Jak pozbyć się jeżyn?
-
- 100p
- Od: 13 mar 2007, o 18:19
Jak pozbyć się jeżyn?
Kupiłam działeczkę i cieszę się bardzo.Problem tylko,że rośnie tam sporo jeżyn lub też dzikich malin i nie wiem jak się zabrać do ich usuwania,aby to bylo skuteczne raz na zawsze-a ponoć ono się rozrastają nawet z pojedynczego kłącza w ziemi...

- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niezapominajko (może podaj jakieś imię) może spróbujesz zlikwidować Twój problem z malinami i jeżynami, tak jak ja pozbyłam się miskanta, też trudny do likwidacji.
Przycięłam wszystkie łodygi na wysokości około 10 cm i posmarowałam (pędzelkiem) nierozcieńczonym Roundapem. Pomogło.
Praca ta jest trochę mozolna, ale ważne, że skuteczna.
Przycięłam wszystkie łodygi na wysokości około 10 cm i posmarowałam (pędzelkiem) nierozcieńczonym Roundapem. Pomogło.
Praca ta jest trochę mozolna, ale ważne, że skuteczna.
Skoro to tak zarosło działke i chcesz sie pozbyć to zrób tak , ale może byś jednak zostawiła po 1 krzaczku malin i jeżyn????.Tak z sentymentu że w ogóle tam rosły .Ja tak zrobiłam z maliną ,pozbyłam sie wszystkich a 1 zostawiłam ,przycinam ją na jesieni, a latem jest gęsta i można trochę podjęść ,przy tym gęsta bardzo ładnie wygląda Możesz potem żałować JAK SIE MA NOWĄ DZIAŁKE TO CZŁOWIEK CHCE OD RAZU POZBYĆ SIE WSZYSTKIEGO I ZACZYNAĆ OD NOWA.A tak naprawde za pare lat dokupuje te same rzeczy których wcześniej się pozbył i wydawały mu sie nieciekawe.Ja tak zrobiłam z piwoniami, bo wydawały mi sie że to takie wiejskie kwiatuszki które rosły u mojej babci w ogródku jak jeżdziłam na wakacje 100 lat temu. A dziś proszę kupiłam 3 odmiany i tylko modlę sie żeby mi zakwitły .Powodzenia

cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Pozdrawiam Grazyna
-
- 100p
- Od: 13 mar 2007, o 18:19
-
- 100p
- Od: 22 sty 2007, o 10:16
A ja właśnie niedawno na swojej niezagospodarowanej jeszcze działce odkryłam coś jakby mały pęd jeżyny. W pierwszej chwili pojawiła się myśl: wyrwać tego chwasta!!!
Ale zostawiłam, zobaczymy, co z tego wyrośnie, w końcu to zdrowa, silna roślina, gdybym chciała taką wyhodować, potrzebowałabym pewnie trochę czasu.
Zatem radzę tak jak przedmówcy: zostaw choć jeden krzaczek, żeby później nie żałować. Zniszczyć zawsze będziesz mogła.
Pozdrawiam,
Marta
Ale zostawiłam, zobaczymy, co z tego wyrośnie, w końcu to zdrowa, silna roślina, gdybym chciała taką wyhodować, potrzebowałabym pewnie trochę czasu.
Zatem radzę tak jak przedmówcy: zostaw choć jeden krzaczek, żeby później nie żałować. Zniszczyć zawsze będziesz mogła.
Pozdrawiam,
Marta
Żeby zobaczyć księżyc, nie patrz w sadzawkę.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 11 sie 2008, o 10:49
Pomóżcie mi zwalczać krzewy jeżyny
WITAJCJE.
Na tym forum jestem nowa więc proszę o pomoc.
Kupilam niedawno dzialkę, i teraz robie na niej pozadki.Wycinam zbedne sosnyi brzozy i nie moge dac sobie rady z jerzyna.Mam tam 4 duze krzaki pięknie owocują,ale musze je wyciać,bo mam malutkie dziecko,ktore juz kilka razy w nie wpadlo.poza tym zajmują sporo miejsca i są w linii ogrodzenia.Poradzcie jak mam to zrobic?Wycinam je,ale one znowu odbijaja-syzyfowa praca.
Nie piszemy tytułu dużymi literami.
erazm
Na tym forum jestem nowa więc proszę o pomoc.
Kupilam niedawno dzialkę, i teraz robie na niej pozadki.Wycinam zbedne sosnyi brzozy i nie moge dac sobie rady z jerzyna.Mam tam 4 duze krzaki pięknie owocują,ale musze je wyciać,bo mam malutkie dziecko,ktore juz kilka razy w nie wpadlo.poza tym zajmują sporo miejsca i są w linii ogrodzenia.Poradzcie jak mam to zrobic?Wycinam je,ale one znowu odbijaja-syzyfowa praca.
Nie piszemy tytułu dużymi literami.
erazm
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
-
- 10p - Początkujący
-
Jeżeli chcesz zastosować randap, to nie ścina się jeżyn , tylko opryskuje pędy z liścmi. Likwidowałam maliny i opryskiwałam własnie tym środkiem (rozcieńczonym pół na pół), udało mi się za drugim podejściem. Randap poprzez liście wędruje do korzeni i też je niszczy. Jeśli masz ściętą jeżynę to musisz poczekać aż wyrośnie, albo ją wykopać i dopiero późniejsze odrosty popryskać.
-
- 10p - Początkujący
-