Rośliny oszalały - kwitną !!!!
Rośliny oszalały - kwitną !!!!
Nie jestem wytrawnym ogrodnikiem, właściwie dopiero zaczynam swoją przygodę z ogrodnictwem, ale jedno wiem na pewno - ROŚLINY NIE POWINNY TERAZ KWITNĄĆ !!! Wszelkie krzewy ozdobne, które już kwitły w tym roku i powinny szykować się do zimy znów pokryły się kwiatami : budleje, hortensje, perukowce, migdałek, judaszowiec, rododendrony. Tulipany, irysy, których cebul nie wyciągałam, bo chcę przekopać i zmienić rabatę wypuściły nowe pędy i mają małe zalążki kwiatów. Nawet rośliny pokojowe mają kwiaty, a nie powinny !!! Mąż się śmieje, że może w tym roku nie będzie zimy i rośliny to czują. Mnie raczej przeraża ten fakt, bo jeśli teraz nadejdą przygruntowe przymrozki to wszystko mi przemarznie. Pomóżcie, co mam robić???????
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rośliny oszalały - kwitną !!!!
Budleje tylko kontynuują kwitnienie. Inne rośliny, które przez pewien czas miały okres suszy, co odebrały jako zimową przerwę w wegetacji, teraz, gdy trochę popadało i jest ciepło, odbierają to jako wiosnę. Nie ma co się martwić, poradzą sobie, a z kwitnienia domowych to tylko cieszyć, przecież pochodzą z cieplejszych krajów, gdzie nie ma czegoś takiego jak zima, a w mieszkaniach mamy na ogół ciepło.
Waleria
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
To wszystko efekt ''zwariowanej pogody'' - jest taka ewentualność że tej zimy także nadejsdą krótsze ''ciepłe'' okresy. Jednak w związku z zaobserwowanym procesem radzę rośliny bardziej wrażliwe jak: hortensje, budleje, rododendrony, owinąć na zimę agrowłókniną i podsypać im warstwę kompostu u podstawy.
To wszystko efekt ''zwariowanej pogody'' - jest taka ewentualność że tej zimy także nadejsdą krótsze ''ciepłe'' okresy. Jednak w związku z zaobserwowanym procesem radzę rośliny bardziej wrażliwe jak: hortensje, budleje, rododendrony, owinąć na zimę agrowłókniną i podsypać im warstwę kompostu u podstawy.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
-
- 100p
- Od: 14 wrz 2011, o 22:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Takie anomalie zdarzają się teraz coraz częściej, u znajomego zakwitły jabłonie (okolice lublina)
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
A u mnie zakwitł jaśminowiec 

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
A u mnie bergenie kwitną i to nie jedna lecz kilka 

- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
U mnie zwariowały hortensje. Ogrodowe powypuszczały teraz taką ilość pąków jakiej przez ostatnie trzy lata razem wzięte nie miały. Ale to chyba już marne szanse na to, żeby zdążyły zakwitnąć?
Paulina
- gienass
- 100p
- Od: 12 cze 2010, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Pomorze Zachodnie(okolice Dębna/Szczecin) strefa 7a
U mnie zakwitł liliowiec, a także forsycja i kalina roseum. Ciekawostka 

Pozdrawiam
Eugeniusz
Eugeniusz
-
- 100p
- Od: 15 cze 2010, o 12:24
dołączę jeszcze czereśnię i bazie na wierzbie
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
No to mamy trochę wiosny jesienią... Prymulki jak zazwyczaj u mnie teraz kwitną.
Waleria
- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
Może w tym roku zamiast zimy od razu będzie wiosna W końcu na wiosnę w maju mieliśmy zimę więc kto wie?
Paulina
Widzę, że nie tylko ja mam wiosnę w ogrodzie
Mam nadzieję, na ten brak zimy w tym roku. Pogoda nas nie rozpieszcza od jakiegoś czasu, więc może ...

eee tam, zimy nie będzie?...no przecież 2012 się zbliża
rośliny zostawiają tyle potomstwa ile się da, może któreś 'żelazne' będzie, nie to co my

- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Moj Liliowce kwitnąć jeszcze nie skończyły, kwitną kilkoma kwiatkami nigdy dotąd nie kwitnące Jaśminowce i Perukowce. Weigele i Hortensje też nadal kwitną