Dziękuję za odpowiedź:) A więc te liście już jakiś czas takie są

Też podejrzewam drobną plamistość. Liście staram się systematycznie grabić ale niestety nie mogę ich palić, tylko muszę wywozić do specjalnych placówek (mieszkam w Niemczech gdzie co rusz jakieś durne przepisy :P). Pigwa cierpi na zarazę ogniową i wołałam pana ze stowarzyszenia ogrodników żeby mu to zameldować (jest podobno taki obowiązek ...) ale na szczęście ścinać nie kazał (co sugerował sąsiad) tylko obciąć chore gałązki i wyrzucić do śmieci

Troszeczkę ją jakiś czas temu przycięłam (zdjęcia wstawię w następnym poście) i nie wiem czy jej to nie zaszkodzi ale chyba gorzej nie może być. W tym roku dosłownie 3 owoce miała, chyba źle ją obcięłam poprzednio bo rodziła dużo owoców. Niestety co mnie martwi, to to, że ona ma coś z korą

Odchodzi, pod nią żerują skorki (?), podejrzewam raka :/ Zakupiłam na Allegro preparat polecany na forum na raka między innymi i drobną plamistość - TOPSIN M 500 SC. Jednak dopiero pod koniec października odwiedzam Polskę i odbiorę je sobie, i tu mam pytanie - kiedy można opryskiwać? Na wiosnę?