Zgaga - jak sobie radzić naturalnie

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
JarekX
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 cze 2005, o 19:39

Zgaga - jak sobie radzić naturalnie

Post »

Zgaga i uczucie pieczenia w przełyku są często spowodowane osłabieniem mięśni żołądka

Pomaga:
- częste odpoczywanie
- spanie z wysoko uniesioną głową i poduszkami pod kolanami,
- lekkostrawna dieta,
- jedzenie małych porcji,
- nie popijanie jedzenia, -
- pogryzanie migdałów,
- picie ciepłego mleka.

===
Zgaga to uczucie pieczenia w nadbrzuszu i wzdłuż przełyku wskutek refluksu żołądkowo-przełykowego. Kwaśna treść żołądka jest zarzucana do przełyku (nie występują nudności oraz wymioty). Uczucie pieczenia powstaje wówczas, gdy wpust żołądka nie do końca się zamknął (przyczyną słabości zwieracza przełyku może być zarówno zbyt mała ilość, jak i nadmiar soku żołądkowego). Żrący sok żołądkowy cofa się do dolnej części przełyku. W zależności od stopnia refluksu, odczuwane bóle mogą być zlokalizowane za mostkiem lub sięgać do szyi i gardła, a nawet dokuczać przy przełykaniu.

Zgaga nasila się zwykle po posiłku oraz wówczas, gdy ciało znajduje się w pozycji leżącej. Uczucie palenia, pieczenia w przełyku może trwać nawet 2 godziny.

Refluksowi sprzyja:
otyłość, noszenie zbyt obcisłej odzieży i ciężka praca fizyczna wymagająca stałego pochylenia się ku przodowi. Osoba cierpiąca z powodu zgagi powinna unikać czekolady, kakao, mięty, tłustych potraw, alkoholu, owoców i soków cytrusowych, pomidorów, a także pieprzu i papryki. Ostatni posiłek najlepiej spożyć na 3 godziny przed snem.
Klucha
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 cze 2005, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A co ze zgagą u kobiet cieżarnych i karmiących piersią? Niedawno urodziłam dziecko i przez cała ciąże mialam zgagę, czy z taka zgaga mozna sobie poradzic w taki sam sposób jak ze zgagą powstałą np. na skutek obżarstwa? :) czy powstaje ona z zupelnie innych powodów?
-
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

może to cukrzyca ciążowa?. Powinnaś zrobić sobie testy (o ile takich nie zrobiłaś). Nie życzę nikomu chorób ale takie jest życie.
a tu masz link do tego tematu, oby fałszywy:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=12143503
Jakub . . . . .
Dociekliwy

Post »

Klucha pisze: na skutek obżarstwa? :) czy powstaje ona z zupelnie innych powodów?
Klucho - nie wiem czy zgaga powstaje z obżarstwa . Ja nabyłem przez branie leków na rozrzedzenie krwi , które musiałem brać przed zabiegiem koronografii .
Ze zgagą męczę się już ponad 4 lata . Miałem robioną gastroskopię po której przechodziłem miesięczną kurację lekową , która kosztowała mnie ponad 300 zł. i nic to nie dało . Czego już nie brałem ? Co nie stosowałem ? Obecnie biorę po jednej kapsułce leku o nazwie " OMAR " - jest to względnie najtańszy lek i względnie skuteczny . Mogę się zginać , pracować , ....... .
Macio

Post »

Wspólczuje ci Dociekliwy. Moze leczenia spróbuj za pomoca żiól.
Dociekliwy

Post »

Macio , jak pisałem czego ja nie próbowałem . Próbowałem i tego też . Po tych kuracjach pozostały mi resztki takich ziół jak : Liść melisy , Kłącze tataraku , ziele skrzypu , ziele piołunu . Z tych wszystkich ziół robiłem mieszankę , którą zaparzałem i piłem wywar 3- razy dziennie po pół szklaneczki . I niestety nic to nie pomogło .
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Ja też Tobie współczuję. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Nie mam zgagi ,więc nie wiem na ile skuteczne jest to co napiszę.

Zacznę jednak od tego ,że w wielu przypadkach leczenie zgagi wiąże się z przyjmowaniem leków alkalizujących, których działanie polega na neutralizacji wytworzonego już kwasu. Tymczasem jest inna metoda polegająca na blokowaniu wytwarzania kwasu solnego w żołądku. Rolę tą spełniają tz. H2 blokery. Zastanawiam się Macio czy twoje leki należą do środków alkalizujących czy są to blokery?

Jeśli chodzi o metody naturalne to słyszałam jeszcze o pomocnej roli wodorostów. dzięki tworzeniu galarety wodorosty neutralizują kwas solny.
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

może pomoże szklanka wody + dwie łyżeczki cukru + trzy łyżeczki octu (10%) + odrobina sody na łyżeczce (wszystko wymieszać w tej kolejności).
Ja piję to w przypadkach pragnienia, przejedzenia i tłustego jadła.
Zgagi nie miałem albo nie pamiętam bym miał.
Jakub . . . . .
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Ja też od czasu do czasu korzystam z tego przepisu, ale bez cukru. Pomaga. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Dociekliwy

Post »

nemo56 pisze:może pomoże szklanka wody + dwie łyżeczki cukru + trzy łyżeczki octu (10%) + odrobina sody na łyżeczce (wszystko wymieszać w tej kolejności).
Nemo stosowałem i to też lecz jest to metoda tak jak Ty to piszesz i pisała Klucha wynikające przypadłości z " obrzarstwa ". Przepis ten można zastosować od czasu do czasu a nie codziennie po kilka szklaneczek . Stosując taki sposób zapobiegania w radykalnych ilościach , doprowadzimy do tego że na ściankach żołądka osadzi się soda oczyszczona . A to z kolei jest także niekorzystne dla naszego zdrowia , gdyż żołądek jednak musi wytwarzać pewne ilości kwasu solnego potrzebnego do trawienia .

Stosowałem : Alugastrin w tabletkach i w zawiesinie .
Ranigast 75 mg - dostępnych bez recepty ,najpierw 3 x dziennie , potem 4 x dziennie i wszystko to po czasie stawało się neskuteczne .
Potem chodziłem do swego lekarza rodzinnego z prośbą o przypisywanie Ranigastu 150 mg - wychodziło to znacznie taniej . Też już po jakimś czasie zmuszony byłem brać 4 x dziennie .
Potem było badanie " gastroskopia " i wspomiana miesięczna kuracja lekowa (koszt ponad 300 zł ), która nie dała oczekiwanych rezultatów i po której przeszedłem na lek o nazwie Gasec 20 mg a teraz na Omar - są to leki o tym samym składzie tyle że Omar jest dużo tańszy .
Iza
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 mar 2006, o 16:25

Post »

Witam serdecznie!
Obecnie problem zgagi mnie nie dotyczy, ale gdy byłam w ciąży dokuczała mi okropnie. Lekarz aby zaoszczędzic mi farmakologicznych środków zalecił po prostu ŁYŻECZKĘ MUSZTARDY! Działała prawie natychmiast a i zgagi zdarzały się coraz rzadziej. Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
jo_lina
50p
50p
Od: 5 cze 2006, o 17:08

Post »

zgagi jakos nigdy nie miałam, ale za to mój mąż, a i owszem...
nieraz nie pomagały mu te różne alugastriny, manti i jakieś inne, ale na stara się eliminować ze swojej diety to co wie, że wywołuje mu ten przykry stan
w zasadzie wszystko co kwaśne, ale czasem też tłuste, a teraz jak go zaczyna btrać to bierze łyżeczkę masła i po mału rozpuszcza w ustach, to też gdzieś zasłyszany sposób domowy, który pomaga :)

a picie sodki niszczy szkliwo na zębach, pamietajcie :wink: juz nie mówiąc o tym, że taki ocet tez chyba nie za zdrowy :roll:
Awatar użytkownika
Admin_(do2007r.)
---
Od: 19 maja 2005, o 14:30
Kontakt:

Post »

Już nie powinienem pisać, ale aż mnie korci, jak ktoś ma problem a ja wiem jak pomóc:

.. 999 granulki - super pomogły np mi. /idealna sprawa i podobno bez chemii specj.

Trzeba poszukać w sieci.. Niebieskie pudełeczko i napis "999"
---...== Admin ==...---
Prawdopodobnie Najlepsze Forum Ogrodnicze w Polsce.
http://www.FORUMOGRODNICZE.info" onclick="window.open(this.href);return false;
vojtek9
50p
50p
Od: 31 sty 2006, o 11:21

Post »

polecam srodek suteczny w 100% i bepieczny - do kupna w aptekach. nazywa sie to sol gorzka http://pl.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3l_gorzka , rzeczywiscie w ilosci lyzeczka do herbaty na szkanke wody to bedzie powodowac dzilanie przeczyszczajace ale w przypadku dyskomfortu, zgagi nalezy wziasc odrobine - szypte na czubku noza - rozpuscic to w letniej wodzie - 1/5 szklanki i popic woda - sol gorzka ma obrzydliwy smak. ulga juz po paru minutach, Ale oczywiscie najlepiej likwidowac przyczyny...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”