Jestem nowa na forum i także początkującą w uprawie storczyków. Swoje 2 storczyki to zabrałam od mamy która także nie bardzo wiedziała jak się nimi zajmować. Mam dorosłego storczyka którego przesadziłam w nowe podłoże i doniczkę bo rósł w glinianej doniczce a dowiedziałam się że powinien w przezroczystej, obcięłam mu zgniłe korzonki i zasypałam cynamonem. I właśnie ten storczyk od momentu kupienia jakoś nie mógł nam zakwitnąć, co prawda wypuszczał pędy kwiatowe ale pączki opadały gdy jeszcze się nie rozkwitły. Storczyk ten ma 3 listki ale nie tak ładne jak oglądam na waszych zdjęciach, korzeni powietrznych też nie ma i nie wiem czy to jest normalne. Drogi storczyk to maleństwo czyli keiki tego pierwszego ten to ma już 4 listki i 3 korzonki ale tak jak ten pierwszy zatrzymał się i stoi w miejscu nie wiem czy to jest normalne. Po przesadzeniu przeniosłam je do chłodniejszego pomieszczenia bo wyczytałam że spowoduje to kwitnienie nie wiem czy dobrze zrobiłam, no i nie podlewam ich już tydzień czasu i też nie wiem czy dobrze, jeśli tak to jak długo mam ich jeszcze nie podlewać i kiedy mam je znowu przynieść do mnie do pokoju? Chciałam się jeszcze dowiedzieć co ile mam je podlewać i nawozić i czy będą mi rosły w północnym oknie bo takie tylko posiadam. No i mam zamiar podlewać je wodą destylowaną bo do tej pory podlewałam je wodą z kranu, ale teraz chcę zrobić wszytko żeby mi zaczęły rosnąć i żeby zakwitły

Więc pomóżcie mi tego dokonać
Proszę