Uwielbiam rośliny od zawsze potrafiłam uprawiać pomidory ogórki paprykę i wszystkie inne typowe warzywa. Dlatego właśnie chciałabym się tym zająć na poważnie ale nie wiem jak i od czego zacząć.
Tunele foliowe - własny biznes!
Tunele foliowe - własny biznes!
Witam wszystkich!
Uwielbiam rośliny od zawsze potrafiłam uprawiać pomidory ogórki paprykę i wszystkie inne typowe warzywa. Dlatego właśnie chciałabym się tym zająć na poważnie ale nie wiem jak i od czego zacząć.
Myślałam o foliówkach dlatego że tam można uprawiać wszystko i praktycznie o każdej porze roku. Ale nie wiem jak skonstruować taką foliówkę ogrzewaną
Nie wiem również jak to wygląda od strony prawnej. Słyszałam że od tego roku wszyscy producenci warzyw muszą być zarejestrowani w sanepidzie ale nie wiem czy to też dotyczy rozsad czy tylko warzyw ? Wiem że będę musiała zarejestrować działalność ale wolałabym jednak to zrobić później bo wiadomo na początku nie wiem czy coś z tego będzie czy dam radę się utrzymać i czy znajdę klientów. Proszę kogoś doświadczonego o pomoc bo na razie jestem zielona:( Z góry dziękuję
-
Odszedlem2
Re: foliówki - własny biznes POMOCY!!
Witaj
O ile mi wiadomo nieogrzewany tunel traktowany jest jak zwykle pole. Gdy jest ogrzewany traktowany jest jak dzialy specjalne i podatek jest tez specjalny(sporo wyzszy).
Nie napisalas o jaki namiot ci chodzi... Taki np 7m szer 3 wys 30dl raczej nalezy kupic. Najlepiej z rozbiorki(mama taki z grzejnikami sprzedala za 1500 bezcen-okazje sie zdarzaja)
grzejniki no jak w domu :)kotlownia piec grzejniki po bokach foli powrot w ziemi(dodatkowo ogrzewa grunt)
4 lata temu koszt folii rozowej (4 letnia) 700pnz
O ile mi wiadomo nieogrzewany tunel traktowany jest jak zwykle pole. Gdy jest ogrzewany traktowany jest jak dzialy specjalne i podatek jest tez specjalny(sporo wyzszy).
Nie napisalas o jaki namiot ci chodzi... Taki np 7m szer 3 wys 30dl raczej nalezy kupic. Najlepiej z rozbiorki(mama taki z grzejnikami sprzedala za 1500 bezcen-okazje sie zdarzaja)
grzejniki no jak w domu :)kotlownia piec grzejniki po bokach foli powrot w ziemi(dodatkowo ogrzewa grunt)
4 lata temu koszt folii rozowej (4 letnia) 700pnz
mając taki jeden ogrzewany tunel mozna jakoś na tym wyjść?jak w ogóle rozkręcić taki biznes?
Zapomnij... o ogrzewanym znaczy. Jedyną uprawą która zarobiłaby na koszt opału, ba, pewno nawet jakieś zyski przyniosła to marycha
Szklarnie padły dawno... z Gierkiem.
Tunel- no, ewentualnie dogrzewany- im krócej, tym lepiej i to w sposób jak najbardziej prymitywny. Teraz nawet trocin na tartaku za darmo nie ma, ba, najczęściej można je nabyć w kształcie brykietu za kwotę odpowiednią.
Przy naszych zimach ogrzewanie całoroczne tunelu
Bez sensu. I co tam nasadzisz?
Szklarnie padły dawno... z Gierkiem.
Tunel- no, ewentualnie dogrzewany- im krócej, tym lepiej i to w sposób jak najbardziej prymitywny. Teraz nawet trocin na tartaku za darmo nie ma, ba, najczęściej można je nabyć w kształcie brykietu za kwotę odpowiednią.
Przy naszych zimach ogrzewanie całoroczne tunelu
-
Odszedlem2
Chociarz ale jakiekolwiek musi byc by wyjsc na swoje. Nie mowie by gnac od lutego ale by jak obsadzisz jakis przymrozek ci produkcji nie polozyl. Chodzby nawet elektrodmuchawy by ponizej 0 nie spadlo Nie wiem jak teraz ale kiedys te dzialy specjalne mozna bylo "wyglaszac" i wtedy bez oplat.
Mika jak to w ogrodnictwie jak trafisz z towarem i sprzedarz(najlepiej sam konsumentowi) to zarobisz a jak nie trafisz to zarobisz sie.
Bardzo proszę pisać polsku używając polskich liter. § 3.2. Regulaminu forum
Paweł Woynowski
Moderator
Mika jak to w ogrodnictwie jak trafisz z towarem i sprzedarz(najlepiej sam konsumentowi) to zarobisz a jak nie trafisz to zarobisz sie.
Bardzo proszę pisać polsku używając polskich liter. § 3.2. Regulaminu forum
Paweł Woynowski
Moderator