Jestem posiadaczką trzech falenopsisów w różnych kolorach. Jeden rozwija się wyjątkowo dobrze, gdyż ma cztery pędy kwiatowe- dwa stare, które kwitną ponownie, dwa nowe wyhodowane już w domu. I właśnie ten storczyk ma taki dziwny liść, niestety chyba nie jest to rozmnóżka, bo brakuje korzeni. Co to może być i dlaczego jest taki dziwaczny? Wygląda na to, jakby w środku rósł kiedyś pęd kwiatowy, bo jest tak trochę uschnięte w środku.
To chorągiewka od pędu kwiatowego. Ten storczyk nie puści już żadnego listka, ale może jeszcze kwitnąć przez parę miesięcy.
Po jakimś czasie zacznie się ratować wypuszczając basal keiki.
Oj ;( a ja myślałam, że tak pięknie rośnie....czy zawsze po powstaniu takiej chorągiewki roślinka nie puszcza już liści? Z czego bierze się taka chorągiewka, ze stosowania hormonów wzrostu czy mogą być jakieś inne powody?
czy keiki na pewno się pojawi czy równie dobrze kwiatek może zginąć ?
A dlaczego chcesz przesadzać ? Przerośnięta bryła korzeniowa ? Widać uszkodzone korzenie ? Podłoże, w którym rośnie storczyk, jest już "przerobione" ? Na zdjęciu z boku wystaje ładny korzeń.
tak, kwalifikuje do przesadzenia, tylko szukaj podłoża o dość grubej strukturze, aby nie było zbyt miałkie falki lubią mieć trochę powietrza w korzeniach. Falek powinien dać sobie radę.
Ja się dołączę z takim pytaniem. Otóż widziałam w sklepie storczyka, któremu taki liść wyrósł na pędzie kwiatowym, tak w połowie długości, w zasadzie to jeszcze nie wyrósł, ale już się mały wykształcił. I ten pęd nie wychodził ze stożka wzrostu, tylko jak na pęd przystało spod liścia. Z tego byłyby keiki czy co? Chyba nie miał żadnej przyszłości.
W każdym przypadku tu omawianym/przedstawionym, mamy do czynienia z tzw.cechą osobniczą danego falenopsisa.
Nie jest to zjawisko niepokojące. Należy przyjąć za normalność, występującą w obrębie tylko pewnych grup hybryd.
Zdarza się to dość często ,ze rosnący pęd ma w pewnym miejscu liść, który w zasadzie pozostaje bez wzrostu.Umownie
nazywany "chorągiewką".Bo... żadnej roli nie spełnia i skutków ujemnych, również nie niesie za sobą.
Po prostu tylko jest :P .
Inną sprawą jest kwitnienie wyprowadzone ze stożka wzrostu rośliny/jak pierwszy przypadek tego wątku/.
To zamieszenie w genotypie rośliny; czym spowodowane? przeważnie, nam nigdy nie będzie wiadome.
Prawidłowo pielęgnowany storczyk wytworzy jednak zapewne rośliny potomne - albo keiki na nowym pędzie w kolejnym kwitnieniu albo basal-keiki u nasady starej rośliny.
Mam nadzieję, że wyjaśniłam to,co niepokoi...
Pozdrawiam JOVANKA
Witam.
Niedawno zauważyłam, że mój storczyk wypuszcza nowy pęd - oczywiście bardzo się ucieszyłam! Ale teraz wygląda on jakoś dziwnie, jakby mu szły z tego liście..