Oczko wodne-proszę o porady

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
LILA ROSA
50p
50p
Od: 24 sie 2010, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Oczko wodne-proszę o porady

Post »

Witam.Mam bardzo dużą powierzchnię ogrodu. myślałam, aby zagospodarować ją nap.oczkiem wodnym. Poszukuję konkretnych za i przeciw tej inwestycji. Myślałam o taki oczku ze skalniakiem, rybami i fontanną. Proszę o wskazówki dotyczące min. przepompowania objętości wody i czy jest to duży koszt.
To myśli są tym, co szczęśliwie układa człowiekowi życie. - Marek Aureliusz
Sprzedam/wymienię hoye.
Hoja. Baza wiedzy o poszczególnych gatunkach
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Re: Oczko wodne-proszę o porady

Post »

LILA ROSA pisze:Witam.Mam bardzo dużą powierzchnię ogrodu. myślałam, aby zagospodarować ją nap.oczkiem wodnym. Poszukuję konkretnych za i przeciw tej inwestycji.
Witaj,
W takim razie najpierw za:
"W ogrodzie możemy odnaleźć absolutny spokój, ale nigdy nie odnajdziemy absolutnej ciszy." Szczególnie woda dostarcza wielu wrażeń. Odpręża, uspokaja i jednocześnie pobudza do wyobraźni. Teren nad wodą to cudowne miejsce dla odpoczynku.
Relaks nad wodą, to dla wielu osób możliwość bacznej obserwacji przyrody, rozwoju flory i fauny, wizyt mnóstwa owadów, płazów i innych zwierząt. To najbogatsza sceneria i siedlisko ogrodowe, w którym życie toczy się we własnym wodnym świecie, gdzie pluskają ryby i gdzie uczestniczyć możemy w wieczornych koncertach żab. Wszystko to tworzy niepowtarzalny klimat i atmosferę tego miejsca.

Co do przeciwwskazań, to takowych brak.
Myślałam o taki oczku ze skalniakiem, rybami i fontanną.
Skalniak O.K, ryby O.K, fontanna NIE. W takim oczku fontanna do niczego nie służy, powiem więcej, przeszkadza. Przeszkadza roślinom o liściach pływających i tym pływającym, które nie tolerują ciągłego ochlapywania wodą. Oczko wodne ma imitować naturalny zbiornik, a widziałaś fontannę w takim zbiorniku, nie, no widzisz. Fontanna to oddzielna inwestycja nie połączona z oczkiem, nie znaczy to, że nie może jej być w ogrodzie, może być lecz w innym miejscu.
Proszę o wskazówki dotyczące min. przepompowania objętości wody i czy jest to duży koszt.
A gdzie chcesz przepompowywać tę objętość wody? Co do kosztu przepompowania takiej objętości wody, to nie jest on duży. Zależy od odległości do miejsca gdzie chcesz ją przepompowywać, oraz od objętości. :wink:

Poza tym zapraszam do zapoznania się z tematem Oczko wodne, tutaj masz kilka linków do wątków na naszym forum - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=19367 , poza tym poczytaj inne watki w tej sekcji - http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=27
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
LILA ROSA
50p
50p

Post »

Dziękuję za przydatne wskazówki. Zapoznam się z podanymi linkami. Oczko wodne miałoby znajdować się ok: 500m od źródła wody. Czy można jakoś połączyć oczko z likwidacją studni, aby z niej czerpać wodę?
Sprzedam/wymienię hoye.
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Oczka wodne robi się w miarę możliwości9 jak najbliżej domu, tarasu czy miejsca gdzie najczęściej wypoczywamy. Oczko wodne w ogrodzie to inaczej mówiąc ogród wodny, w którym kwitnie tak obfite życie biologiczne jak w żadnym innym biotopie.
Co do studni to nie bardzo rozumiem jak ze zlikwidowanej studni można czerpać wodę i dlaczego aż 500 m?
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
LILA ROSA
50p
50p

Post »

500 m -bo tak duży mam ogród i chciałam go tak właśnie zagospodarować. Ze studni chciałabym jakimś sposobem czerpać wodę do oczka- o ile jest taka możliwość a ją jakoś zamaskować.
Sprzedam/wymienię hoye.
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

A możesz napisać coś więcej o tej studni, jaką ma wydajność tzn. jak szybko wpływa do niej woda i jakiej jest głębokości i dlaczego chcesz mieć oczko tak daleko od domu. Co to znaczy "tak właśnie chała bym go zagospodarować", znaczy jak byś chciała aby wglądał Twój ogród. Wrzuć zdjęcia, tylko tu w tej sekcji wklejamy miniaturki z odnośnikiem do pełnego rozmiaru. Pokaż nam swój ogród wtedy coś podpowiemy, pokaż też jak wygląda ta studnia.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
LILA ROSA
50p
50p

Post »

Jutro wszystkiego się dowiem i odpiszę.
Pozdrawiam