Hmm, problem w tym, że mam tylko ogólną koncepcje...więc może trochę więcej informacji o mnie:
-aktualnie mieszkamy w mieście, położenie działki mała miejscowość u podnóża Gór Świętokrzyskich, -dzieci nie posiadam (jeszcze ;)),co do zwierząt:mam kota ale miejsce dla pieska też będzie
- sad: raczej kilka drzewek - na własne potrzeby, podobnie z warzywami;
- miejsce na grilla raczej większe..co do boiska..nie brałam tej opcji pod uwagę..ale nie mówię nie ;)
Ogólny zarys jaki brałam pod uwagę to:
- od strony frontu: chciałabym zostawić przestrzeń..przed domem myślałam o czymś w rodzaju wysepki (trawa + kilka krzewów/kwiatów)- w związku z tym, że wjazd do działki jest po jej lewej stronie - natomiast garaż po prawej..dojazd do garażu będzie zajmował dość dużo miejsca..przy ścieżce do domu i przy samym domu trochę kwiatów;
- po lewej stronie (od zachodu) chciałabym ta działkę "odgrodzić" jakimiś większymi tujami, czy czymś podobnym - aby zachować taki parawan od sąsiadów mieszkających wyżej i tą część (jak również część tyłu domu)poświęcić na "ogród" z tego względu, że salon jest z tej właśnie strony.
- po prawej stronie (wschód) zostawiłabym kilka większym drzew już rosnących...
- sad/warzywa pewnie gdzieś z tyłu i po prawej stronie...tam też gdzieś miejsce na grill i trochę wolnej przestrzeni na jakieś "sporty".
O oczku wodnym nie myślałam..przynajmniej nie teraz..z tego względu, że mamy bliskie sąsiedztwo rzeki-strumyka..
Co do drzew rosnących przy rzece - niestety nie będzie możliwa ich wycinka (nawet częściowa aby był widok na rzekę)- z tego względu, że jest to otulina Parku Narodowego..a oni nie chętnie godzą się na wycinanie drzew.