Kiedy zerwać jabłka?

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
PiotrekBe
200p
200p
Od: 21 lip 2009, o 09:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Kiedy zerwać jabłka?

Post »

Witam

Jak określić kiedy jest już dojrzałość zbiorcza dla danej odmiany jabłoni.
Mam w swoim sadzie jabłoń malinówkę. Od dwóch lat dbałem o nią. Odpowiednio przyciąłem, nawoziłem. Wygrałem w tym roku walkę z parchem :D . Odwdzięczyła się dużą ilością ładnych jabłek. Nie wiem tylko kiedy je zerwać, czy są już dojrzałe. A zaczynają owoce podgryzać owady, zwłaszcza osy i skorki. Ta odmiana smakuje dobrze dopiero po 2-3 tygodniach od zerwania z drzewa. A nie chciałbym aby owoce za mocno dojrzały na drzewie.
Czy już jest czas aby zerwać te jabłka?

Kilka zdjęć mojej jabłoni.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
faniczekolady
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 20:05

Re: Kiedy zerwać jabłka?

Post »

Ja swoją malnówkę oberwałem wczoraj, ( 100 kg z dużego drzewa ) .Bałem się że mi pospada. Galę oberwę w tym tygodniu.
Liczę przechowywać te odmiany około miesiąca w piwnicy.Zwykle wybieram moment kiedy pestka zaczyna się robić brązowa ( w większości jest jeszcze biała ale po części widać już brąz ).
W tym roku zauważam że wszystko dojrzewa wcześniej ;:224
kolekcjoner smaków
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Około 12 do nawet w przypadku niektórych odmian 20 dni wcześniej. Tylko i to "wcześniej" zaczyna być dyskusyjne - bo wcześniej od...? no właśnie. Z przechowywaniem będą większe problemy niż zazwyczaj... pamiętajmy, że było duuużo wody i to w okresie wzrostu zawiązków.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
faniczekolady
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 20:05

Post »

To pewnie beni szogun i pink lady by wyszły w tym roku ;:138
kolekcjoner smaków
PiotrekBe
200p
200p
Od: 21 lip 2009, o 09:17

Post »

No to dalej nie wiem. Zerwać już czy jeszcze poczekać? Tylko ewentualnie jak długo? Pestki nie są jeszcze brązowe.
Nie wiem dokładnie czy to jest odmiana malinówka. Może da się to rozpoznać na zdjęciach?
tytuseee
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 15:28

Post »

Tak jabłoń wygląda na Malinówkę. Odmiana ta dojrzałość zbiorczą osiąga w drugiej części września, jednak to też zależy od roku, miejsca itd. Ze zdjęcia można wywnioskować, że dobrze by było, jeśli owoce jeszcze trochę zostałyby na drzewie, zwłaszcza gdy jest tak ładna pogoda jaką mamy w tej chwili. Osobiście ja nie zrywam malinówek do przechowanie, ponieważ nie mam takiej potrzeby. Jeśli zerwałbyś je w tej chwili, też się nic nie stanie i dojrzeją leżakując.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tytuseee pisze:...Osobiście ja nie zrywam malinówek do przechowanie, ponieważ nie mam takiej potrzeby. Jeśli zerwałbyś je w tej chwili, też się nic nie stanie i dojrzeją leżakując.
W zasadzie od tego trzeba by zacząć odpowiedź. Na Twoim drzewie widać jeszcze sporą część owoców nie wybarwionych... czyli bardzo spieszyć się nie musisz.
U nas 'Malinowa Oberlandzka' osiągnęła w tym roku dojrzałość zbiorczą 11 dni temu. Można więc bardzo ogólnie przyjąć, że u Ciebie jest gotowa do zbioru już teraz lub będzie gotowa za kilka dni. Jeżeli chcesz owoce przechować - zbierz je wcześniej. Jeśli nie - możesz poczekać aż nasiona do końca się wybarwią a pod drzewem pojawią się pierwsze spady.
pershing
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 lut 2010, o 18:55

Post »

hmm ja prowadząc gospodarstwo sadownicze określam termin zbioru na podstawie pomiaru jędrności penetrometrem i testu skrobiowego, jednak to raczej nie dla przeciętnego działkowca, zrywaj jabłka wtedy kiedy są już dobrze wybarwione a strona "zielona" zaczyna łapać lekko żółtawy odcień, jabłko po ugryzieniu nie powinno być bardzo twarde i powinno być już dosyć słodkie ale z nadal wyczuwalnym "kwaskiem" zrywanie zbyt wczesne kiedy nie masz szans na długie przechowywanie w chłodni nie ma sensu. na krótkie przechowanie lepiej zbierać dojrzalsze owoce będą smaczniejsze.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pershing pisze:hmm ja prowadząc gospodarstwo sadownicze określam termin zbioru na podstawie pomiaru jędrności penetrometrem i testu skrobiowego, jednak to raczej nie dla przeciętnego działkowca
Dokładnie - dochodzi jeszcze do tego próba etylenowa, którą wykonuje już większość gospodarstw sadowniczych, w których owoce przeznaczone są do dłuższego przechowywania. Amatorom pozostają raczej metody prostsze, znane od lat - które jednak nie zapewnią 100% sukcesu. Szczególnie, kiedy owoce chcemy dłużej przechować, a do tego klimat płata nam coraz wi9ększe figle.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”