sytuacji:
http://zapodaj.net/dd63b5e15c7b.jpg.html
Interesuje mnie zagospodarowanie obszaru zaznaczonego czerwonym krzyżykiem. Oczywiście wymiary są orientacyjne, teren wznosi się lekko w stronę wierzb.
Interesuje mnie rozwiązanie z miniaturowymi iglakami. Teraz pytanie, co wybrać? Nigdy z tym typem iglaków nie miałem do czynienia. Dlatego liczę na Waszą pomoc. Co posadzić, w jakich odstępach. Dodam, że teren jest przez większą część dnia w słońcu.
Zamarzyła mi się na środku karagana syberyjska na pniu, a wokół niej iglaczki, ale pewnie byłoby im za ciasno.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Re: Prośba o pomysly na mały skalniak

Post »

Żeby coś dopasować do otoczenia przydała by się fotka tego miejsca :wink:
MarcinBrz
200p
200p

Post »

Śnieg jeszcze nie zszedł, więc wiele nie byłoby widać ;) Generalnie tak, jak na szkicu. Z jednej strony róże, z drugiej tulipany, reszta otoczona trawnikiem, z tyłu w pewnej odległości jodły.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

No tak , tylko mało informacji strasznie podajesz ;) gleba, rozmiar obecnych roślin, nawadnianie, odmiany, itd. Ja czekam na fotkę jeżeli wstawisz postaram się pomóc :roll: , przydał by się opis pozostałej części działki , czy rośliny są porozrzucane (sadzone jak się podoba) , pogrupowane gatunkowo , itd. Bez fot można sobie gdybać :wink: , na obecna chwilę kierował bym się czymś w rodzaju tarasów, idąc w stronę wierzb (jakich) zaczynając od najniższych kończąc na takich do 80cm wysokości. Ale potrzebne są szczegóły :wink:
MarcinBrz
200p
200p

Post »

Śnieg zszedł, ale grypa przyszła ;) Ale zdjęcie obiecuję, jak tylko trochę stanę na nogi ;) Gleba raczej żyzna próchnicza, czasem przy kopaniu trafiałem na coś jakby glina. W ogóle za ogród na poważnie biorę się dopiero od tego roku, więc pozostała część jest w tej chwili na zasadzie "było, to się wsadziło". Zresztą teren, na którym chciałbym zrobić skalniak też uporządkowałem dopiero w jesieni, wcześniej rosły tam baaaardzo różne roślinki ;) W tej chwili zostały wierzby japońskie szczepione na pniu, mają po około 2 metry wysokości.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”