Tunele foliowe - własny biznes!

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
mika1179
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 wrz 2011, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Tunele foliowe - własny biznes!

Post »

Witam wszystkich!
Uwielbiam rośliny od zawsze potrafiłam uprawiać pomidory ogórki paprykę i wszystkie inne typowe warzywa. Dlatego właśnie chciałabym się tym zająć na poważnie ale nie wiem jak i od czego zacząć. :( Myślałam o foliówkach dlatego że tam można uprawiać wszystko i praktycznie o każdej porze roku. Ale nie wiem jak skonstruować taką foliówkę ogrzewaną :( Nie wiem również jak to wygląda od strony prawnej. Słyszałam że od tego roku wszyscy producenci warzyw muszą być zarejestrowani w sanepidzie ale nie wiem czy to też dotyczy rozsad czy tylko warzyw ? Wiem że będę musiała zarejestrować działalność ale wolałabym jednak to zrobić później bo wiadomo na początku nie wiem czy coś z tego będzie czy dam radę się utrzymać i czy znajdę klientów. Proszę kogoś doświadczonego o pomoc bo na razie jestem zielona:( Z góry dziękuję
Odszedlem2

Re: foliówki - własny biznes POMOCY!!

Post »

Witaj
O ile mi wiadomo nieogrzewany tunel traktowany jest jak zwykle pole. Gdy jest ogrzewany traktowany jest jak dzialy specjalne i podatek jest tez specjalny(sporo wyzszy).
Nie napisalas o jaki namiot ci chodzi... Taki np 7m szer 3 wys 30dl raczej nalezy kupic. Najlepiej z rozbiorki(mama taki z grzejnikami sprzedala za 1500 bezcen-okazje sie zdarzaja)
grzejniki no jak w domu :)kotlownia piec grzejniki po bokach foli powrot w ziemi(dodatkowo ogrzewa grunt)
4 lata temu koszt folii rozowej (4 letnia) 700pnz
mika1179
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 wrz 2011, o 11:20

Post »

mając taki jeden ogrzewany tunel mozna jakoś na tym wyjść?jak w ogóle rozkręcić taki biznes?
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Zapomnij... o ogrzewanym znaczy. Jedyną uprawą która zarobiłaby na koszt opału, ba, pewno nawet jakieś zyski przyniosła to marycha :lol:
Szklarnie padły dawno... z Gierkiem.
Tunel- no, ewentualnie dogrzewany- im krócej, tym lepiej i to w sposób jak najbardziej prymitywny. Teraz nawet trocin na tartaku za darmo nie ma, ba, najczęściej można je nabyć w kształcie brykietu za kwotę odpowiednią.
Przy naszych zimach ogrzewanie całoroczne tunelu :roll: Bez sensu. I co tam nasadzisz?
Odszedlem2

Post »

Chociarz ale jakiekolwiek musi byc by wyjsc na swoje. Nie mowie by gnac od lutego ale by jak obsadzisz jakis przymrozek ci produkcji nie polozyl. Chodzby nawet elektrodmuchawy by ponizej 0 nie spadlo Nie wiem jak teraz ale kiedys te dzialy specjalne mozna bylo "wyglaszac" i wtedy bez oplat.
Mika jak to w ogrodnictwie jak trafisz z towarem i sprzedarz(najlepiej sam konsumentowi) to zarobisz a jak nie trafisz to zarobisz sie.

Bardzo proszę pisać polsku używając polskich liter. § 3.2. Regulaminu forum

Paweł Woynowski
Moderator
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”