Okra - przepisy kulinarne

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
KiniaSG
100p
100p
Posty: 171
Od: 5 lut 2011, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lublin

Okra - przepisy kulinarne

Post »

Okra w pomidorach
Składniki:
1 kg okry
? szklanki octu
? szklanki oliwy z oliwek
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
2 pokrojone cebule
25 dkg piure pomidorowego
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Okrę umyć, osuszyć. Usunąć ogonki, oprószyć solą i pieprzem, polać octem. Przykryć naczynie folią o odstawić na 1 godzinę. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić, dodać pozostałe składniki z wyjątkiem okry, dusić razem aż powstanie jednolity sos. Okrę odsączyć z zalewy octowej, dodać do sosu pomidorowego, podlać wodą i dusić razem przez około 30 minut.

Umyć i oczyścić owoce okry
Obrazek


Przyprawić solą i pieprzem, polać octem, przykryć folią i odstawić na 1 godzinę.
Obrazek


W dużym rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną cebulę.
Obrazek

Dodać pomidory i pozostałe składniki.
Obrazek

Do przygotowanego sosu dodać owoce okry. Podlać wodą, dusić przez 30 minut.
Obrazek

Podawać
Obrazek

Smacznego :D
Pozdrawiam.
Kinia.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
KiniaSG
100p
100p
Posty: 171
Od: 5 lut 2011, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lublin

Re: Okra - kto próbował hodować u siebie?

Post »

składniki
ćwierć kilograma świeżej okry
jedna mała cebula
jedna papryczka chili
puszka pomidorów bez skórki
łyżeczka czarnej gorczycy
łyżeczka kurkumy
łyżeczka przyprawy curry
sól, pieprz
kilka łyżek oliwy do smażenia

sposób przygotowania
Okrę umyć i odciąć końcówki z ogonkiem, pokroić na 2 cm kawałki (grubsze jeszcze w poprzek na połówki). Nie wyjmowac nasion.
Okra po przekrojeniu puszcza śluzowaty sok, który strasznie się lepi, dlatego lepiej jej nie przygotowywać z wyprzedzeniem.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę pokrojoną w piórka. Smażyć do lekkiego zrumienienia, dodać przyprawy i chili, chwilę posmażyć by puściły aromat, dodać pokrojoną okrę.
Chwilę posmażyć, dodać pomidory z puszki, posolić, popieprzyć do smaku.
Dusić około 10 minut do miękkości.

dodatkowe informacje
Doskonale smakuje z ryżem i posypana świeżą kolendrą.



Obrazek
Pozdrawiam.
Kinia.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”