Coraz mniejsze kwiaty w kolejnych kwitnieniach
Coraz mniejsze kwiaty w kolejnych kwitnieniach
Czy zna ktoś odpowiedź na pytanie, dlaczego mój phalaenopsis zaczął mieć mniejsze kwiatki niż na początku, kiedy go kupiłam? Mam go około 4 lata.
Dodam jeszcze, że pęd kwiatowy ma około 15 cm i też wydaje mi się chudszy.
Dodam jeszcze, że pęd kwiatowy ma około 15 cm i też wydaje mi się chudszy.
- Merghen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: kto mi odp na pytanie???
A nawoziłaś go czymś przez te cztery lata? Nic nie piszesz o jego uprawie więc my możemy tylko gdybać...
- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może za mało nawożenia (albo wcale), słońca..
Prosimy o opisanie warunków ;)
Prosimy o opisanie warunków ;)
- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Często się zdarza, że kolejne, już domowe kwitnienia są mniej obfite, a kwiaty mniejsze. W domu nie jesteś w stanie zapewnić mu warunków takich, jakie stwarza producent.
storczyk ten stoi na oknie od strony południowo zachodniej wcześniej stal na oknie wschodnim przez cały rok. Nawożę go według opisu który jest na odżywce, teraz podlewam go rzadko około 2 tyg stoi bez podlewania raczej nie zauważyłam żadnych żyjątek jest zdrowy.A może to zmiana miejsca mu nie pasuje 

- Merghen
Raczej fakt,że nie jest już nabuzowany hormonami (mogą one oddziaływać nawet kilka lat na roślinę) i genetycznie wraca do swoich rodziców jest przyczyną innego już kwitnienia.
Mam jeszcze pytanie , czy obcięcie liści (oczywiście takich żółtych nie zdrowych)też mogło spowodować ze storczyk będzie niższy z mniejszymi kwiatkami???
- Merghen
Jeśli chodzi o mnie to ja odrywam liście gdy same już odpadają a nie dopiero się zażółcą, nigdy nie obcinam gdyż roślina cały czas wykorzystuje składniki zawarte w takim liściu dla swoich potrzeb (tnę tylko wtedy gdy liść jest chory). Jednak myślę,że to nie miało większego wpływu na wielkość kwiatów ale mogę też się mylić. Za krótko obserwuję storczyki by wypowiadać się autorytatywnie.
Podzielam zdanie Merghen,odcięcie liścia nie miało wpływu na kwitnienie, jednakże powinnaś pozwolić na to by liść sam zaczął odpadać.Poza tym zwykle hormony jakie rośliny otrzymują u producenta utrzymują sie w tkankach roślinnych przez okres około 4 lat więc każde następne kwitnienie będzie się różnić od poprzedniego. Dodam do tego,że kwiaty mogą być mniejsze lub nawet większe o ile któraś wersja jest dziedziczona po którymś z rodziców.