Kiełkowanie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
theeyeofisis
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 paź 2011, o 02:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Kiełkowanie

Post »

Witam serdecznie forumowiczów. Jako że jestem nową osobą tutaj, jeszcze nie orientuję się dobrze w organizacji działów. Jednak po namyśle stwierdzam, że ten pasuje najlepiej dla mojego problemu.
Na razie do dyspozycji mam nasiona Datury/Brugmansii arboretum (bieluń drzewiasty) oraz Gossypium herbaceum (bawełna zwyczajna).
Pierwsze to małe drzewko, bawełna natomiast jest zdaje się krzewem. Może ktoś posiada doświadczenie związane z uprawą tych roślin?
Każda rada będzie mile widziana.

Mam także inne pytanie, bardzo istotne.
Czy jest szansa, że rośliny wykiełkują teraz, w terminie jesiennym, w warunkach domowych? Przy odpowiedniej temperaturze i ilości światła jestem w stanie coś działać? Mam szczerą nadzieję, że okres przezimowania nie jest konieczny.

Pozdrawiam ;:65
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14

Re: Kiełkowanie

Post »

Jest sens wysiewać teraz roślinki i przez zimę je męczyć z braku światła. No chyba że kiełkują one bardzo długo i zejdą dopiero na wiosnę. Bez doświetlania nie ma to sensu
x-ni-a
---
Od: 5 sie 2009, o 10:17

Post »

Jeśli zapewnisz im odpowiednią temperaturę i światło wykiełkują ale czy przeżyją do wiosny, szczerze wątpię. Rozsądniej wysiać w lutym, marcu. No wiem, że to ciężko wytrzymać. :lol:
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Ja wysiałam datury w sierpniu licząc, ze oszukam nieco naturę i w przyszłym roku będę mieć wiosną już małe datury. Niestety żadna z nich nie wzeszła, więc osobiście odradzam.
theeyeofisis
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 paź 2011, o 02:59

Post »

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Cóż, faktycznie widać, że to może być raczej stratne. Jednak spróbuję mimo wszystko. Może kwas abscysynowy się zlituje nade mną :wink: Postaram się stworzyć w domu jak najbardziej optymalne warunki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”