Składniki:
1 kg okry
? szklanki octu
? szklanki oliwy z oliwek
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
2 pokrojone cebule
25 dkg piure pomidorowego
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Okrę umyć, osuszyć. Usunąć ogonki, oprószyć solą i pieprzem, polać octem. Przykryć naczynie folią o odstawić na 1 godzinę. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić, dodać pozostałe składniki z wyjątkiem okry, dusić razem aż powstanie jednolity sos. Okrę odsączyć z zalewy octowej, dodać do sosu pomidorowego, podlać wodą i dusić razem przez około 30 minut.
Umyć i oczyścić owoce okry

Przyprawić solą i pieprzem, polać octem, przykryć folią i odstawić na 1 godzinę.

W dużym rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną cebulę.

Dodać pomidory i pozostałe składniki.

Do przygotowanego sosu dodać owoce okry. Podlać wodą, dusić przez 30 minut.

Podawać

Smacznego
