a to może będzie ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
8008M
50p
50p
Od: 4 paź 2011, o 11:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

a to może będzie ogród

Post »

:wit
Na poważnie otoczenie zagospodarowałam w tym roku. Choć oczko ma 2 rok. Co dalej jeszcze nie wiem.
Ogarnia mnie panika przed zimą. Chyba oczekuję porad i pomocy.
Mam tu niezły atlas iglaków i zero doświadczenia. :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pomocy :D Mile widziane wszelkie porady,zwłaszcza te dotyczące ochrony przed mrozem.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=47885" onclick="window.open(this.href);return false;
A to może będzie ogród - Magda
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: a to może będzie ogród

Post »

Witaj :P
Nie jestem specem od iglaków ale wiem jedno - trzeba je poważnie napoić ( podlać ) przed zimą by nie padły z braku wody.
A twój ogród wcale nie wygląda na taki dopiero co zakładany :P
Awatar użytkownika
amatorka015
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 17:12

Post »

Witam, ogród masz przepiekny, choć zobaczyłam tylko parę zdj to bardzo mi się podoba :D
Nie mam dużego doświadczenia w iglakach i ich zabezpieczania na zimę, ja w tym roku też będę musiała zabezpieczyć swoje roślinki przed mrozem... :wink:
Pozdrawiam
ZAPRASZAM.. JUSTYNA
Dorobek Amatorki
Awatar użytkownika
Marysiek
100p
100p
Od: 15 sie 2011, o 18:02

Post »

Jakie ogromne oczko!! Super :) Jak zrobiłaś to wszystko w tym roku to gratuluje!! Ja nie mogę swojej działki ogarnąć- za duża jest, a ja mam za mało doświadczenia... ale powoli do przodu :wink: Podoba mi się twoje wrzosowisko. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Napisz w jakim miejscu kraju mieszkasz,bo to też ważne ,jeśli chodzi o zabezpieczanie roślin .
Więcej szczegółów i fotek by się zdało ,co tam masz posadzone .
Wiele roślinek nie potrzebuje okrycia na zimę .Niektórym wystarczy kopczyk ,a inne potrzebują włókniny ,lub jedliny .
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Piękna podwyższona rabata ;:138
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

Świetne efekty jak na tak krótki czas Piękna rabatka z wrzosami a iglaki cudne
Paulina
8008M
50p
50p

Post »

Dziękuję wszystkim za miłe wypowiedzi :D
Oczko założył mi mój pan, ale nie możemy odglonić wody.
Roślinki kupowałam dość spore, niekture duże, a zapyziałe - z wyprzedaży bo chcialam coś już widzieć
Mieszkam pod Lublinem - wschód :(
Martwi mnie moja Walichiiana (tak to chyba się pisze). Kupiłam agrowłókninę i poszyłam takie worki ze sznureczkiem (podpatrzyłam to w sklepie) - duuuże i dużo różnych rozmiarów, ale kiedy to nakrywać? Fotki zrobię bo prawdę powiedziawszy jeszcze nie miałam czasu usiąść i się nacieszyć. Lato yło cudne do sadzenia.
Z przodu za górką mam sosnę armanda, sosnę banksa, coś szczepionego co przypomina drobnokwiatową, ale jaką nie wiem, bośniacką, żółty latem wiąz i klon palmowy czerwony, a i płożaki różnej maści.
A pod iglaki dałam mikoryzę - było w jednym ogrodniczym.
dalszy przód to rabata w listewkach (środków na rolborderek zbrakło, a kora się sypała), rabatka z kamyczkami i bukszpanem, ta wcześniej zamieszczona z tą jasną sosną na pniu - może gęstokwiatowa? i "szpital" przy drewutni.
Obiecuję zrobić więcej zdjęć. Obrazek Obrazek Obrazek
Mam pomagiera - synio Kacper, lat 2. Martwimy się o małe sosenki z tyłu domu, fotki zamieszczę, ale już wiem, że pewnie nie przetrwa sosna maritima, nie wiem jak ze schweriną. Niby rosną w zaciszu i na słoneczku.

Zapomniałam zapytać o "ogon janoma" to taka żółtawa sosna w lesie z wrzosami i tą puszystą - to drobnokwiatowa negishi. W tym lesie mam też żórawinę na nalewki i mikoryzę grzybową , a między brzozami lawendę w ziemi zmieszanej z piaskiem. Za jaki czas mogę szukać grzybów? Tym lasem odgrodziłam część rekreacyjną od sadu, winogron, borówki i malin.
Wielkość oczka nie zależała od nas, to panu od fundamentów się "kopło", a my poszerzyliśmy to wykopalisko o kilka stopni (schodków) na roślinki. Tylko kto to ogarnie?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=47885" onclick="window.open(this.href);return false;
8008M
50p
50p

MOJE SKARBY

Post »

chcę Wam pokazać moje roślinki, nie wszystkich nazw jestem pewna, więc mozże ktoś coś podpowie. Na początek moje sosenki drobnokwiatowe Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
A tu mam dwie dziwne sosna Maritima i coś co przypomina pinię i to mnie martwi (bo podobno te sosny u nas nie zimują). Czy komuś takie sosny przezimowały?
Obrazek Obrazek Obrazek
Dalsza część mojej kolekcji to dwie sosenki armanda, taka z długimi przyrostami i ta na tle czerwonych zrębków o karłowych przyrostach. Sosenki były wysiewane z nasion. Kolejna to himalajka i schwerini
Poniżej sosny bośniackie COMPACT GEM i jakaś inna odmiana, sosna czarna OREGON GREEN i
sosna banksa Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozostały dwie limby - chyba różne odmiany i super czmielinki
c
8008M
50p
50p

Post »

:oops:

bardzo przepraszam, taki ze mnie ogrodnik, że bez metki to nie wiem, że czmielinka to trzmielinka :wink:
Może mi ogrodnicy wybaczą
pozdrawiam
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47

Post »

Witaj!
Masz bardzo ładny ogród nic dodać nic odjąć.Co do zabezpiecznia iglaków na okres zimowy zrób to co radzi Comcia.Te deszcze,które popadały szczególnie u nas to za mało dla iglaków a mam ich kilka na działce.Już je podlewałem obficie dwukrotnie.
Pozdrowienia Edward :wit
8008M
50p
50p

Post »

Jeszcze kilka foteczek :D otwieram się, tak tu miło.
Bliższe spotkanie z sosną gęstokwiatową odmiany "szkoda jej było stała taka smutna na wyprzedaży, a w tej doniczce pewnie by zmarniała całkiem" i pomimo reakcji rodzinki :lol: ;:14
mieszka tu :lol:
Mam też tzw. "szpital" - ciut w zaciszku w słoneczku z pielęgniarką "czarną Luśką".
Trafiają tam roślinki "biedule", a na koniec cud super miniaturka i metka od niej się zagubiła
;:7

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj. :wit
Piękny ogród pokazałaś.
Wiele Ci w iglakach nie pomogę, ale są tematy z których szybko wyczytasz informacje, których potrzebujesz.
http://www.forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=27 - tu dowiesz się wszystkiego o oczku wodnym i jego otoczeniu.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 33&t=10193 - tu znajdziesz wszystko o twoich iglastych rarytasach.
Jeśli czegoś nie będziesz wiedziała to pisz i pytaj bez krępacji.
Wszyscy się od siebie nawzajem uczymy - po to jest to forum. :uszy
Pozdrawiam. ;:100
Grażyna.
kogro-linki
8008M
50p
50p

Post »

Wspomnienie lata ;:3 Obrazek Obrazek
Inna - letnia barwa górki zasłaniającej kominki z oczyszczalni, jak też ogród za domem okiem "niebieskiego fotoreportera"
Obrazek Obrazek ;:7
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Madziu masz piękny ogród i jaki wypielęgnowany. Dobrze ze trafiłaś na forum, jest tu spora grupa z Lubelszczyzny, a może wybierzesz się na spotkanie w najbliższą niedzielę w Łęcznej u Ulakonie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”