Najdłużej kwitnące byliny

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
roots23
500p
500p
Od: 23 sie 2010, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Najdłużej kwitnące byliny

Post »

Witam, jestem w trakcie zakładania i reorganizacji obecnego ogródka. I w związku tym mam pytanie-które byliny kwitną najdłużej-bym miałam w ogródku cały czas coś kwitnącego i w miarę ładnego. Jest to ogródek dość nasłoneczniony. W miarę dobra ziemia. Bardzo proszę o jakiekolwiek rady-będę wdzięczna.
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata :)
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Najdłużej kwitnące byliny

Post »

Jeżówka 'Pink Double Delight'
Obrazek

Chryzantema zimująca w gruncie
Obrazek

Aster Nowobelgijski(kwitnie teraz)
Obrazek
Awatar użytkownika
roots23
500p
500p

Post »

dziękuję za radę, pewnie skorzystam :) jeżówkę jakąś mam, ale właśnie przekwita-kwitnie na różowo, ale nie jest tak okazała jak ta pokazana na zdjęciu
Awatar użytkownika
miki___
50p
50p
Od: 10 sie 2011, o 22:02

Post »

Można rabatki uzupełniać roślinami jednorocznymi, które kwitną do czerwca aż do mrozów takimi jak begonia stale kwitnąca i bulwiasta, popularne aksamitki, fuksje, żeniszki, cynie i inne. Nie trzeba w nie co roku inwestować- pozbierać nasionka i część przechować.
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
roots23
500p
500p

Post »

a czy żeniszki i cynie można wysiać prosto do gruntu?
Awatar użytkownika
miki___
50p
50p

Post »

Tak cynie tak, żeniszki też z tym,że szybciej, lepiej i gęściej wschodzą siane w domu.
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
roots23
500p
500p

Post »

a coś jeszcze z bylin, które mniej więcej zaczynają kwitnienie zaraz po tulipanach, coś od mniej więcej maja? Bo tulipanów mam mnóstwo, więc tak od kwietnia do połowy maja coś kolorowego będę mieć w ogródku, potem trochę będzie lipka...
x-d-a

Post »

Najdłużej chyba kwitną hortensje - i to zarówno ogrodowe, jak i bukietowe i krzaczaste.
Są ozdobne od lipca do zimy, ale wymagają półcienia:
Obrazek Obrazek

Z bylin polecam floksy - baardzo długo kwitną i są w zasadzie bezproblemowe.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Maj - azalie i rododendrony.
Awatar użytkownika
miki___
50p
50p

Post »

Rudbekie, bodziszki, róże, lawenda, kocimiętka, tawułki, irysy, rozchodniki, margaretki, pysznogłówki, krwawniki kichawce, lilie, liliowce, trytomy, krwawnice pospolite, malwy, żurawki, naparstnie, orliki, ostrogowce, bratki, słoneczniki miniaturki, ostróżki, ubiorki, juki ogrodowe, piwonie, nachyłki, przywrotniki, firletki, dziewanny, odmiany szałwii, funkie,werbeny, kanny, dalie, dzwonki karpackie i inne odmiany, perovskie, z pnączy powojniki, wiciokrzewy, miliny, z krzewów tawuły, hibiskusy, dziurawce, krzewuszki, pięciorniki, kalmie, pierisy itd. Oj dużo tego....
Pozdrawiam ;)
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Po cebulowych to najszybciej będzie kwitła trytoma,która ma zimozielone liście i jest w miarę nie wysoka,a potem już tawułki Arendsa,chińskie...
Halina
Furiko
100p
100p
Od: 14 lis 2010, o 22:06

Post »

A ja miewam takie dziwne roślinki:

W zeszłym roku len niebieski (len trwały) jak zakwitł w kwietniu, tak kwitł i kwitł nieprzerwanie w zasadzie do września włącznie. Tak go chwaliłam potem na forum, że ... zapeszyłam i na wiosnę nie odbił. Tydzień temu kupiłam na targach dwa nowe egzemplarze, zobaczymy jak bedzie wiosną.

Drugi taki - strrrrrrasznie chciałam mieć gaurę, i to różową (białą też, ale różową - koniecznie!). "Zachorowałam" na nią ostatniej zimy, podczas lektury forum oczywiście. Wiosną na targach (poczatek maja) zakupiłam dwie sadzoneczki gaury różowej, które rozrosły mi się prześlicznie, zakwitły szybciutko (biała - znacznie później) i kwitły i kwitły i kwitną nadal.
(Mam nadzieję, że znów nie zapeszę i że jednak przetrwają mi zimę! Jeśli nie - na pewno będę uparta i kupię znów!)

Chyba nie u wszystkich aż takie długie okresy kwitnienia u tych roślinek bywają (ktoś stwierdzał, że len kwitł dwa tygodnie i już), ale u mnie naprawdę to długodystansowe roślinki. Mam nadzieję, że to nie był tylko kapryśny wyjątek...
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

Jeśli planujesz wrzosowisko to polecam wrzosy pączkowe - u mnie kwitną i ładnie wyglądają od połowy sierpnia aż do czasu kiedy je śnieg zasypie.
Lawenda u mnie kwitnie od połowy czerwca, a przycięta po przekwitnięciu, jeszcze raz w okolicach września.
Bardzo długo potrafią kwitnąć liliowce, można znaleźć odmiany które zakwitną niedługo po wiosennych cebulowych.
W tym roku bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie trójsklepka. Zakwitła 24 sierpnia, kwitnie nadal (czyli już ponad miesiąc) i ciągle ma pączki.
Awatar użytkownika
roots23
500p
500p

Post »

spisałam sobie na kartce te byliny, które mi poleciliście-nie wszystkie, i idę na targi ogrodnicze w krk w weekend, może coś uda mi się kupić :) pozdrawiam
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Mam tylko dwie odmiany dalii,ale są piękne.Ta biskupi kolor ma naprawdę rzadko spotykany kolorek,już teraz moi znajomi pozamawiali bulwki jak się rozmnoży. Obrazek Obrazek Obrazek
Halina
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”