Sól z Epson do róż
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sól z Epson do róż
Sól z Epsom, czy ktoś dodawał jej do nawożenia róż, jeśli tak to w jakich ilościach?
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 wrz 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sól z Epson do róż
Epson sól jest bardzo popularna w śród różomaków w USA.
Sypie się ją od jednej łyżki stołowej do pół szklanki na różę wiosną. Delikatnie zmieszaj ją z górną warstwą ziemi wokół róży w promieniu kilkunastu centymetrów od głównej łodygi.
Na ziemiach bardzo piaszczystych stosuje się ją dwa razy w roku, bo na piasku składniki szybko uciekają do ziemi.
Czy Epson sól pomaga i jak?
Sól z Epson zawiera dwa składniki, magnez i siarkę. Na ziemiach ubogich w magnez, sól z Epson bardzo pomaga. Wzmacnia liście i powoduje że róża jest bardziej krzaczasta (zamiast 2-3 długich łodyg).
Na ziemiach bogatych w magnez sypanie sóli z Epsom jest niepotrzebne.
Ja nie stosuje soli w Epson bo mój region jest znany z dużej ilości magnezu w ziemi.
Sypie się ją od jednej łyżki stołowej do pół szklanki na różę wiosną. Delikatnie zmieszaj ją z górną warstwą ziemi wokół róży w promieniu kilkunastu centymetrów od głównej łodygi.
Na ziemiach bardzo piaszczystych stosuje się ją dwa razy w roku, bo na piasku składniki szybko uciekają do ziemi.
Czy Epson sól pomaga i jak?
Sól z Epson zawiera dwa składniki, magnez i siarkę. Na ziemiach ubogich w magnez, sól z Epson bardzo pomaga. Wzmacnia liście i powoduje że róża jest bardziej krzaczasta (zamiast 2-3 długich łodyg).
Na ziemiach bogatych w magnez sypanie sóli z Epsom jest niepotrzebne.
Ja nie stosuje soli w Epson bo mój region jest znany z dużej ilości magnezu w ziemi.
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sól z Epson do róż
Bardzo dziękuję za odpowiedź.