Co posadzic pod tujami?
Co posadzic pod tujami?
Hej jestem w nowa w temacie ogrodnictwa, od niedawna (1,5 roku) mam ogrodek
. Niedawno podcielam tuje od spodu tak na wysokosc ok 0,5 m moze troszke wiecej poniewaz galazki byly troche zmasakrowane. Tujki wygladaja znacznie lepiej ale teraz nasuwa mi sie mysl zeby cos tam posadzic
i tu jest moje pytanie do Was drodzy forumowicze
: co moze urosnac pod duzymi tujami? Miejsce jest cieniste a ziemia jest sucha. Czy cos w tych warunkach wyrosnie?
- miki___
- 50p

- Od: 10 sie 2011, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co posadzic pod tujami?
A może jakieś wrzosy, wrzośce- tyle,że one rosną dosyć nisko albo np coś z iglaków płożących np jałowce.
Pozdrawiam ;)
- Frida
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie rosną niskie jałowce, trzmielina, wrzosiec (mała kępka), fiołki leśne, pierwiosnki i krokusy.miki___ pisze:A może jakieś wrzosy, wrzośce- tyle,że one rosną dosyć nisko albo np coś z iglaków płożących np jałowce.
A może konwalie i różne odmiany host czyli funkii. U mnie nie wyglada to zle. A w miejscu zacienionym te rośliny
powinny się dobrze czuc.
powinny się dobrze czuc.
- miki___
- 50p

- Od: 10 sie 2011, o 22:02
Wydaje mi się, że konwalie i funkie nie dadzą rady na suchym stanowisku. W zacienionym tak ale nie w suchym.
Pozdrawiam ;)
- Frida

- Od: 31 mar 2008, o 13:50
Można posadzić barwinek (kwitnie wiosną) albo bluszcz, to "pancerniaki", poradzą sobie, wystarczy na początku podlewać.
-
LeroyMerlin
- 200p

- Od: 24 maja 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przy dobieraniu gatunków które można posadzić przy żywotnikach nie trzeba ograniczać się tylko do bylin czy niskich roślin okrywowych. W obecności żywotników dobrze będą rosnąć również krzewy np. berberysy, tawuły japońskie, pęcherznice kalinolistne lub krzewuszki. Pytanie ile miejsca jest pod tymi thujami ;).
Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
- Lorrie

- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
U mnie próbują rosnąć Hortensje. Nie polecam, bo są skarłowaciałe. Na wiosnę przeprowadzka.
- bishop

- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Funkie nie, ale konwalie u mnie sobie świetnie radzą na suchych stanowiskach.miki___ pisze:Wydaje mi się, że konwalie i funkie nie dadzą rady na suchym stanowisku. W zacienionym tak ale nie w suchym.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
Miejsca pod tujkami jest 1,5m x 6m. Co sadzicie o roslinach przeznaczonych na skalniak zeby tam posadzic bo ziemia jest naprawde sucha i twarda, obawiam sie ze krokusy, konwalie i krzewuszki nie dadza sobie rady.
-
kasia230481
- 50p

- Od: 12 paź 2011, o 15:07
Ja też planuje coś posadziś i myslałam o bluszczu.
- Lorrie

- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Chyba większośc skalniakowych roślinek lubi dużo światła i raczej zasadową ziemię, a ziemia pod iglaki bardziej kwaśna powinna być niż zasadowa ...
Wszyscy tylko o tym że pod tujami kwaśno sucho bosypie im się torf korę a wg informacji
"Preferuje podmokłe gleby wapienne, najlepiej rośnie w klimacie chłodnym i wilgotnym." skąd więc takie uwielbienie żaby sypać w dołki kwaśny torf?? Co do podsadzenia uważam że konwalie są ok u mnie nigdy nie podlewane a rozrosły się okropnie.
"Preferuje podmokłe gleby wapienne, najlepiej rośnie w klimacie chłodnym i wilgotnym." skąd więc takie uwielbienie żaby sypać w dołki kwaśny torf?? Co do podsadzenia uważam że konwalie są ok u mnie nigdy nie podlewane a rozrosły się okropnie.
Do tego torfu teraz wszyscy chyba mają uwielbienie, chcą pod wszystko sypać torf, obsypywać torfem, ukorzeniać w torfie... ciekawe skąd się to wzięło?
-
LeroyMerlin
- 200p

- Od: 24 maja 2011, o 14:22
Stosowanie torfu na szerszą skalę mnie przynajmniej nie dziwi. Torf jest nasycony substancjami mineralnymi który wzbogaca glebę, obniża pH i jest to niejako najłatwiejszym i najbardziej dostępnym materiałem do kupienia w każdym sklepie ogrodniczym.
Wracając do tych roślin pod Żywotniki, może zamiast skalniaka pokusić się o wrzosowisko (akurat taki jesienny temat ;)).
Tak jako dodatek, z innych bylin to może mikołajek? Chyba nikt nie wspomniał. Bylina ta dorasta do 120 cm. No i ma skromne wymagania - jedynie stanowisko suche i słoneczne.
Pozdrowienia,
Wojtek - LM
Wracając do tych roślin pod Żywotniki, może zamiast skalniaka pokusić się o wrzosowisko (akurat taki jesienny temat ;)).
Tak jako dodatek, z innych bylin to może mikołajek? Chyba nikt nie wspomniał. Bylina ta dorasta do 120 cm. No i ma skromne wymagania - jedynie stanowisko suche i słoneczne.
Pozdrowienia,
Wojtek - LM
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin