Kiedy posadzić maliny?

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Papala121
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lip 2011, o 22:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Kiedy posadzić maliny?

Post »

Witam. Chciałabym posadzić około 20 sadzonek malin. Nie wiem kiedy to najlepiej zrobić, ponieważ jeszcze nie mam przygotowanej gleby a do zimy niedaleko. W tym tygodniu planuję pozbyć się gruzu i przekopać ziemię. Całość wymagać będzie jak sadzę nawiezienia obornikiem. I tu mam wybór: bydlęcy, który drugi rok leży w gnojowniku oraz świeży z kurnika. Który jest odpowiedni? Skłaniam się ku bydlęcemu(nie wiem czy słusznie). Ziemia jet raczej gliniasta, ale to niestety to jedyne miejsce jakie posiadam na maliny z powodu wszechobecnego cienia w ogrodzie.
1.Czy powinnam założyć to miejsce obornikiem, przekopać, zostawić do wiosny i wtedy posadzić maliny?
2. Czy dodać obornika przekopać i już tej jesieni posadzić maliny?
Nie wiem czy znaczenie tutaj będą miały odmiany na jakie się zdecydowałam. Są to te owocujące na pędach jednorocznych:Polana lub Poranna Rosa oraz odmiana na pędach dwuletnich, nieznana i nieco zaniedbana, przesadzana z innej części ogrodu z powodu zacienienia.
Na koniec mojego długaśnego i może nieco haotycznego teksu pragnę zaznaczyć, iż wszelkie uwagi, sugestie, pomysły, porady są baaaaaaaardzo mile widziane, wyczekiwane i upragnione. Jak zapewne trudno nie zauważyć, należę do grona mocno początkujących miłośników malin z własnej uprawy. Liczę na pomoc i z góry dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kiedy posadzić maliny?

Post »

Maliny jak najbardziej sadź jesienią.
Październik a nawet listopad ( jak pogoda pozwoli ) są odpowiednimi miesiącami do sadzenia malin.
Obornik daj bydlęcy bo kurzy jest zbyt świeży.
Spokojnie, zdążysz przygotować glebę i posadzić maliny a wiosną zaowocują.
W pierwszym roku może niezbyt obficie ale z każdym rokiem będzie lepiej :P
Papala121
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Comciu jeśli zatem zdecydować się na bydlęcy nawóz to w jakiej ilości...
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przekop głęboko z obornikiem, jakieś 30 kg obornika na 10 m2.
Ja zazwyczaj mam dużo mniej wiec daję mniej.
Niczym już nie zasilaj, dopiero wiosną możesz z tego kurzego obornika porobić gnojówkę do podlewania.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Papala! Nie myślałaś o posadzeniu Polki? Mam kilka odmian powtarzajacych i Polka zdecydowanie najsmaczniejsza :D
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Potwierdzam zdanie Ostaniej szansy, mam Polanę (długi rządek) i Polkę (tylko 3 szt). Polana już zakończyła owocowanie, na Polce jeszcze sporo owoców i zdecydowanie mi lepiej smakują.
Szanso, skąd zdobyłaś sadzonki Polki? Bo wszędzie gdzie pytam mają tylko Polanę.
Pozdrawiam! Gienia.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

W ubiegłym roku straciłam moje maliny - wygniły korzenie (wprawdzie działka jest na szczycie wzniesienia, ale pod spodem skała i po nasiąknięciu ziemi wodą wszystko padło). Posadziłam w tym samym miejscu, po nasypaniu ok. 40cm nowej ziemi - juz mnie drugi raz taka przygoda nie spotka.
Ocalało mi trochę sadzonek powtarzajacych, które posadziłam przed tym feralnym rokiem z odrostów korzeniowych nad foską i z nich rozsadziłam rząd (tam są Polany wymieszane z jakimiś innymi). Drugi rząd postanowiłam posadzić z nowo zakupionych i po przeczytaniu informacji w necie, wybrałam Polkę.

Ubiegłej jesieni w sklepie ogrodniczym był duzy wybór odmian. Polki były po 2,50zł, a Polany po 1,50zł.
Na 20 sztuk zakupionych Polek, 18 rośnie :). Na każdym krzaczku wyrósł jeden, mocno rozgałęziony pęd, z którego do tej pory zbieram owoce, a także po kilka pędów młodszych, na których sa zielone małe owoce lub dopiero kwitną. Te późniejsze już nie dojrzeją, ale w przyszłym roku spodziewam sie co najmniej tylu pędów co w tym roku ale takich, które wydadzą owoce na czas :tan .

Kupiłam też wczesną Glen Ample i sądząc po pojedyńczych owocach, które mi sie trafiły (plonowanie będzie w następnym roku), jest warta grzechu.
Owoce bardzo smaczne, duże, przetrzymałam kilka dni po zaczerwienieniu i dalej były dobre, nie gniły i nie opadły. Łodygi sztywne i ładnie stoją o własnych siłach (jeszcze mąż nie wkopał słupków) i nie mają żadnych kolców!!!
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Papala121
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ostatnia szanso...Jak znam siebie to pewnie wrócę z ogrodniczego z 10 krzakami różnych odmian bo i tak nie będę mogła się zdecydować :lol: Wybór padł na Polanę ponieważ ją najczęściej miałam okazję smakować. Nazw pozostałych malin które jadam zwykle nie znam. Mało kto z moich znajomych wie co na działce posiada...Ja chciałabym być świadoma swych nasadzeń... :lol:
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki szanso, ja szukałam u miejscowych szkółkarzy bo i tak będę po drzewka jechać. Polki było więcej ale przy montażu ogrodzenia na działce zadeptali, zniszczyli, tylko 3 sztuki jakimś cudem się odrodziły.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
kropka75
100p
100p
Od: 17 paź 2011, o 11:01

Post »

gienia1230 pisze:Potwierdzam zdanie Ostaniej szansy, mam Polanę (długi rządek) i Polkę (tylko 3 szt). Polana już zakończyła owocowanie, na Polce jeszcze sporo owoców i zdecydowanie mi lepiej smakują.
Szanso, skąd zdobyłaś sadzonki Polki? Bo wszędzie gdzie pytam mają tylko Polanę.
A ja odwrotnie, chciałam kupić ze dwie Polany, a w moim mieście tylko Polka. :)
Jest nawet w małym ogrodniku na moim osiedlu, gdzie właśnie zamierzam ją kupić.
Papala121 pisze:Ostatnia szanso...Jak znam siebie to pewnie wrócę z ogrodniczego z 10 krzakami różnych odmian bo i tak nie będę mogła się zdecydować :lol: Wybór padł na Polanę ponieważ ją najczęściej miałam okazję smakować. Nazw pozostałych malin które jadam zwykle nie znam. Mało kto z moich znajomych wie co na działce posiada...Ja chciałabym być świadoma swych nasadzeń... :lol:
Ja to sobie nawet postanowiłam zapisać. :D
Lajkonik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 gru 2009, o 10:57

Post »

Witam,

Chciałem poprosić o poradę czy można obok siebie zasadzić kilka odmian malin? Zakupiłem po 5 sadzonek :

- Ruczaj
- Laszka
- Żółte Polesie
- Polesie
- Polana
- Polka
- Benefis

Słyszałem opinię że będą się wzajemnie zapylać i tym samym mieszać. Mogę w/w gatunki posadzić w jednym szpalerze czy mam je porozdzielać względem odmiany?

Z góry dziękuję za informację i pozdrawiam
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Oczywiście maliny mogą rosnąć w jednym szpalerze, ale nie sadź na przemian odmian jesiennych z letnimi. Proponuję posadzić w kolejności: żółte(Żółte Polesie), pozostałe jesienne (Polesie, Polana, Polka) i na końcu letnie Laszka i Benefis.
Ruczaj to odmiana jeżyny bezkolcowej, posadź oddzielnie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”