Pomoc w zaprojektowanie reprezentatywnej rabaty przy wjeździ

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
kairu
100p
100p
Od: 12 lut 2009, o 16:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Pomoc w zaprojektowanie reprezentatywnej rabaty przy wjeździ

Post »

Witam, proszę o pomoc w zaprojektowaniu kompozycji krzewów ozdobnych przy wjeździe. Gleba jest dosyć piaszczysta, stanowisko przez 3/4 dnia słoneczne.
Założenie jest takie, że w miejscu zielonego prostokąta pod płotem ma być jakiś żywopłot, szpaler najlepiej z krzewów iglastych.
Obrazek

Obrazek
patryk2337
200p
200p
Od: 20 cze 2011, o 19:21

Re: Pomoc w zaprojektowanie reprezentatywnej rabaty przy wjeździ

Post »

Jeśli chodzi o wjazd to fajnie jest posadzić wzdłuż juki ogrodowe . Obsypać białym kamykiem i zrobić obwódki wzdłuż wjazdu.
Bardzo efektownie wygląda gdy zakwitną
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Patryk, bardzo dobry pomysł poddałeś. Ja bym kolo juk dodała trawę ozdobną, najlepiej o kontrastowym (ciemnym) kolorze. Jako żywopłot (kolczasty) polecam berberysy. Na środku rabaty wysypanej kamykami jakiś płożący jałowiec w towarzystwie kontrastujących iglaków. Chyba byłoby ciekawie :)
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
patryk2337
200p
200p
Od: 20 cze 2011, o 19:21

Post »

kontrast to bardzo ważna sprawa.
A co do traw to trawy są teraz na czasie .
Awatar użytkownika
kairu
100p
100p
Kontakt:

Post »

Myślałem raczej o rabacie wsypanej korą, taka z żwirkiem, ni jak będzie pasować do mojej posesji. Natomiast w nasadzeniach myślałem głównie o krzewach liściastych i iglastych. Juka może być jedna, dwie dla akcentu.
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,
Pęcherznice dobrze wyglądają w nasadzeniach rzędowych tworząc naturalistyczny żywopłot niestrzyżony. Perukowiec może być w tym miejscu zbyt przytłaczający optycznie, ponieważ docelowo rośnie bardzo duży (lepiej wygląda gdzieś na tyłach ogrodu lub w narożniku). W nasadzeniach pasowych warto wziąźć pod uwagę gatunki: Irga błyszcząca, Irga pomarszczona, Ostrokrzew, Berberys Julianny. Wewnątrz trójkąta widzę nasadzenia z krzewów liściastych - po 3 szt. np. Tawuły 'Snowmound'+Krzewuszka+Lilak 'Palibin'+Żylistek; w ostrym kącie trójkąta można kompozycję wykończyć krzewinkami jak: Trzmielina, Barwinek; jałowcami płożącymi oraz bylinami: lawendą, szałwią, astrami, rozchodnikami...
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Jakiś wysyp ekspertów ostatnio :wink:
jeśli chodzi o żywopłot to zastanów się nad cisami (pięknie wygląda, ale niestety potrzebuje czasu) lub jakimiś żółtymi szmaragdami, których jest kilka odmian. A na samej rabacie może jakieś krzewy ozdobne z liści? Kwiaty są ozdobą w najlepszym razie przez kilka tygodni :roll: Jakaś wajgela Variegata? Może jakaś o ciemnych liściach?
Widzę, że mieszkasz na Dolnym Śląsku, więc może jakaś budleja? Można do tego "dorobić" obwódkę np z berberysu Admiration lub Tiny Gold.
Awatar użytkownika
kairu
100p
100p
Kontakt:

Post »

Dziękuje wszystkim za porady.
Żywopłot z pęcherznicy, to świetny pomysł ale wykorzystam go w innym miejscu ogrodu.

Na podstawie waszych pomysłów, zrobiłem na szybkiego taki projekcik. Proszę o porady co w nim zmienić, bo nie do końca mi się widzi.

Obrazek
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Tak wracając do żywoplotu z pęcherznicy to świetnie wygląda z posadzonych naprzemiennie Diabolo i Luteus
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22

Post »

Projekt trochę za bardzo różnorodny - piętra roślinne wyszły dobrze (każda roślina jest wyeksponowana). Radzę poeksperymentować tworząc grupy nasadzeń potrójnych jednogatunkowych - takie ''trójeczki'' dobrze wyglądają w przestrzeni, zwłaszcza trójkątnej :). Sadząc żywopłot z krzewów iglastych, pozostałbym na dodaniu w dalszej kompozycji iglaków jedynie płożących. Generalnie mniej kolorów, a raczej by przebarwiały się / kwitły naprzemiennie.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Awatar użytkownika
kairu
100p
100p
Kontakt:

Post »

Zrobiłem kolejny projekt. Proszę powiedzieć co zmienić, poprawić, co się nie podoba, co nie pasuje. Chętnie posłucham, a i zobaczę coś innego, czy to projekt, czy zdjęcia.
Obrazek
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Dla mnie dalej mydło i powidło, tylko seriami;) Jak chcesz mieć obwódkę z czegoś to ja bym się zdecydowała na twoim miejscu na 1 rodzaj i odmianę roślin, góra 2 naprzemiennie jak lubisz pstrokaciej. Weź pod uwagę, że rośliny się rozrastają i za parę lat rabatka będzie wyglądać zupełnie inaczej. Nie wiem czy chcesz aby była dekoracyjna głównie w sezonie wegetacyjnym, czy w zimie ma tez mieć jakieś uroki - ale zdaje mi się że w zimie nie poszalejesz bo to koło wjazdu a śnieg trzeba gdzieś odgarniać.. Z tego co zrobiłeś podoba mi się to niebieskie na brzeżku, i to żółte za nim, ładny kontrast ale nie rażący. Oczywiście mówię wszystko wg swojego gustu a twój może być całkiem różny.. Inne rośliny same w sobie są ładne ale w tej kompozycji coś mi nie pasują, nie grają. Może inaczej rozłożone? Nie wiem.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Za dużo, za kolorowo, za pstrokato :)
Pociągnij ten czyściec dookoła i toto żółte (powiedzmy Golden Carpet), wywal te różowe krzaczory, zostaw rododondera :wink: jak już rośnie i pomyślimy co dalej. Oczywiście te kulki won...
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

No, rododendron dobry pomysł tylko ja bym dała..ok doczytałam że chyba już rośnie :D
MirekL czyściec to to niebieskie?;D Bo na nazwach to ja sie nie znam..
Te skajroketowce też bym wysłała w kosmos, a już na pewno nie na 1szy plan.. Juz prędzej jakąś wiśnię ozdobną dobrze spionowaną tam w tym gdzieś za ten rododendron, ewentualnie. Szkoda że tak mało wiadomości o preferencjach właściciela ogrodu, czy lubi geometrię, czy raczej dzicz, jakie kolory, klimat, coś..
Awatar użytkownika
kairu
100p
100p
Kontakt:

Post »

Dziękuje za wszelkie sugestie.
Co do śniegu to nie ma większego problemu, ponieważ wjazd jest na tyle szeroki, że znajdzie się miejsce na jego odrzucenie bez zawalania rabaty.
loeb pisze:Szkoda że tak mało wiadomości o preferencjach właściciela ogrodu, czy lubi geometrię, czy raczej dzicz, jakie kolory, klimat, coś..
Lubię bardziej takie naturalne zestawienia, no może nie dzicz, ale też nie geometrie. Nie lubię strzyżonych bukszpanów itp.
Mogą tam się znajdować zarówno rośliny iglaste jak i liściaste. Chciałbym aby to tak w miarę naturalnie wyglądało. Nie podobają mi się takie rabaty wysypane jasnymi żwirami itp. raczej tradycyjnie korą.
Chciałbym też aby o różnych porach roku coś kwitło, ale też żeby zimą chociaż trochę ładnie było.

To tyle jak coś nie jasno się wyraziłem to proszę pytać i jeszcze raz dziękuje wszystkim, bo jak popatrzyłem już któryś raz to rzeczywiście pstrokato, a nie ładnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”