Chemia , GMO , zaprawianie warzyw
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników
Pat! Jeżeli nie masz dużo tych pomidorków to popikuj je pojedyńczo do donic 2 l lub większych..Trzymaj w domu , a jak będzie ciepło wystawisz na dwór razem z donicami. Można je lekko zagłębić w ziemi. Ja tak zrobiłam w ubiegłym roku. Mieliśmy pomalować część szklarni, więc pomidory przeznaczone na to miejsce czekały w donicach, w innej części szklarni. Z malowania nic nie wyszło, a pomidory tak się "przywiązały" do swoich miejsc, że nie można było ich ruszyć, plonowały brdzo dobrze.. Pozdrawiam, Bożenka.
Pozdrawiam , Bożenka.
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Albo zastosuj sposób loginala
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 53&start=0
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 53&start=0
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- moonniiaa
- 100p
- Od: 13 sty 2012, o 08:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przeglądając forum wyczytałam, że ziemię do wysiewu trzeba piec w piekarniku? Czy każda ziemię? Jak długo i w ilu stopniach? Czy pojemniki do których wsypię tą ziemię trzeba dezynfekować Domestosem? (lub innym środkiem dezynfekującym?)
Aaaa, i jeszcze jedno pytanie co sie robi z taką ziemią po wszystkim? Czy można wysiać kolejne nasiona? Czy rozrzuca się po ogrodzie?
Aaaa, i jeszcze jedno pytanie co sie robi z taką ziemią po wszystkim? Czy można wysiać kolejne nasiona? Czy rozrzuca się po ogrodzie?
z taką ziemią nie trzeba nic robić, byle jakiej nie warto stosować.
Z pojemnikami jeśli są nowe ze sklepu ja nic nie robię. Używane po jogurtach od rzau myję we wrzątku z detergentem i odkładam.
Ziemi zużytej to chyba prawie nic nie zostaje, ew jak wysiew był w 'kuewcie' - taką ziemię ja wyrzucam do ogrodu
- moonniiaa
- 100p
- Od: 13 sty 2012, o 08:55
Czytałam to co Tadeusz napisał. Dlatego dopytuję. W zacytowanych przez Ciebie fragmentach nadal nie mam odpowiedzi, co robię z tą ziemią "po", a nie pytałam, czy muszę ją dodatkowo wzbogacać i czy starczy składników roślinom. Tak jakby przytoczone cytaty minęły się troszkę z moimi pytaniami.
Za to za odpowiedzi własne bardzo dziękuję. Ja zamierzam używac pojemniczków po jogurtach, do wysiewu nasion pojemnik po dużych lodach i głównie z tego zostanie mi ziemia, bo po przepikowaniu tak jak piszesz, z pojemników po jogurtach, to wszystko pójdzie z sadzonką na stałe miejsce.
Za to za odpowiedzi własne bardzo dziękuję. Ja zamierzam używac pojemniczków po jogurtach, do wysiewu nasion pojemnik po dużych lodach i głównie z tego zostanie mi ziemia, bo po przepikowaniu tak jak piszesz, z pojemników po jogurtach, to wszystko pójdzie z sadzonką na stałe miejsce.
-
- 100p
- Od: 29 sty 2012, o 19:26
Tadeuszu jakie pH ziemi musi być do siewu i pikowania?
POZDRAWIAM KONRAD
POZDRAWIAM KONRAD
Czy zaprawiać nasiona -pomidor, ogórek, cebula, dynia?
Nasiona pomidora mam z pomidorów sklepowych i pomidorów cudzej produkcji, ogórek, cebula, dynia - nasiona kupione w torebkach w sklepie.
Jeśli tak to czym?
Nasiona pomidora mam z pomidorów sklepowych i pomidorów cudzej produkcji, ogórek, cebula, dynia - nasiona kupione w torebkach w sklepie.
Jeśli tak to czym?
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56

To ja też dołożę pytanie:
Wysiewamy nasionka do odpowiedniej ziemi (kupiłam z Pasłęka, też polecaną przez wielu forumowiczów), a pikujemy do jakiej ziemi? Też do tej specjalnej do wysiewu, czy może być inna, taka ogrodnicza?
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
- futro
- 100p
- Od: 13 cze 2011, o 22:05
Bardzo się cieszę z tego, że powstał taki wątek a ponieważ należę do początkujących ogrodników będę śledzić z uwagą.
Z tego pomysłu z suszarką to ja też skorzystam. Mam taką, która miała trafić na śmietnik. Jednak przyrodzie nic nie ginie

Z tego pomysłu z suszarką to ja też skorzystam. Mam taką, która miała trafić na śmietnik. Jednak przyrodzie nic nie ginie

pozdrawiam
agnieszka
agnieszka
- futro
- 100p
- Od: 13 cze 2011, o 22:05
Tak mówicie o tych specjalnych ziemiach do wysiewu i pikowania. Zastanawia mnie tylko, jak to jest możliwe, że do tej pory i mój teść i moja mama wysiewają i pikują do ziemi pobranej z własnego ogrodu (a nie jest ona jakaś super ekstra) i warzywa mają takie, że ho ho. Czy to nie jest tylko dodatkowy i być może zbędny wydatek? Jest to pytanie raczej do ogrodników z długim stażem i doświadczeniem 

pozdrawiam
agnieszka
agnieszka
Ja jeszcze może dopowiem jedno, że gotowe podłoża do siewu, przygotowane z reguły na bazie torfu wysokiego są z natury swojej wolne od czynników chorobotwórczych i szkodników czego nie można powiedzieć o najlepszej ziemi z ogródka.
Wszystkim nowo narodzonym ogrodnikom powiem : nie kombinujcie z ziemią, bo będziecie tu za miesiąc, dwa, wylewać krokodyle łzy nad swoimi roślinkami.
Pozdrawiam
Wszystkim nowo narodzonym ogrodnikom powiem : nie kombinujcie z ziemią, bo będziecie tu za miesiąc, dwa, wylewać krokodyle łzy nad swoimi roślinkami.
Pozdrawiam
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to może trafi się dobra ziemia i za rok będziemy wiedzieć co kupić. Odczucia mamy podobne. Pozostaje obserwować. Moja była podlana w sobotę i dzisiaj jak nacisnąć to jest taka gąbczasta.Czyli oddychać będzie.
11krzych

11krzych

Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
- 50p
- Od: 5 lut 2012, o 17:17
Chemia , GMO , zaprawianie warzyw
Jeśli bawimy się w stosowanie chemii to ciekawą odskocznią i doświadczeniem może być stosowanie biologicznych środków ochrony roślin. Nie wiem czy Kolega forumowicz ma doświadczenia ze środkiem Polyversum. Osobiście polecam, gdyż dobrze zastosowany potrafi zdziałać wiele:).monika pisze:Dziękuję forumowicz.
Szczypioru z sianej cebuli, zaprawianej czy nie, i tak bym nie obrywała
A instrukcje chemii zawsze czytam bardzo starannie zanim zastosuję. Np owadobójczy Nomolt 150 SC (Działanie na roślinę:powierzchniowy) ma uwagę Zaprawioną marchew i cebulę przeznaczać tylko na zbiór jesienny http://ochronaroslin.agro.pl/index.php? ... rat&id=118
Pozdrawiam Paweł
Niemożliwe to jest tylko zapłacić kartą w Biedronce;)
Niemożliwe to jest tylko zapłacić kartą w Biedronce;)
Nie odczuwam takiej potrzeby. Nie zauważyłem, jak dotąd, objawów porażania korzeni pomidorów a za jednego pomidora więcej na krzaku nie będę płacił 118 zł za dawkę na pół hektara, bo takie widziałem. Gleba na mojej działce, poprzez coroczne stosowanie obornika i kompostu nie ulega degradacji i zapewne roi się w niej od bakterii i grzybów, tych pożytecznych Pythium oligandrum też. Gdybym tak zaczął stosować do uprawy pomidorów wszystkie wynalazki ,od zaprawiania nasion począwszy , to w efekcie w zbieranych pomidorach najmniej by było... pomidorówPawcio0086 pisze:Nie wiem czy Kolega forumowicz ma doświadczenia ze środkiem Polyversum.

Pozdrawiam
Mnie też całkowicie ominęła fascynacja chemią. Przecież nie uprawiam warzyw dla wrogów
Dla tych, którzy nie mogą się powstrzymać przed sianiem pomidorów i innych arbuzów, polecam uprawę kiełków w kiełkownicy lub w słoikach.
Na początek polecam brokuła i rzodkiewki.
Kiełkują w oczach.
Można się przy okazji wiele nauczyć o cudzie kiełkowania, nierównomiernych wschodach, sile siewek, gniciu nasion, itp.
Kiełki brokuła zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych. Właśnie wcinam z nimi kanapkę

Dla tych, którzy nie mogą się powstrzymać przed sianiem pomidorów i innych arbuzów, polecam uprawę kiełków w kiełkownicy lub w słoikach.
Na początek polecam brokuła i rzodkiewki.
Kiełkują w oczach.
Można się przy okazji wiele nauczyć o cudzie kiełkowania, nierównomiernych wschodach, sile siewek, gniciu nasion, itp.
Kiełki brokuła zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych. Właśnie wcinam z nimi kanapkę