Moje pierwsze storczyki potrzebują pomocy

asiula860328
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 gru 2011, o 15:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Moje pierwsze storczyki potrzebują pomocy

Post »

Witam!!!
Jestem nowa na forum i także początkującą w uprawie storczyków. Swoje 2 storczyki to zabrałam od mamy która także nie bardzo wiedziała jak się nimi zajmować. Mam dorosłego storczyka którego przesadziłam w nowe podłoże i doniczkę bo rósł w glinianej doniczce a dowiedziałam się że powinien w przezroczystej, obcięłam mu zgniłe korzonki i zasypałam cynamonem. I właśnie ten storczyk od momentu kupienia jakoś nie mógł nam zakwitnąć, co prawda wypuszczał pędy kwiatowe ale pączki opadały gdy jeszcze się nie rozkwitły. Storczyk ten ma 3 listki ale nie tak ładne jak oglądam na waszych zdjęciach, korzeni powietrznych też nie ma i nie wiem czy to jest normalne. Drogi storczyk to maleństwo czyli keiki tego pierwszego ten to ma już 4 listki i 3 korzonki ale tak jak ten pierwszy zatrzymał się i stoi w miejscu nie wiem czy to jest normalne. Po przesadzeniu przeniosłam je do chłodniejszego pomieszczenia bo wyczytałam że spowoduje to kwitnienie nie wiem czy dobrze zrobiłam, no i nie podlewam ich już tydzień czasu i też nie wiem czy dobrze, jeśli tak to jak długo mam ich jeszcze nie podlewać i kiedy mam je znowu przynieść do mnie do pokoju? Chciałam się jeszcze dowiedzieć co ile mam je podlewać i nawozić i czy będą mi rosły w północnym oknie bo takie tylko posiadam. No i mam zamiar podlewać je wodą destylowaną bo do tej pory podlewałam je wodą z kranu, ale teraz chcę zrobić wszytko żeby mi zaczęły rosnąć i żeby zakwitły :) .
Więc pomóżcie mi tego dokonać
Proszę
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje pierwsze storczyki potrzebują pomocy

Post »

Witaj na forum :D i może zacznę,że:
-po pierwsze - piszesz "storczyk" a to określenie jest zbyt ogólne by pomóc. Aby pomoc była skuteczna warto zamieścić zdjęcia całej rośliny i jej systemu korzeniowego przez doniczkę.
-po drugie - chłodniejsze pomieszczenie -ale to jaka temperatura?
-po trzecie - kiedy ostatnio podlewałaś, jak nawoziłaś, jakie okno (wystawa) i wiele, wiele innych szczegółów - to wszystko pomoże nam w podaniu jakiś praktycznych rad ale najbardziej potrzebne są zdjęcia.
asiula860328
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam jakoś nie umiem wgrać zdjęć na forum więc przesyłam linki mam nadzieję że będą chodziły

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

- Jeżeli chodzi o temperaturę to w mieszkaniu nocą jest 26 stopni a w pomieszczeniu gdzie stoją wynosi 23, w dzień ta różnica wynosi ok. 2 stopni.
- Systemu korzeniowego nie pokarzę na zdjęciach bo go bardzo nie widać wśród kory,ale mogę napisać że przesadzając go zauważyłam że te korzenie wewnątrz doniczki były białe ale twarde nie wiem czy to dobrze. Tam zamieściłam jedno zdjęcie gdzie widać obcięty korzeń który zaczynał gnić.
- Z podlewaniem to wstawiałam je tak na 15 min do wody raz w tygodniu a obecnie po przesadzeniu to ich jeszcze nie podlewałam od 19 grudnia a nawoziłam tylko raz w miesiącu.
- Stały na parapecie w oknie od północy a z tej strony jak wiadomo nie ma prawie wcale słońca, na grzejnikach mam powieszone 3 nawilżacze powietrza, oprócz storczyków na parapecie stoją także fiołki.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To co rzuciło mi się w oczy to chyba zbyt duże doniczki. Jaką one mają średnicę? Na moje oko 12 cm albo i więcej. Jeśli są za duże a system korzeniowy słaby to roślina w pierwszej kolejności produkuje korzenie, potem liście a następnie pędy kwiatowe. Phalaenopsisiy to takie roślinki co lubią mieć ciasno w korzeniach i nie lubią zbyt częstego przesadzania. Teraz to pozostało Ci tylko czekać. Latem północne okno jest OK ale zimą może być za ciemno.
A co się stało z liściem? Widoczne to jest na drugim zdjęciu. Wygląda mi raczej na mechaniczne uszkodzenie i pytam tylko tak z ciekawości.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

A ja przy okazji chciałabym zapytać o czerwieniejące przebarwienia - czy to jest normalny objaw? ew co jest przyczyną?
Obrazek Obrazek.
Ja osobiście sprawdzam, czy podłoże jest suche po ciężarze doniczki, to że na wierzchu jest sucho nie znaczy że już koniecznie roślinę trzeba podlać. Z resztą każdy doniczkowiec szybciej padnie od przelania niż przesuszenia

asiula860328 na fotosiku jest info pod Twoim zdjęciem - 'pobierz kody' - jak w to wejdziesz to są tam różne linki do zdjęcia. Ja teraz skorzystałam z linka 'Miniaturka na forum (zdjęcie otworzy się w pełnym rozmiarze): Nowe!'. Na forum w treść wiadomości wklejasz tylko link, od razu - ale po wysłaniu - pokazuje się zdjęcie
asiula860328
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Jeżeli chodzi o ten listek, to już go takiego wzięłam od mamy, ale to tak jak mówisz uraz mechaniczny tylko nie wiem od czego. A jeśli chodzi o doniczki to mam te kwiatki jeszcze raz przesadzić w mniejsze czy już zostawić je w spokoju żeby sobie rosły i czekać tak jak napisałaś najpierw na korzonki, listki a na końcu na upragnione kwitnienie :lol: ?
Nie napisałaś mi jeszcze kiedy mam je zacząć podlewać po tym przesadzeniu i kiedy przenieść je znowu do cieplejszego pomieszczenia? A i jeszcze jak często je nawozić?
Bordowe listki na keiki takie już urosły i właśnie nie wiem czy to jest normalne czy jest to czymś spowodowane.

Moniko zrobiłam wszystko tak jak mi napisałaś, weszłam w te kody wzięłam kod z tą miniaturką i próbowałam także ten drugi kod i też nic. Skopiowałam ten link i wkleiłam w treści wiadomości tak jak pisałaś powinno pojawić mi się od razu zdjęcie a mi pojawia się tylko link ze zdjęciem a zdjęcia nie ma :? . A może jest tak że ja widzę link a Wy zdjęcie? Czy jest coś takiego możliwe czy się mylę i ja też powinnam od razu zobaczyć zdjęcie?
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

Instrukcję krok po kroku, jak wklejać zdjęcia z Fotosika i nie tylko, do postu, masz TUTAJ
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
asiula860328
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Aaaa to już wiem dzięki bardzo Moniczko

Obrazek
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Od: 9 gru 2011, o 15:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Powinnaś je przesadzić do doniczki bynajmniej 9cm. Tak jak wspomniała Małgosia - phanaelopsisy lubią mieć ciasno a jeżeli je przesadzałaś niedawno to jeszcze jest możliwość, że nie zadomowiły się w tym podłożu i w tych doniczkach. Ja bym je przesadziła, bo wtedy storczyk w takiej doniczce będzie szybciej rosnąć.
Jeżeli przed przesadzaniem myłaś korzonki w wodzie to można je podlać tak za około 2 tyg , jeżeli nie to wcześniej (poza tym mniejsza doniczka to raczej trzeba częściej zaglądać czy nie trzeba go podlać). Dobrze też jest sprawdzać czy jest rosa w doniczce - jeżeli jest, to znaczy, że podłoże jest jeszcze wilgotne i nie należy go podlewać.
asiula860328
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No to w takim razie przesadzę tego większego w mniejszą doniczkę tak jak radzisz, a tego keiki też mam przesadzić czy go zostawić bo on jest w małej doniczce i wydaje mi się że jest dobra, czy też za duża i kupić jeszcze mniejszą od tej?
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sama musisz zadecydować czy potrzebuje mniejszej - nie widzieliśmy jego systemu korzeniowego. A jeśli chodzi o przebarwienia liści to wygląda na proces naturalny, pokazuje geny rodziców.

Temperatura 23 stopnie jest OK więc nie musisz ich przenosić - moje nie mają nawet takich tropików (w dzień mają max 21-22*C). Nawożenie zaczniesz dopiero wiosną i to też nie od razu gdyż nowe podłoże przeważnie jest zasobne w składniki pokarmowe a phalaenopsisy nie są bardzo żarłoczne jęsli chodzi o nawozy.
asiula860328
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No ten system korzeniowy jest ubogi :cry: może ma z 5 czy 6 korzonków i to wszystkie ukryte w podłożu nie widać ich przy ściankach doniczki. To żeby go polepszyć należy mu zmniejszyć doniczkę? Wtedy nowe korzonki zaczną rosnąć czy nie?
Jutro jak będę go znowu przesadzać w mniejszą doniczkę to zrobię fotkę korzonków i wstawię na forum.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli ma 5-6 korzonków dobrym stanie to już bym go nie ruszała ale sama wiesz jak one wyglądały więc my tylko możemy coś podpowiadać. Myślę,że wszystko będzie dobrze choć od razu trzeba się przygotować na jakiś dłuższy okres oczekiwania. Niektóre uparciuchy potrafią dać w kość zanim pokażą kwiaty. :D
asiula860328
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Kupiłam dzisiaj mniejszą doniczkę ale nie 9cm tylko 8cm bo tej dziewiątki nie mogłam znaleźć, ale postąpię tak jak mówisz Merghen, nie będę go znowu przesadzać tylko dam mu czas aby sobie spokojnie rósł i może w końcu kiedyś doczekam się tego upragnionego kwitnienia :lol:
asiula860328
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam!!!
Kupiłam wczoraj nowego falka bo bardzo mi się podobał

Obrazek

Obrazek

ale ta radość nie trwała długo bo po przewiezieniu do domu i zdjęciu foli zobaczyłam coś dziwnego i nie wiem co to jest mam nadzieję że nic bardzo złego i że będę mogła dalej cieszyć się jego obecnością u mnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Proszę niech ktoś spojrzy na to coś ( czyli czarne plamy) nad korą na łodydze z liśćmi fachowym okiem i powie mi co to jest i jak z tym walczyć i pozbyć się tego jak najszybciej :x
Bardzo proszę o pomoc
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”