Budowa szklarni ze szkła

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
brauniack
100p
100p
Od: 6 sie 2008, o 21:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Budowa szklarni ze szkła

Post »

Witajcie

Po dłuższej przerwie jestem z powrotem. Planuję wybudować szklarnie ok 15m2. Szukałem w sieci i na naszym forum ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie a wiec. Posiadam szyby 45cm na 25cm i nie wiem jak je zamocować na ścianach szklarni i co zastosować belki drewniane czy teownik metalowy lub coś innego. NIe chcę kłaść szyby na szybie bo na dole moga popekać od ciężaru. Dach planuję zrobić też szklany. Co sądzicie o tym? Pozdrawiam
Pozdrawiam, Bartosz
Moja działeczka
Odszedlem2

Re: Budowa szklarni ze szkła

Post »

Witaj
Podstawe szklarni z jakiegos profilu ceownika, najlepiej rura.Do niego dospawane kontowniki na rogach i poprzeczka. Kontownik tak ostawiony by mozna bylo wyspawac ramke ktora wpasuje sie w predzej wyspawana. Kiedys kombinowalem i tak to sobie wymyslilem by wszystkie sciany byly uchylne. W wewnetrzna ramke wspawujesz teowniki w ktorych osadzasz na silikonie szyby. Przed zalozeniem szyb oczywiscie musisz wspawac zawiasy. Najlepiej jak sobie ta sciane podzielisz na kilka okien. Ceownik z dna kotwiczysz hakami do ziemi.Tak jak ci opisalem analogicznie robisz wszystkie sciany. Oczywoscie robisz wpierw cala konstrukcje a dopiero potem "okna". Taki plan mialem ja jednak ze wzgledu na koszty zdecydowalem sie na namiot foliowy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”