Hibiskus
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: hibiskus
Hibiskus jest wrażliwą rośliną i przesadzanie jej zaleca się bardziej na wiosnę (marzec). Wtedy w okresie wegetacji odmłodzi swoje korzenie na lato. Poczekałbym z tym właśnie do wiosny, a teraz można pomyśleć o zabezpieczeniu rośliny na zimę (o okryciu) w jej dotychczasowym miejscu:).
Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
- darob66
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 sie 2007, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: hibiskus
marekw55,Witaj na Naszym forummarekw55 pisze:posiadam na działce hibiskusa chciałbym go przesadzić.proszę o radę.

Napisz z której części kraju Jesteś.Ta informacja jest istotna przy udzielaniu porad.To po pierwsze.
Po drugie Pytasz o Hibiskusa w dziale Hosty-więc troszku nie na temat...Jesteś początkujący,więc o pomyłkę nie trudno

Pozdrawiam Marzena
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 paź 2011, o 19:27
Re: Hibiskus
Hibiskus jest krzewem a ja jestem z Poznania.Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi
- vega7
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 mar 2011, o 15:33
- Kontakt:
Jestem z tego samego regionu.
Mam już kilka lat krzew hibiskusa, ktory wytwarza paki, ale one nigdy nie rozwijaja się w kwiaty.
Co jest przyczyna takiego stanu rzeczy?
Dopoki nie zrzuci paków wyglada bardzo ciekawie....po zrzuceniu
marnieje w oczach
Rośnie w miejscu słonecznym, regularnie krzew podlewam

Będę wdzięczna za rady jak zabezpieczyc go przed zima i jak zaopiekować się nim na wiosnę.
Mam już kilka lat krzew hibiskusa, ktory wytwarza paki, ale one nigdy nie rozwijaja się w kwiaty.
Co jest przyczyna takiego stanu rzeczy?
Dopoki nie zrzuci paków wyglada bardzo ciekawie....po zrzuceniu
marnieje w oczach

Rośnie w miejscu słonecznym, regularnie krzew podlewam

Będę wdzięczna za rady jak zabezpieczyc go przed zima i jak zaopiekować się nim na wiosnę.
Jolanta (gr. ion + anthos ? fiołek + kwiat) ? imię żeńskie pochodzenia greckiego - pozdrawiam 

- darob66
- Kontakt:
Jolanto,ten hibiskus tak już ma.Ta odmiana bardziej ozdobna jest z liści niż kwiatów,choć przyznam szczerze ,że mi te kwiatostany bardzo odpowiadają.Wiosną Daj trochę dobrego nawozu,aby krzew się wzmocnił.
marekw55,ja również proponuję zaczekać z przesadzeniem krzewu do wiosny.
Aby zabezpieczyć krzew na okres dużych mrozów,proponuję zrobić mu kopczyk z ziemi lub kory wokół korzeni,gałązki można okryć świerkowymi gałązkami.W mieście jest problem z pozyskaniem gałęzi,więc do osłony można użyć agrowłókniny.
Pozdrawiam Marzena
marekw55,ja również proponuję zaczekać z przesadzeniem krzewu do wiosny.
Aby zabezpieczyć krzew na okres dużych mrozów,proponuję zrobić mu kopczyk z ziemi lub kory wokół korzeni,gałązki można okryć świerkowymi gałązkami.W mieście jest problem z pozyskaniem gałęzi,więc do osłony można użyć agrowłókniny.
Pozdrawiam Marzena
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Moje hibiskusy niestety chyba nie przetrwały zimy.Powiedzcie mi,czy to już czas ,ze powinny ruszyć?Wiem ,że one dosyć późno rozpoczynają wegetację,ale wydaje mi się ,że już dawno powinny.Pytam bo nie wiem czy mam jeszcze czekać czy wyrzucić i wsadzić coś innego
- jadzia123
- 200p
- Od: 27 sie 2008, o 12:16
Marzenko, nie wiem czy to zbieg okoliczności, że pierwszy raz spotkałam się z określeniem " bylina hibiskus" dzisiaj, gdy buszowałam po sklepach internetowych za bylinami, a teraz trafiłam na ten wątek. Czy możesz mnie oświecić w kilku słowach co to oznacza? Znaczy się, wiem czym różni się bylina od krzewu ale pielęgnacja hibiskusa krzewu a byliny? Będę wdzięczna za cierliwość"chciałabym wiedzieć czy hibiskus,którego Chcesz przesadzić jest byliną czy krzewem...ta informacja jest istotna.
Pozdrawiam Marzena"

Tak sobie pomyślałam, że jak bylina to zamiera na zimę o wiosną odbija od ziemi, ale dlaczego w opisie rośliny napisali, że rośnie do 2 m? w ciągu sezonu? ale mnie to korci ...

Zapraszam do ogródka
Ogródek Jadzi 123.
Ogródek Jadzi 123.
- darob66
- Kontakt:
Jadziu, hybiskus bylinowy podobnie jak byliny zanika całkowicie na zimę,pozostają stare gałązki które należy wyciąć.Późną wiosną wychodzi z ziemi i rośnie dość intensywnie pod warunkiem ,że dostanie sporo jedzonka,kwitnie w sierpniu.Ja mam hibiskusa bylinowego o białych i buraczkowych kwiatkach.Kwiaty hibiskusów bylinowych są znacznie większe od hibiskusów krzewiastych.
Pozdrawiam Marzena
Pozdrawiam Marzena
- jadzia123
- 200p
- Od: 27 sie 2008, o 12:16
Dzięki za te informację, marzy mi się taki pięknie kwitnący hibiskusek. Troszkę Cię jeszcze pomęczę: różne wyczytałam opinie na temat miejsca sadzenia ketmii jeżeli chodzi o wiatry, jakie jest twoje doświadczenie z tym problemem?
Zapraszam do ogródka
Ogródek Jadzi 123.
Ogródek Jadzi 123.
-
- 100p
- Od: 6 wrz 2009, o 13:17
A ja dostałam wczoraj od sąsiadki maleństwo - ma ok 10cm wzrostu i zupełnie nie wiem co dalej z nim zrobić - czy go umieścić w gruncie czy może podrosnąć na razie w domu a wiosną do gruntu ??? Na temat hibiskusa mam żadne pojęcie o doświadczeniu nie wspomnę
Więc liczę na Waszą pomoc i doświadczenie

Więc liczę na Waszą pomoc i doświadczenie

Gosia
- kamil888
- 500p
- Od: 26 lip 2012, o 17:59
Może lepiej wiosną do gruntu.
Wydaje mi się, że tak będzie lepiej
Wydaje mi się, że tak będzie lepiej

-
- 100p
- Od: 6 wrz 2009, o 13:17
Od razu do gruntu.Co z nim zrobić zimą w domu?