Opadające owoce leszczyny
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 sie 2011, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Opadające owoce leszczyny
Co jest powodem opadania niedojrzałych owoców leszczyny? Owoce czarnieją (gniją).
Bartosz Łazarczyk
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Re: Opadające owoce leszczyny
Jest to prawdopodobnie brunatna zgnilizna czyli monilioza, atakuje nie tylko orzechy ale i gałązki (nawet objawów nie musi być widać).
W tej chwili nic na to nie poradzisz. Ochronę należałoby rozpocząć w maju i powtarzać co dwa tygodnie przez czerwiec i lipiec. Wtedy jest nadzieja na duże ograniczenie tej choroby.
W tej chwili nic na to nie poradzisz. Ochronę należałoby rozpocząć w maju i powtarzać co dwa tygodnie przez czerwiec i lipiec. Wtedy jest nadzieja na duże ograniczenie tej choroby.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 sie 2011, o 16:26
-
W tej chwili nie mam dostępu do swoich notatek o leszczynie (i innych) , spróbuj pogrzebać w necie, może znajdziesz jakieś fotki chorych owoców i porównaj.
Mnie to jednak pasuje do moniliozy.
Mnie to jednak pasuje do moniliozy.
Pozdrawiam! Gienia.
-
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1119
Tu może coś znajdziesz.
Tu może coś znajdziesz.
Pozdrawiam! Gienia.
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
Bardziej wygląda na szarą pleśń, wszystkie orzechy chore?
gienia1230 jak z leszczyną w usa? Mają tam jakieś swoje ciekawostki?
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
-
W tych okolicach, w szkolkach, kompletnie byli zaskoczeni pytaniem (po angielsku oczywiscie) o leszczyny. Nawet jeden ze szkolkarzy, rozmawiajac z nami sam sie zaczal zastanawiac dlaczego tutaj
nikt nie sadzi leszczyny. Tylko ja mam jedna, jedyna czerwonolistna(druga- zielonolistna obgryzl dziki krolik), przemycone na dnie walizki. Musialam osiatkowac, bo dolem kroliki a gora sarny obgryzaja.
Oczywiscie przez internet mozna kupic, drogie sa, i nie wiem czy to z odkladow czy siewki z owocow. Ceny zaleza od wysokosci sadzonki, im wyzsza- tym drozsza. Sama sobie zrobilam odklad, bo wyjscia nie mialam.
nikt nie sadzi leszczyny. Tylko ja mam jedna, jedyna czerwonolistna(druga- zielonolistna obgryzl dziki krolik), przemycone na dnie walizki. Musialam osiatkowac, bo dolem kroliki a gora sarny obgryzaja.
Oczywiscie przez internet mozna kupic, drogie sa, i nie wiem czy to z odkladow czy siewki z owocow. Ceny zaleza od wysokosci sadzonki, im wyzsza- tym drozsza. Sama sobie zrobilam odklad, bo wyjscia nie mialam.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 50p
- Od: 26 kwie 2012, o 10:09
mr25ur pisze:(...)
Po co im w USA leszczyny jak mają borówki (pół)wysokie w lasach i fast foody na każdym kroku ;)
Podobnie jest z cukrem - po co im cukier jak mają syropy z kukurydzy genetycznie modyfikowanej (tylko jeść, pić i tyć).
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sądzę, że nie jest popularna leszczyna w USA, bo mają orzeszki ziemne, czyli arachidowe.
Waleria