Róże i trawy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Róże i trawy

Post »

Ostatnio "wzięło" mnie na ozdobne trawy.Kupiłam kilka doniczek [miskanty] mam jeszcze kilka upatrzonych i mam dylemat czy je sadzać między róże czy zrobić im osobna rabatę.Pięknie wyglądają zimą gdy na rabatach z różami pusto.Red Baron marzy mi się na rabacie z tymi różami.Mam tu jeszcze spory kawałek do zagospodarowania

Obrazek

Macie jakieś doświadczenia z trawami ;:3
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22

Re: Róże i trawy

Post »

Witam,
Raczej radziłbym stworzenie odrębnej trawiastej rabaty w pobliżu róż - trawy sadzone pomiędzy mogą mieć problemy w związku z ekspansywnym i dość nieregularnym sposobem rozrastania się róż (zależy oczywiście czy róże są okrywowe, pnące czy krzaczaste?). Także wiele z gatunków traw mocno się rozrasta na boki, więc dobrze jest je oddzielić obrzeżem od reszty ogrodu (lub nawet wsadzić do gruntu w pojemniku). W każdym razie taka rabata mieszana ma ryzyko wyglądać dość ''bałaganiarsko''. Gdy posadzimy kompozycję z traw tuż obok - także jesienią i zimą będzie ona dodawała uroku danemu miejscu w ogrodzie.
Z ozdobnych gatunków traw polecam także Rozplenice (i ich wszelkie odmiany) oraz Kostrzewy (tworzą zimozielone kobierce).
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wojtku,dziękuję ;:108 utwierdziłeś mnie w pomyśle,że jednak "nie" w różach.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja mam w różach :) , nawet mi się podoba.
Zdjecie wstawiałam już do "kompozycji", więc nie będę powtarzać.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oliwko,już się zdecydowałam i mam dla nich miejsce.Na razie kupuje żeby potem jakoś to wpasować i spasować.Do róż mimo wszystko dam Red Barona-taka była pierwsza myśl jak go zobaczyłam

Obrazek
Awatar użytkownika
Grandiflora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 paź 2008, o 15:02

Post »

Aszko,takie zdjęcie zrobiłam w ogrodzie pokazowym w Goczałkowicach,rozplenica i Fresia,zdjęcie może nie najwyższych lotów,ale w rzeczywistosci wyglądało to całkiem dobrze
pozdrawiam , Lucyna
w ogrodzie , w domu
moje róże
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie też róże rosną z trawami. Polecam rozplenicę i Miskanta chińskiego "Morning Light" .
Niskie odmiany takie jak np. Turzyca "Amazon Mist" świetnie maskuje zimą gołe pędy róż.
Trawy dobrze też wyglądają jako tło, trzeba tylko uważać ma miskanty cukrowe bo bardzo się rozłażą.
kachat
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 17:49

Post »

Właśnie planuję rabatę różano-trawiastą. Niestety w internecie nie ma praktycznie żadnych rad czy zdjęć dotyczących tematu - jeśli ktoś ma takie "cuś" u siebie w ogrodzie, to byłabym bardzo wdzięczna za zdjęcia :D U siebie posadzę niskie róże okrywowe The Fairy i jakieś trawy nie rozłażące się za bardzo - pewnie miskanty, kostrzewy?, rozplenice... Wszelkie rady mile widziane, bo na razie mam pomysł ogólny a nie wiem, jak to wszystko rozplanować w szczególe :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”